5. Harjoituksia

Esimerkit 1–3 edellä eivät edusta oikeaa ja väärää vaan kahta ulottuvuutta, joiden mukaan opinnäytteen kokonaisuus voidaan jakaa osiin:

  1. tausta- ja produktio-osuuden eroa korostava – eroa häivyttävä
  2. temaattinen – kronologinen.
Näiden ulottuvuuksien avulla myös sinä voit hahmotella oman opinnäytteesi kokonaisjäsennystä. Koska oikeaa ratkaisua ei ole, kyse on siitä, mitä haluat rakenteella korostaa (tästä lisää tuonnempana).

Huomaa myös, että rakenne lukutasolla ei yksin määrää sitä, mikä korostuu varsinaisessa tekstissä eivätkä rakenneratkaisut ole siten mustavalkoisia. Otetaan esimerkiksi tausta- ja produktio-osuuden eroa korostava opinnäyte. Tällaisessakin opinnäytteessä taustaosuudessa on tärkeää kirjoittaa auki yhteyksiä produktio-osuudessa kuvattavaan työskentelyyn, ja produktio-osuudessa on tärkeää konkreettisen toiminnan ohella kuvata tehtyjen valintojen yhteyttä taustaosuudessa esiteltyihin ilmiöihin, referenssitöihin ja -taiteilijoihin tai -muotoilijoihin ja ajatuksiin.

Opinnäytteen rakenne eli lukujaottelu väistämättä joka tapauksessa jäsentää ja paketoi opinnäytteesi lukijalle, ja tätä ennen se on jo ohjannut sinun oman kirjoittamistyösi maaliin. On siis hyvä pohtia eri ratkaisujen sopivuutta juuri omaan opinnäyteprojektiisi.


Oman opinnäytteen intuitiivinen jäsentäminen

  1. Hahmottele kaksiulotteinen avaruus piirtämällä keskikohdastaan risteävät x-akseli (eron korostaminen – häivyttäminen) ja y-akseli (kronologisuus – temaattisuus). Merkitse avaruuteen kohta, johon sijoittaisit (tällä hetkellä, intuitiivisesti) oman opinnäytteesi.
  2. Listaa origon ja opinnäytteellesi merkitsemäsi kohdan väliin syitä, jotka perustelevat tai joiden uskot motivoivan valitsemaasi sijaintia.
  3. Mikäli sijoitit opinnäytteesi lähelle origoa, listaa avaruuden eri kohtiin opinnäytteesi jäsennykseen liittyviä epävarmuustekijöitä ja avoimia kysymyksiä.
  4. Skannaa tai kuvaa hahmotelmasi ja lähetä opettajalle.