3. Sågar du av den gren du sitter på?

Stanna upp en stund och tänk tillbaka på dina studieerfarenheter: Avbryter du ofta en kurs om den verkar för svår? Undviker du situationer där du skulle kunna verka dum eller göra bort dig? Hur har du reagerat när du har upplevt att du har misslyckats med något?

Om du undviker utmaningar i studierna eller skjuter upp saker till sista stund ger du dig själv inte möjligheten att lyckas. När man lär sig nya saker ingår det alltid osäkerhet och ibland även misslyckanden. Den som vågar anta utmaningar och ibland även ställas inför otrevliga känslor får också en möjlighet att lyckas och känna glädje över att lära sig. Det går att lära sig reglera sina känslor.

Även följande strategier kan hjälpa dig att anta utmaningar:

  • Sätt upp rimliga mål. Ett rimligt mål står i proportion till dina baskunskaper samt till den tid och andra resurser som du har till ditt förfogande.
  • Spjälka upp målen i små konkreta sysslor. Detta tål att upprepas!
  • Studera tillsammans med andra.
  • Ta kontakt med en studiepsykolog innan det undvikande beteendet bildar en ond cirkel, där dina upplevelser av att misslyckas får dig att känna dig som en dålig studerande och dra dig ur flera situationer.