MS-E1011 - Tieteen historia D, Luento-opetus, 5.9.2022-12.12.2022
This course space end date is set to 12.12.2022 Search Courses: MS-E1011
Viikkotehtävä 9
MS-E1011 Tieteen historia
VIIKKOTEHTÄVÄ 9 10.11.2022
Palautus torstaihin 17.11. klo 16 mennessä, vapaamuotoisen otteen voi palauttaa 8.12.2022 mennessä.
Vastaa kirjoittamalla yhteensä 1-2 sivun kirjoitus yhdestä tai useammasta teemasta a-d tai ratkaisemalla jokeritehtävän e. Vastaa kysymyksiin mieluiten nykyisten tietojesi ja näkemystesi pohjalta ilman mitään oheiskirjallisuutta tms. (paitsi kohta e).
a) Luennolla puhuttiin René Descartesin tieto-opillisen epäilyn menetelmästä sekä kartesiolaisesta dualismista (sielu ja ruumis ovat perustavalla tavalla erillisiä).
Miten nykypäivän tieteilijän tulisi suhtautua näihin näkemyksiin – vai voiko ne jättää rauhassa historian hämäriin?
b) Helsingin Sanomat julkaisi 16.10.2018 kirjoituksen otsikolla ”Galileo Galilein kadonnut kirje löytyi sattumalta – maailmankuvan mullistanut tähtitieteilijä lieventeli sanamuotojaan inkvisition pelossa. Galilei yritti hämätä syyttäjiä tekemällä uuden, vähemmän purevan version omasta kirjeestään.”
Ohessa osia lehtikirjoituksesta osittain muokattuna ja lyhennettynä:
Galileo Galilei lähetti vuonna 1613 matemaatikko Benedetto Castellille kirjeen, jossa hän esitti, että Raamatussa esitettyjä harvoja viittauksia tähtitaivaan ilmiöihin ei tulisi ottaa kirjaimellisesti eikä uskonnollisilla auktoriteeteilla ole pätevyyttä arvioida niitä. Ennen kaikkea hän katsoi, että Kopernikuksen jo 70 vuotta aiemmin esittämä aurinkokeskinen malli ei ole mitenkään ristiriidassa Raamatun kanssa.
Tämän kirjeen päätyttyä lopulta inkvisition käsiin Galilei kynäili viestin ystävälleen, pappismies Piero Dinille Roomaan. Kirjeessään Galilei antoi ymmärtää, että inkvisition saamaa kirjettä oli peukaloitu ja valittelee vihamiestensä ”tietämättömyyttä ja ilkeyttä”. Mutta kesällä 2018 löytyneestä versiosta käy kiistatta ilmi, että Galilei itse oli muokannut tekstiään myöhemmin.
Yhdessä kohdassa hän kirjoittaa alun perin, että tietyt Raamatun ajatukset ”ovat vääriä, jos niitä tulkitsee kirjaimellisesti”. Jälkikäteen hän on poistanut sanan ”väärä” ja kirjoittanut: ”ne näyttävät erilaisilta kuin mitä totuus on”. Galilei muokkasi useita kohtia vastaavalla tavalla vähemmän purevaan muotoon.
Kirjeen löytyminen oli sattuma. Tutkija Ricciardo vietti kesällä 2018 kuukauden Englannissa tutkiakseen Galilein vanhoja kirjoituksia. Kun hän oli saanut päivän päätökseen Royal Societyn arkistossa, hän ryhtyi huvikseen pläräämään arkistoluetteloa.
Silloin löytyi kirje, joka oli päivätty luettelossa lokakuulle 1613. Oikea päiväys kirjeessä oli 21. joulukuuta 1613, ja siinä oli Galilein nimikirjaimet G.G. Ricciardo tajusi välittömästi, että kyse on tärkeästä löydöstä. Hän varmisti kirjeen aitouden kahden kollegansa avulla.
Muuttaako löytynyt kirje Galilein merkitystä tieteen historiassa? Entä muuttaako se käsitystäsi Galileista ihmisenä?
Mitä ajatuksia tämä teema sinussa herättää?
e) Jokeritehtävä* (Tämän ongelman ratkaisemalla voit kuitata koko tämän viikon viikkotehtävän.)
Mitä tässä lukee (paitsi Kalevalan ensimmäiset säkeet):
mielEni minun tEkeVI aIvONi ajATtElEVi lÄhteÄni LAUlamahaN saA'anI saNeleMaHAN sukUvirttä sUoltamaHan