Topic outline

  • Kurssi syksyllä 2022

    Kurssi järjestetään syksyllä 2022 lähiopetuksena 5.9.1.12. Kurssin laajuus on 5 opintopistettä. Kurssin opettaja on FT Ilpo Halonen, ilpo.halonen@aalto.fi. Luennot pidetään maanantaisin ja torstaisin klo 16.15-18 salissa Y313. Ensimmäinen opetuskerta on maanantaina 5.9.2022. Kurssille ilmoittaudutaan 8.8. alkaen Sisussa. Kurssin voi suorittaa oppimispäiväkirjalla tai tentillä. Suositeltava tapa on kurssin edetessä viikkotehtävien avulla tehtävä oppimispäiväkirja. Tarkempia tietoja kurssin järjestämisestä ja suorittamisesta tulee myöhemmin tälle sivulle ja heti kurssin alussa. Vastaan mielelläni myös kysymyksiin sekä ennen kurssia että sen aikana. 

    Opetuskertoja on yhteensä 24 x 2 tuntia.

    Kurssin sisältö 

     Opintojaksolla käsitellään valittuja kohtia tiedehistoriasta antiikista uudelle ajalle asti sekä pohditaan, miten tiede on eri aikoina vaikuttanut maailmankuvaan ja miten maailmankuva (mahdollisesti) on vaikuttanut tieteeseen.

    Ensimmäisellä periodilla keskitytään mm. järjestelmällisen tieteenharjoituksen syntyyn antiikin Kreikassa vuoden 600 eKr. jälkeen, Aristoteleen rooliin klassisen filosofian ja tieteiden isänä, hänen teostensa saamaan asemaan keskiajalla perustetuissa eurooppalaisissa yliopistoissa. 

    Toisella periodilla tutustutaan erityisesti siihen luonnontieteen nousuun 1600- luvulla, jota usein kutsutaan "tieteen suureksi vallankumoukseksi". Tämän vallankumouksen yhtenä tärkeänä teemana oli tähtitieteen kehitys. Kauden  keskeisten matemaattis-fysikaalisten  keksintöjen takaa löytyy sellaisia hahmoja kuin mm. Kopernikus, Brahe, Kepler, Bacon, Galilei, Descartes,  Newton ja Leibniz. Kurssilla käsitellään myös valittuja kohtia uudemmasta tiedehistoriasta - erityisesti tarkastellaan Albert Einsteinin roolia. 

    Asioita tarkastellaan erityisesti tieteen metodisen kehityksen ja tieteellisestä  metodista esitettyjen teorioiden kannalta. 

    Osallistujilta ei vaadita mitään esitietoja. 

    Tervetuloa mukaan!

    Ilpo Halonen

    ilpo.halonen@aalto.fi