Topic outline

  • Kurssin suorittaminen syyskuussa 2021

    Kurssin voi suorittaa syksyn 2020 kurssin pohjalta vielä 6.9.2021. Tentti järjestetään koronarajoitusten takia sähköpostitse klo 13-16. Tenttiin ilmoittaudutaan Sisussa viimeistään 30.8. Lähetän ilmoittautumisajan päätyttyä tarkemmat ohjeet tenttijärjestelyistä.

    Ilpo Halonen
    ilpo.halonen@aalto.fi



    Kurssin suorittaminen toukokuussa 2021

    Kurssin voi suorittaa syksyn 2020 kurssin pohjalta vielä oppimispäiväkirjan avulla tai tentissä 31.5.2021. Oppimispäiväkirjan voi tehdä 24.5. asti vastaamalla viikkotehtäviin ohjeiden perusteella kurssin MyCourses-sivustolla tai vaihtoehtoisesti palauttamalla kahdeksan kirjoitusta sähköpostitse minulle osoitteeseen ilpo.halonen@aalto.fi.

    Tentti 31.5.2021 järjestetään koronarajoitusten takia sähköpostitse klo 13-16. Tenttiin ilmoittaudutaan WebOodissa viimeistään 24.5. Lähetän ilmoittautumisajan päätyttyä tarkemmat ohjeet tenttijärjestelyistä.

    Vastaan mielelläni kurssin suorittamista koskeviin kysymyksiin.

    Hyvää kevättä kaikille!

    Ilpo Halonen
    ilpo.halonen@aalto.fi

    - - -

    Kurssin suorittaminen

    Kurssin voi suorittaa ensisijaisesti oppimispäiväkirjan avulla. Oppimispäiväkirja voi koostua kahdeksan viikkotehtävän tai muun kirjallisen tuotoksen hyväksytystä palauttamisesta. Oppimispäiväkirjan otteet on palautettava viimeistään 10.12.2020.

    Kurssin voi suorittaa vaihtoehtoisesti kurssitentillä 14.12.2020 klo 9.00-12.00, joka järjestetään etänä sähköpostin välityksellä. Kurssitenttiin ilmoittaudutaan viimeistään 7.12. osoitteeseen ilpo.halonen@aalto.fi. Kurssin voi suorittaa myös 24.2.2021 tai 31.5.2021. Näiden tenttien järjestämistapa sovitaan myöhemmin. Kevätlukukauden tentteihin ilmoittaudutaan WebOodin kautta.

    Tentissä suoritetaan luennot ja seuraava artikkeli: Jouni Huhtanen, ”Herbert Butterfield ja länsimaisen tieteenhistorian kritiikki”, Tieteessä tapahtuu 5/2018, internet-osoite: https://journal.fi/tt/article/view/75090.

    Kurssin voi suorittaa poikkeustapauksissa perustelluista syistä myös (yhdellä tai) kahdella esseellä. Asiasta on sovittava opettajan kanssa.


    terveisin,

    Ilpo
    ilpo.halonen@aalto.fi




    Kurssi etäopetuksena syksyllä 2020 

    Kurssi järjestetään syksyllä 2020 etäopetuksena 7.9.3.12. Kurssin laajuus on 5 opintopistettä. Kurssin opettaja on FT Ilpo Halonen, ilpo.halonen@aalto.fi. Luennot pidetään maanantaisin ja torstaisin klo 16.15-18 pääosin MyCourses ja Zoom -sovelluksilla. Ensimmäinen opetuskerta on maanantaina 7.9.2020. Kurssille ilmoittaudutaan 10.8. alkaen WebOodissa. Tarkempia tietoja kurssin järjestämisestä ja suorittamisesta on oheisella videolla. Vastaan mielelläni myös kysymyksiin sekä ennen kurssia että sen aikana. 

    Opetuskertoja on yhteensä 24 x 2 tuntia.

    Kurssin sisältö 

     Opintojaksolla käsitellään valittuja kohtia tiedehistoriasta antiikista uudelle ajalle asti sekä pohditaan, miten tiede on eri aikoina vaikuttanut maailmankuvaan ja miten maailmankuva (mahdollisesti) on vaikuttanut tieteeseen.

    Ensimmäisellä periodilla keskitytään mm. järjestelmällisen tieteenharjoituksen syntyyn antiikin Kreikassa vuoden 600 eKr. jälkeen, Aristoteleen rooliin klassisen filosofian ja tieteiden isänä, hänen teostensa saamaan asemaan keskiajalla perustetuissa eurooppalaisissa yliopistoissa. 

    Toisella periodilla tutustutaan erityisesti siihen luonnontieteen nousuun 1600- luvulla, jota usein kutsutaan "tieteen suureksi vallankumoukseksi". Tämän vallankumouksen yhtenä tärkeänä teemana oli tähtitieteen kehitys. Kauden  keskeisten matemaattis-fysikaalisten  keksintöjen takaa löytyy sellaisia hahmoja kuin mm. Kopernikus, Brahe, Kepler, Bacon, Galilei, Descartes,  Newton ja Leibniz. Kurssilla käsitellään myös valittuja kohtia uudemmasta tiedehistoriasta - erityisesti tarkastellaan Albert Einsteinin roolia. 

    Asioita tarkastellaan erityisesti tieteen metodisen kehityksen ja tieteellisestä  metodista esitettyjen teorioiden kannalta. 

    Osallistujilta ei vaadita mitään esitietoja. 

    Tervetuloa mukaan!

    Ilpo Halonen

    ilpo.halonen@aalto.fi