4. Ääriarvot

Kertausta: ääriarvot yhden muuttujan tapauksessa

Funktiolla f\colon I\subset \mathbb{R} \to \mathbb{R} on lokaali (paikallinen) maksimi pisteessä a\in I, jos f(x)\le f(a) kaikilla x:n arvoilla jossakin a:n ympäristössä (eli riittävän lähellä pistettä a). Vastaavasti lokaali minimi tarkoittaa sitä, että f(x)\ge f(a) jossakin a:n ympäristössä. Maksimi tai minimi on globaali, jos kyseinen epäyhtälö on voimassa kaikilla x\in I.
Ääriarvoja voi esiintyä:
  1. Funktion f kriittisissä pisteissä, joissa f'(x)=0,
  2. pisteissä joissa f:n derivaatta ei ole määritelty, ja
  3. määrittelyjoukon I reunalla.

Seuraavaksi yleistetään vastaavat ehdot funktion f\colon D\subset \mathbb{R}^n\to\mathbb{R} tapaukseen.

Ääriarvot ja usean muuttujan funktiot

Funktiolla f\colon D\subset \mathbb{R}^n\to\mathbb{R} on pisteessä \mathbf{x}_0\in D lokaali maksimi, jos jossakin pisteen \mathbf{x}_0 ympäristössä U\subset D pätee f(\mathbf{x})\le f(\mathbf{x}_0) kaikilla \mathbf{x}\in U. Vastaavasti f\colon D\subset \mathbb{R}^n\to\mathbb{R} on pisteessä \mathbf{x}_0\in D lokaali minimi, jos löytyy sellainen pisteen \mathbf{x}_0 ympäristö U\subset D, että f(\mathbf{x})\ge f(\mathbf{x}_0) kaikilla \mathbf{x}\in U. Ääriarvo on globaali eli absoluuttinen, jos kyseinen epäyhtälö on voimassa kaikilla \mathbf{x}\in D.
Ääriarvoja voi esiintyä:
  1. Funktion f kriittissä pisteissä eli gradientin nollakohdissa \nabla f(\mathbf{x})=0,
  2. pisteissä joissa \nabla f ei ole määritelty, sekä
  3. määrittelyjoukon D reunalla.
Joukon D kriittistä pistettä \mathbf{x}_0, joka ei ole maksimi tai minimi, kutsutaan funktion f\colon D\to \mathbb{R} satulapisteeksi.
Esimerkki
funktion kuvaaja

Funktiolla f(x,y)= 1-x^2-y^2 on globaali maksimi f(0,0)=1 pisteessä (0,0). Tämä piste on funktion f kriittinen piste, koska  \nabla f(0,0) = -2x\mathbf{i} -2y\mathbf{j} \Big|_{(0,0)}= \mathbf{0}.

Esimerkki
funktion kuvaaja
Funktiolla f(x,y)= y^2-x^2 on satulapiste (0,0). Tämä piste on funktion f kriittinen piste, koska  \nabla f(0,0) = -2x\mathbf{i}+2y\mathbf{j}\Big|_{(0,0)}= \mathbf{0}.
Esimerkki
funktion kuvaaja
Kaikki pisteet suoralla x=0 ovat funktion f(x,y)= -x^3 satulapisteitä. Huomaa, että  \nabla f(0,y) = -3x^2\mathbf{i} \Big|_{(0,y)}= \mathbf{0} \text{ kaikilla }y\in \mathbb{R}.
Esimerkki
funktion kuvaaja
Funktiolla f(x,y)= \sqrt{x^2+y^2} on lokaali minimi f(0,0)=0 pisteessä (0,0). Funktio f on jatkuva, mutta sen gradientti \nabla f ei ole määritelty tässä pisteessä.
Esimerkki
funktion kuvaaja
Funktiolla f(x,y)=1-x ei ole paikallisia ääriarvoja, jos sen määrittelyjoukko on koko taso D=\mathbb{R}^2. Jos määrittelyjoukoksi kuitenkin ajatellaan esimerkiksi kiekko D=\{(x,y): x^2+y^2 \leq 1\}, niin sen reunalla saadaan maksimi f(-1,0)=2 ja minimi f(1,0)=0.