2. Lade du märke till att du undvek eller drog ut på saker när du skulle följa ditt schema?

Bakom undvikande beteende ligger ofta en rädsla för att vi inte ska klara av en uppgift, som känns för stor och svår. I själva verket är denna rädsla ofta värre än de möjliga negativa följderna. Försök identifiera dina egna strategier för undvikande. Spelar du? Sociala medier? Hoppar du från en sak till en annan? Sociala aktiviteter?

 

Typiska situationer där vi drar ut på saker

  • Uppgiften verkar svår
  • Uppgiften kräver mycket tid
  • Brist på kunskaper eller färdigheter som behövs för uppgiften

 

Orsaker till att vi drar ut på saker

  • Perfektionism
  • Brist på självförtroende, låga förväntningar på att lyckas
  • Osäkerhet eller rädsla för kritik

Att skjuta upp något är inte alltid det samma som att undvika eller dra ut på saker, t.ex. när något annat faktiskt är viktigare eller när krafterna inte räcker till för allt som planerats.

 

Att spjälka upp målen i tillräckligt små delar är det bästa sättet att sluta undvika eller dra ut på saker. Fundera ut den minsta möjliga åtgärden som för dig mot ditt mål. Ställ upp detta som mål och genomför det. Då börjar energin flöda i rätt riktning.

Den bästa tiden att börja är NU. Ett bra tips är att ta hjälp av pomodorotekniken – försök koncentrera dig en halv timme: http://pomodorotechnique.com/

Kom ihåg att belöna dig själv när du uppnått små mål. Om belöningen hägrar någonstans i horisonten, bortom ett berg av arbete, kan det kännas nedslående. Belöna dig själv t.ex. för de mål du uppnått under veckans gång!