MS-A0201 - Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 (TFM), Luento-opetus, 9.1.2024-19.2.2024
This course space end date is set to 19.02.2024 Search Courses: MS-A0201
Differentiaali- ja integraalilaskenta 2
1. Taso- ja avaruuskäyrät
1.2. Tangenttivektori
Käyrän tangentti
Tarkastellaan 3-ulotteista parametrisointia , joka on derivoituva. Tämä tarkoittaa, että vektorin jokaisen koordinaattifunktion täytyy olla derivoituva.
Parametriväliä vastaava käyrän sekantti on vektori Kun , niin kääntyy yhä enemmän käyrän tangentin suuntaiseksi, mutta samalla sen pituus kutistuu kohti nollaa. Skaalamalla kertoimella saadaan kuitenkin erotusosamäärää vastaava lauseke, josta nähdään, että raja-arvo on olemassa ja se voidaan käytännössä laskea kaavalla Vektorin ensimmäinen koordinaatti on nimittäin ja samoin käy myös muissa koordinaateissa. Tämän vuoksi määritelmä näyttää järkevältä.
Määritelmä. Jos käyrällä on derivoituva parametrisointi , niin pisteessä vektori on käyrän tangenttivektori. Tason tapauksessa -koordinaatti jää tietysti pois.
Fysikaalisessa tulkinnassa on käyrää pitkin liikkuvan kappaleen hetkellinen nopeus ja kappaleen vauhti hetkellä . Lisäksi on kappaleen hetkellinen kiihtyvyys.
Huomautus. Tangenttivektorin määritelmästä saadaan lisäksi hyödyllinen approksimaatio: Muistisääntö: Siirtymä on suunnilleen sama kuin alkunopeus kertaa aikavälin pituus.
Esimerkki
Sykloidi kuvaa vierivään renkaaseen tarttuneen hiukkasen ratakäyrää. Se voidaan parametrisoida kulman avulla muodossa Tangenttivektoriksi saadaan tällöin ja edelleen voidaan ratkaista kiihtyvyys Tästä seuraa tasaisen pyörimisliikkeen kiihtyvyys.
Huomautus. Sykloidin parametrisoinnissa , eli hetkellinen nopeus on nolla (niissä kohdissa, joissa hiukkanen koskettaa vierimisalustaa, vrt. yllä.). Tällöin käyrän suunta voi muuttua jyrkästi, vaikka sen parametrisointi onkin jatkuvasti derivoituva.