1. Yleistä

Taiteen ja muotoilun alan opinnäytteelle ei ole tiettyä rakennekaavaa. Yksi tyypillisimmistä piirteistä taiteen ja muotoilun alan opinnäytteelle - siis tutkimuksena - on jakautuminen kirjalliseen osaan eli tutkielmaan ja taiteelliseen tai muotoilulliseen osaan eli produktioon. Vastaavasti tyypillinen rakennepiirre taiteen ja muotoilun alan opinnäytteelle - siis tekstinä - on produktio-osuus.

Produktio-osuus, eli toteutetun taiteellisen tai muotoilullisen produktion kuvaus, on välttämätön, suorastaan määritelmällinen osa taiteellista tutkimusta: osuus kuvaa lukijalle, miten konkreettinen työskentely produktion parissa on johtanut uuteen tietoon (tai vanhan tiedon kyseenalaistumiseen) ja on siten koko opinnäytteen ydin. Produktio-osuuden voikin ajatella vastaavan tieteellisen tutkimuksen metodi- ja toteutuslukuja, jotka sisältävät tehdyn tutkimustyön kuvauksen mutta myös lopputuloksen kuvailua.

Mikäli opinnäytetyö pohjaa produktioon, produktiota ja sitä kuvaavaa osuutta voidaan pitää koko opinnäytteen tärkeimpänä osana. Niinpä taiteen ja muotoilun alan opinnäyte näyttää rakenteeltaan usein kutakuinkin tältä (huomaa, että tässä mahdollisia alalukuja ei ole otettu mukaan):

  1. Johdanto
  2. Kirjallisuusosio (usein "teoriaosa")
  3. Produktiivinen osio
  4. Loppuluku

Saman perusidean voi toteuttaa jakamalla tekstin lisäksi osioihin eli Osa I (kirjallisuusosio) ja Osa II (produktio-osio), jotka puolestaan pitävät sisällään muutamia päälukuja.

Miten tutkielman osiot pitäisi siten jäsentää eli jaotella ja järjestää? Lyhyesti sanottuna: osiot jaetaan päälukuihin ja pääluvut alalukuihin niin, että esimerkiksi pääluvun:

  1. alaluku kuvailee/esittelee (käsiteltävää ilmiötä ja lähestymistapaa)
  2. alaluku käsittelee (valittua ilmiötä valitusta lähestymistavasta käsin)
  3. alaluku huipentaa ja kokoaa yhteen (luvun olennaiset havainnot tai tulokset)

Keskiosa eli tässä esimerkissä 2. alaluku voikin olla useampi alaluku jos myös näkökulmia valittuun aiheeseen on useampia. Muuten tämä jäsennys on sovellettavissa oikeastaan melkein mihin tahansa taiteellisen tai tieteellisen opinnäytteen lukuun tai osaan: taiteellisen tutkimuksen produktio-osaan, empiirisen tutkimuksen teoria- ja menetelmälukuun, kirjallisuustutkimuksen analyysilukuun ja niin edelleen.

Seuraavassa osiossa on esimerkkijäsennyksiä, joiden avulla voit hahmotella myös oman opinnäytteesi rakennetta. Käy esimerkit läpi vapaasti silmäillen, mutta kiinnitä huomiota sisällysluetteloiden rakenteeseen ja siihen, miten sisällysluetteloista välittyy kirjoittajan tutkimuksellinen lähestymistapa.