MS-A0201 - Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (TFM), Luento-opetus, 9.1.2024-19.2.2024
This course space end date is set to 19.02.2024 Search Courses: MS-A0201
Differentiaali- ja integraalilaskenta 2
2. Usean muuttujan funktiot
2.4. Lineaarinen approksimaatio ja differentiaali
Approksimaatiot
Yksiulotteisessa tapauksessa muotoa olevan funktion kuvaajan tangenttisuora pisteessä saadaan kaavasta Tangenttisuoran lauseke antaa myös tavan approksimoida funktiota pisteen läheisyydessä: .
Miksi approksimaatiota tarvitaan, jos kerran tietokone voi laskea nopeasti ja tarkasti? Kun halutaan löytää "peukalosääntö" päässälaskun helpottamiseksi ja ymmärryksen lisäämiseksi. Kun funktio on olemassa ainoastaan taulukoituna, esimerkiksi mittaustuloksista.
Lineaariset approksimaatiot usean muuttujan funktioille
Tapauksessa saadaan funktiota approksimoiva tangenttitaso , joka voidaan muodostaa osittaisderivaattojen avulla kaavasta Kolmen muuttujan tapauksessa saadaan samannäköinen approksimaatio
Esimerkki
Etsitään lineaarinen approksimaatio funktiolle pisteessä , ja arvioidaan funktion arvoa pisteessä .
Saadaan . Funktion osittaisderivaatat ovat ja Siten Haluttu approksimaatio siis on Vertailun vuoksi funktion todellinen arvo pisteessä on noin .
Differentiaali
Lineaarisen approksimaation lauseketta kutsutaan funktion differentiaaliksi (tai kokonaisdifferentiaaliksi) ja se voidaan kirjoittaa kahden muuttujan tapauksessa muodossa Differentiaalia merkitään . Tarkasti ottaen merkintään liittyy sekä tutkittava piste että siirtymävektori.
Lause. Jos funktiolla on jatkuvat osittaisderivaatat, niin differentiaaliin liittyvä virhetermi voidaan esittää muodossa , jossa , kun . Tässä siis ja . Yleinen differentiaalikaava -ulotteisessa tapauksessa on muotoa Makroskooppisen virheen arviointiin voidaan käyttää approksimaatiota jossa viimeinen muoto koskee tapausta . Tässä merkintä viittaa siihen, että epäyhtälö ei tarkasti ottaen ole voimassa, koska virhetermi on jätetty pois.Huomautuksia
Toisin kuin yksiulotteisessa tapauksessa pelkkä osittaisderivaattojen olemassaolo ei riitä takaamaan edes funktion jatkuvuutta. Esimerkiksi funktiolle on , mutta funktio on epäjatkuva pisteessä . Toinen samanlainen esimerkki on funktio Siksi tilannetta on tarpeen analysoida tarkemmin. Halutaan ehto, joka kertoo milloin lineaarinen approksimaatio on mielekäs funktiolle lähellä pistettä .
Differentioituvuus
Määritelmä. Funktio on differentioituva pisteessä , jos
Differentiaalikaavan avulla (virhetermi mukana!) voidaan todistaa seuraava tulos:
Lause. Jos ovat jatkuvia jossakin pisteen ympäristössä, niin on differentioituva pisteessä .
Esimerkki
Osittaisderivaatoiksi saadaan ja , joten \begin{align*} &f(x+h,y+k)-f(x,y)-h\,f_{x}(x,y)-k\,f_{y}(x,y) \\ &\quad =(x+h)^3+(x+h)(y+k)^2-x^3-xy^2-(3x^2+y^2)h -2xyk\\ &\quad=3xh^2+h^3+2yhk+hk^2+xk^2. \\ \end{align*} Lausekeen - ja -termit lähestyvät nollaa vähintään samalla nopeudella kuin , kun , joten differentioituvuuden määritelmä selvästi toteutuu.