Spyder-käyttöohjeita

Spyder-kehitysympäristölle on olemassa useita käyttöoppaita sekä teksti- että videomuodossa. Tällä sivulla annetaan minimaaliset käyttöohjeet, joilla kurssilla pääsee liikkeelle. Spyderin käyttöön voi syventyä enemmän esimerkiksi seuraavien ohjemateriaalien avulla:

  • Spyderin Help-valikko -> Interactive tours -> Introduction
  • Spyderin Help-valikko -> Spyder tutorial
  • Videomateriaalien ystäville YouTube on tutoriaaleja pullollaan (hakusanoina Spyder IDE)

Spyderin käynnistys

Jos käytät Windowsia, avaa Windowsin ohjelmistovalikko ja kirjoita spyder, jolloin Windowsin pitäisi tarjota sinulle ohjelmaa Spyder (Anaconda3). Valitse se.

Spyderin käynnistyminen voi kestää jopa minuutin. Ensimmäisellä käynnistyskerralla Spyder saattaa kysyä, haluatko asentaa Kite-lisäosan, jonka pitäisi helpottaa koodin kirjoittamista. En suosittele, koska en ole varma esimerkiksi kyseisen lisäosan tietoturvallisuudesta. Valitse siis Dismiss.


Spyderin toiminnot

Spyder ja sen keskeisimmät komennot on esitetty alla olevassa kuvassa:

Spyder

Spyderin käyttöliittymän muokkaaminen

Spyder käyttää oletuksena yllä olevissa kuvissa näkyvää tummaa värimaailmaa. Jos pidät enemmän mustasta tekstistä valkoisella taustalla, voit muuttaa värimaailman näin:

  1. Tools-valikko -> Preferences -> Appearance
  2. Interface theme -> Light
  3. Syntax highlighting theme -> Spyder
  4. Spyder käynnistyy uudelleen

Kannattaa kokeilla, kumpaa näkymää tuijottelee mieluummin.

Tiedostojen hallinnoinnista

Kun ajat kirjoittamasi ohjelman, Spyder tallentaa sen ennen ajamista (nimi.py). Kannattaa nimetä .py-tiedostot selkeästi ja lajitella ne vaikka kierroksittain

Spyderin interaktiivinen ohje

Kun viet hiiren editorin ikkunassa minkä tahansa Pythonin funktion tai avainsanan päälle, Spyder avaa pienen ohjeikkunan (tooltip). Ohjeikkunaa klikkaamalla avautuu ruudun oikealla puolella oleva Help-välilehti, josta löytyy lisätietoja haluamastasi aiheesta. Ohjeen noutaminen onnistuu myös näppäinkomennolla Ctrl+I.