Työ 2.2 - Aurinkokennojen karakterisointi

Työn sisältö

Työssä perehdytään piiaurinkokennojen toimintaan sekä niiden karakterisointiin. Kennojen ominaisuuksia mitataan aurinkosimulaattorin avulla. Tuloksista määritetään kennojen karakteriset parametrit, minkä lisäksi arvioidaan erilaisten häviötekijöiden vaikutuksen merkittävyyttä kennon toimintaan. Työssä tutustutaan pääasiassa täytekertoimeen sekä rekombinaatiohäviöihin. Tulosten analysoimisessa käytetään aurinkokennon sijaiskytkentää, jossa kennoa mallinnetaan sähköpiirillä. Lisäksi tutkitaan lämpötilan vaikutusta kennon toimintaan, ja tuloksia verrataan teorian antamiin ennusteisiin.

Aikataulu

Linkki työn varaukseen on tässä: https://mycourses.aalto.fi/mod/choicegroup/view.php?id=690445. Työn varaus on auki 31.3.2021 asti. Työn varattua opiskelijan tulee pyytä mallidata assistentilta sähköpostitse.

Selostusten palauttaminen

Työselostuksen ensimmäinen versio pitää palauttaa assistentille sähköisesti viimeistään kolme viikkoa mallidatan saamisen jälkeen. Selostuksen voi tehdä suomeksi tai englanniksi. Toisen korjatun version kirjoitusaika on puolestaan kaksi viikkoa (lasketaan assistentin kutsusta palautetilaisuuteen). Tarkastettuaan selostuksen assistentti käy sen läpi henkilökohtaisesti selostuksen tekijän kanssa.

Mahdollisista työselostuksen tekoon liittyvistä epäselvyyksistä voi ja kannattaa kysyä neuvoa assistentilta sähköpostitse jo ennen selostuksen palauttamista. Assistentti vastaa sähköpostitse ja tarvittaessa voidaan sopia tapaamisesta.

Materiaali

Työohjeen ja siihen liitetyn Matlab-ohjeen lisäksi aurinkokennojen toiminnasta on runsaasti tietoa saatavilla internetissä. Hyviä lähteitä ovat myös seuraavat aurinkokennoja käsittelevät kirjat:

  • A. Luque and S. Hegedus, Handbook of Photovoltaic Science and Engineering, (Wiley, 2003).
  • M. Green, Solar Cells, Operating Principles, Technology, and System Applications, (Prentice-Hall, New Jersey, 1982).
  • P. Würfel, Physics of Solar Cells, (Wiley, 2005).

Videot

http://

http://

Yhteystiedot

Magnus Markkanen, etunimi.sukunimi(ät)aalto.fi

Työohje alla

Työohje päivitetty 19.01.2021.