MS-E1010 - Tieteen filosofia D, Luento-opetus, 4.9.2023-11.12.2023
This course space end date is set to 11.12.2023 Search Courses: MS-E1010
Viikkotehtävä 7
MS-E1010 Tieteen filosofia
VIIKKOTEHTÄVÄ 7 2.11.2023
Palautus torstaihin 9.11. klo 14 mennessä (tai myöhemmin sovitusti 7.12.2023 mennessä).
Vastaa kirjoittamalla yhteensä 1-2 sivun kirjoitus (300-600 sanaa) vapaaehtoisista verryttelytehtävistä ja yhdestä tai useammasta teemasta a-d. Vastaa kysymyksiin mieluiten nykyisten tietojesi ja näkemystesi pohjalta ilman mitään oheiskirjallisuutta tms.
Verryttelytehtävä:
Herra K. on matkalla ritarien ja kelmien saarella. Ritarit puhuvat aina totta, kun taas kelmit valehtelevat aina. Jokainen saarelainen on joko ritari tai kelmi. Ulkonäön perusteella ei voi ratkaista, onko saarelainen ritari vai kelmi.
Herra K. tulee tienristeykseen ja haluaa kysyä lähellä seisovalta saarelaiselta, onko kaupunkiin päästäkseen käännyttävä vasemmalle vai oikealle. Mikä kysymys herra K:n on esitettävä?
a) Aikaisemmin puheena ollutta raitiovaunuongelmaa vastaavat ajatuskokeet ovat ajankohtaisia esim. itseohjautuvista autoista, autonomisista asejärjestelmistä sekä tekoälystä niiden yhteydessä puhuttaessa. Lue Skrolli-lehdestä sivulta 18 kohta ”Raitiovaunuongelma” – ja halutessasi myös laajemmin kiinnostuksesi mukaan :
https://skrolli.fi/numerot/2019-4/
Mitä ajatuksia tämä kirjoitus sinussa herättää?
b) Jotkin kummallisimman kuuloisista ajatuskoe-esimerkeistä pitävät sisällään mahdollisia maailmoja. Ehkä tunnetuin mahdolliseen maailmaan vetoava argumentti on Hilary Putnamin (s. 1926) argumentti merkityksestä ja viittaamisesta. Putnam pyytää meitä kuvittelemaan mahdollisen maailman, jota hän kutsuu ”Kaksoismaaksi”. Kaksoismaassa kaikki on täsmälleen samoin kuin Maapallolla. Siellä on ihmisiä, ja he syövät, juovat, kuuntelevat poplaulaja Britney Spearsia (s. 1981) ja välillä tappavat toisiaan (ei sillä, että Spearsin kuuntelu ja tappaminen liittyisivät mitenkään toisiinsa). Mutta yksi ero on: kaksoismaalaiset eivät kutsu ”vedeksi” H2O:ta vaan toista monimutkaista kemiallista yhdistettä, josta voimme käyttää nimeä XYZ.
Jotkut sanovat, että jos se näyttää ankalta, kävelee niin kuin ankka ja kaakattaa niin kuin ankka, se on ankka. Mutta Putnam väittää, että meidän näkökulmastamme XYZ ei yksinkertaisesti ole vettä, on se sitten mitä tahansa. Se, mitä me kutsumme vedeksi, on H2O:ta, eikä XYZ ole H2O:ta. Siis vaikka meillä kummillakin saattaa olla kirkasta, virkistävää nestettä, jota me kummatkin kutsumme vedeksi ja jotka kumpikin toimivat veden tavoin, Kaksoismaan vesi ei ole Maan vettä. Samannimisyys ei tarkoita samuutta.
Otettu tässä muodossa suoraan kirjasta Baggini & Fosl, Ajattelun pikkujättiläinen, s.97-98.
Mitä mieltä olet Putnamin argumentista?
c) Filosofinen zombie
Kuvittele, että matkustat toiseen maahan. Tapaat siellä maan kansalaisia, joista osa käyttäytyy aivan kuin ihmisolennot, mutta todellisuudessa he ovat zombeja. Heillä ei ole minkäänlaisia sisäisiä kokemuksia. He ovat automaatteja. Tästä huolimatta, kun heitä esim. tökkää neulalla he näyttävät kokevan kipua, mutta todellisuudessa he eivät koe mitään. He vain automaattisesti reagoivat ärsykkeeseen vailla minkäänlaista kokemusta kivusta. Mistä tiedät, että kuka on filosofinen zombie?
Pystytkö erottamaan filosofisen zombien oikeasta ihmisestä?
Mitä tämä ajatuskoe kertoo ihmisen oleellisista ominaisuksista?
d) Kirjoita vapaamuotoinen kirjoitus kurssin tiimoilla – esimerkiksi aikaisempien infoiskujen tai yleensä tieteellisten tai filosofisten ajatuskokeiden pohjalta - tähän asti heränneistä ajatuksista.