MS-E1010 - Tieteen filosofia D, Luento-opetus, 4.9.2023-11.12.2023
This course space end date is set to 11.12.2023 Search Courses: MS-E1010
Viikkotehtävä 2
MS-E1010 Tieteen filosofia
VIIKKOTEHTÄVÄ 2 14.9.2023
Palautus torstaihin 21.9. klo 14 mennessä (tai myöhemmin sovitusti 7.12.2023 mennessä).
Vastaa kirjoittamalla yhteensä 1-2 sivun kirjoitus (300-600 sanaa) vapaaehtoisesta verryttelytehtävästä ja yhdestä tai useammasta teemasta a-d. Vastaa kysymyksiin mieluiten nykyisten tietojesi ja näkemystesi pohjalta ilman mitään oheiskirjallisuutta tms.
Verryttelytehtävä: Isaac Singerin novellin Untuvakruunu (A Crown of Feathers) päähenkilö utelee Paholaiselta, mikä on totuus. Paholainen vastaa: ”Totuus on että ei ole totuutta”. Mitä ajatuksia vastaus sinussa herättää?
a) Yksi jo mainituista antiikin ajatuskokeista kertoo Theseuksen laivasta. Theseuksen laiva lähtee satamasta. Matkan aikana laivan kaikki osat vaihdetaan yksi kerrallaan. Kun laiva palaa takaisin satamaan, onko se enää sama laiva, jos sen kaikki osat on vaihdettu uusiin?
Esitetään seuraavaksi jatkotehtävä edelliseen: Kuvittele, että Theseuksen laivaa seuraa toinen laiva, jonne kerätään kaikki mereen heitetyt laivan vanhat osat. Kun uusittu laiva palaa satamaan, vanhoista osista kootaan toinen Theseuksen laiva. Kumpi on aito Theseuksen laiva?
Pohdiskele tämän hetken tietojesi pohjalta näkemystäsi asiasta: voiko tällaisiin asioihin tutustumisella olla mitään hyötyä tämän päivän yliopisto-opiskelijalle?
b) Helsingin Sanomien pääkirjoitussivuilla ilmestyi 12.9.202 Taru Tujusen kirjoitus ”Politiikka vaatii tasapainottelua erilaisten totuuksien kanssa”. Kirjoitus löytyy myös internet-osoitteestahttps://www.hs.fi/mielipide/art-2000009846497.html
Arvioi kirjoitusta omasta näkökulmastasi suhteessa tieteelliseen ja filosofiseen ajatteluun.
c) Pohdiskele seuraavaa ajatuskoetta, joka on tässä muodossa kirjasta Possu, joka halusi tulla syödyksi – ja 99 muuta ajatusleikkiä:
”Galafray-planeetan humanoidit ovat monella lailla hyvin samanlaisia kuin me. Heidän aistihavaintonsa poikkeavat kuitenkin meidän aisteistamme huomattavasti.
Galafrayn asukkaat esimerkiksi haistavat ihmissilmällä näkyvät valon taajuudet. Sen, minkä me näemme sinisenä, he haistavat sitruksen tuoksuna. He puolestaan myös näkevät sen, mitä me kuulemme. Beethovenin yhdeksäs sinfonia näyttäytyy heille äänettömänä ja psykedeelisenä satumaisen kauniina valoshow'na. Galafraylaiset kuulevat ainoastaan ajatukset: sekä omansa että toisten. Silmillä taas aistitaan makuja. Heillä parhaita taidenäyttelyitä ylistetäänkin niiden herkullisuudesta.
Galafraylaisilla ei ole lainkaan kosketusaistia, mutta heillä on toinen aisti, joka meiltä puuttuu. Sen nimi on mulst. Sen avulla aistitaan liikkeitä nivelillä. Meidän on yhtä vaikea kuvitella mulstia kuin Galafrayn asukkaiden on kuvitella kosketusaistia.
Kun ihmiset ensi kertaa kuulivat tästä omituisesta porukasta, ei vienyt kauaakaan, ennen kuin joku jo ehti kysyä: kun puu kaatuu metsässä Galafray-planeetalla, kuuluuko siitä ääni? Samaan aikaan Galafrayn asukkaat kysyivät: kun maapallolla näytetään elokuva, tuoksuuko se?”
d) Kirjoita vapaamuotoinen kirjoitus kurssin tiimoilla – esimerkiksi aikaisempien infoiskujen tai yleensä tieteellisten tai filosofisten ajatuskokeiden pohjalta - tähän asti heränneistä ajatuksista.