MS-A0201 - Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (TFM), Luento-opetus, 9.1.2024-19.2.2024
This course space end date is set to 19.02.2024 Search Courses: MS-A0201
Differentiaali- ja integraalilaskenta 2
1. Taso- ja avaruuskäyrät
1.1. Parametrisointi
Parametrisointi
Muodollisesti käyrällä tarkoitetaan parametrisoitua joukkoa , joka voidaan esittää muodossa missä on väli ja funktio on jatkuva. Vektoriarvoisen funktion jatkuvuus tarkoittaa, että sen kaikki koordinaattifunktiot ovat jatkuvia missä tahansa kantaesityksessä.
Funktio on eräs käyrän parametrisointi ja on tätä parametrisointia vastaava parametriväli. Väli voi olla avoin , suljettu tai puoliavoin ja myös rajoittamaton.
Avaruuskäyrän () parametrisointi voidaan antaa muodossa Vaihtoehtoisesti voidaan myös käyttää koordinaattimuotoa tai vektorimuotoa jossa ja ovat :n luonnolliset kantavektorit. Myös pystyvektoriesitys voi olla hyödyllinen, jos parametrisointiin halutaan soveltaa matriisioperaatioita kuten kiertoja tai peilauksia.
Edellä funktion jatkuvuus tarkoittaa siis koordinaattifunktioiden jatkuvuutta parametrivälillä .
Huomautus. Samalla käyrällä on useita eri parametrisointeja. Miksi? Kuinka pääset yhdestä parametrisoinnista toiseen?
Esimerkki, suora tasossa
Kahden -tason pisteen ja kautta kulkeva suora voidaan parametrsioida Havaitaan, että joten valitsemalla parametriväliksi saadaan pisteitä ja yhdistävä jana.
Esimerkki, reaalifunktion kuvaaja
Jatkuvan funktion kuvaaja voidaan ajatella -tason käyränä. Tämä käyrä voidaan parametrisoida missä . Tai vastaavasti vektorimuodossa
Esimerkki, Helix-käyrä eli kierrejousi
Helix-käyrä eli kierrejousi voidaan parametrisoida missä ovat parametreja. Parametri on jousen säde ja parametria voidaan ajatella jousen venymänä.
Vaihtoehtoisesti voidaan tietysti tässäkin käyttää myös vektorimuotoa
Suunta
Usein parametriväli on suljettu väli . On lisäksi mahdollista, että tai .
Parametrisointi määrää käyrälle positiivisen suunnan, jolloin on käyrän alkupiste ja sen päätepiste. Käyrää, jonka alku- ja päätepiste ovat samoja kutsutaan umpinaiseksi (engl. 'closed').
Voidaan muodostaa myös vastakkainen parametrisointi, jossa käyrä pysyy samana, mutta sen kulkusuunta vaihtuu. Tällöin myös parametrisointiin liittyvät alku- ja päätepiste vaihtuvat toisikseen.
Esimerkiksi tapauksessa vastakkainen parametrisointi saadaan helposti kaavalla
Esimerkki, ympyrän kehä tasossa
Olkoon ja . -keskisen ja -säteisen ympyrän kehän parametrisoinniksi saadaan Jos halutaan parametrisoida koko kehä, voidaan parametriväliksi valita esimerkiksi tai . Lisäksi havaitaan, että ja joten käyrä on umpinainen.
Suunnistus voidaan vaihtaa päinvastaiseksi korvaamalla parametrisoinnissa. Tällöin , ja
Implisiittinen muoto
Tasokäyrän yhtälö voidaan usein ilmaista myös implisiittisessä muodossa , missä on jokin kahden muuttujan lauseke. Konkreettisia esimerkkejä ovat funktion kuvaaja , joka voidaan määritellä muodossa , ja -säteinen ympyrä .
Huomautus. Yleisessä tapauksessa yhtälön määräämä tasojoukko voi olla hyvin yllättävän näköinen. Jos esimerkiksi on mikä tahansa suljettu tasojoukko (reunapisteet kuuluvat joukkoon), niin funktio on jatkuva, mutta yhtälö esittää koko alkuperäistä joukkoa .