MS-E1011 - Tieteen historia D, Luento-opetus, 5.9.2022-12.12.2022
This course space end date is set to 12.12.2022 Search Courses: MS-E1011
Viikkotehtävä 8
MS-E1011 Tieteen historia
VIIKKOTEHTÄVÄ 8 3.11.2022
Palautus torstaihin 10.11. klo 16 mennessä, vapaamuotoisen otteen voi palauttaa 8.12.2022 mennessä.
Vastaa kirjoittamalla yhteensä 1-2 sivun kirjoitus yhdestä tai useammasta teemasta a-d. Vastaa kysymyksiin mieluiten nykyisten tietojesi ja näkemystesi pohjalta ilman mitään oheiskirjallisuutta tms.
a) Katso seuraava noin kolmen minuutin video maailmankaikkeuden mittasuhteista:
Mitä ajatuksia se sinussa herättää suhteutettuna siihen, että vasta 400 vuotta sitten alkeellisilla kaukoputkilla ryhdyttiin tutkimaan lähintä taivaankappalettamme Kuuta ja alkeellisilla mikroskoopeilla vesipisarassa kuhisevaa elämää?
b) Raimo Lehti kirjoittaa Galileita vastaan vuonna 1633 käytyä oikeudenkäyntiä käsittelevänsä artikkelin lopussa mm. seuraavasti:
”Mikä sitten kuuluu tiedeyhteisön mandaattiin? Bellarminon tulkinnan mukaan likimain kaikki asiat kuuluivat kardinaalien mandaattiin. Kuulemme nykyisin silloin tällöin väitteen, että tiedeyhteisö on paisunut systeemiksi, joka on nimittänyt omat kardinaalinsa ja katsoo kaiken kuuluvan heidän mandaattiinsa. Omana aikanamme asiaa vaikeuttaa tosiasia, että tieteenharjoittajien lausumilla kognitiivisillakin väitteillä on pitkällemeneviä käytännön implikaatioita. Tieteenharjoittajan mielipiteet vaikkapa tupakasta syövän aiheuttajana, ilmakehän otsonikadosta, metsän kasvuun vaikuttavista tekijöistä tai Suomen kallioperän vakavuudesta eivät enää ole vain neutraaleja väitteitä tosiasioista, vaan samalla implisiittisiä toimintaohjeita. Usein ne viittaavat toimintaan, jolla saattaa olla ratkaiseva vaikutus meidän hyvin- tai pahoinvointiimme.
Kaikilla näillä ongelmilla on pitkä historiallinen tausta. Itse olen artikkelissani primääristi pyrkinyt tätä taustaa yhden esimerkin avulla valaisemaan. ]o tätä esitystä valmistellessani minulta on kysytty: Onko tieteellä joko tiedeyhteisön sisällä tai sen ulkopuolella tällä hetkellä totuudesta määräileviä kardinaaleja? Keitä he ovat? Kuka saa väittää asioita todeksi?”
Raimo Lehti, ”Galilei ja kardinaalit – kuka saa väittää asioita todeksi?”, teoksessa Raimo Lehti & Tapio Markkanen (toim.), Tieteen tienhaaroja. Ristiriitojen kautta tietoon, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Helsinki 1994.
Mitä vastaat Raimo Lehdelle?
c) Tiede syntyi yli 2500 vuotta sitten esisokraatikkojen pohtiessa maailmankaikkeuden syntyä, rakennetta ja luonnetta. Nyt vuonna 2022 maailmankaikkeuden aineesta yli 80 % on meille edelleen tuntematonta ja näkymätöntä (pimeä energia, pimeä aine). Onko tiede epäonnistunut, koska emme ole tämän pitemmälle päässeet? Mitä kaikkea sinulle tulee mieleen tällaisesta kysymyksenasettelusta?
d) Kirjoita vapaamuotoinen kirjoitus kurssin tiimoilla tähän asti heränneistä ajatuksista.