Kevään 2024 studiokurssin PITO & PATINA teemana ovat ajan ilmiöt ja ulottuvuudet maisema-arkkitehtuurissa. Kurssilaisten tehtävänä on suunnitella ”aikaobservatorio” itse valitsemaansa paikkaan ja kontekstiin. Tavoitteena on ideoida ja hahmotella maisemasommitelma, ympäristötaideteos, muistomerkki tms, jonka keskeisenä tehtävänä on pohdituttaa ja havainnollistaa ajan mysteerejä, pysyvyyttä ja muutosta, muistamista ja unohtamista maisemassa. Opiskelijat valitsevat itse suunnittelukohteen, määrittelevät työnsä sisällöt ja tavoitteet, tekevät valitsemaansa kohteeseen maisemasuunnitelman sekä joutuvat myös perustelemaan tekemiäänsä teknisiä ja taiteellisia ratkaisuja perehtymällä tutkimukseen ja taiteen tulkintoihin aiheesta.


Opettajat

Jyrki Sinkkilä, Rolf Autio, Janne Saario, Pirjo Laulumaa, vierailijat


Kurssin suorittaminen

Studiokurssin (MAR-E1052) opintopistemäärä on 12 op. Pakollisia osasuorituksia kurssilla ovat väli- ja loppukritiikkitilaisuudet, työohjelma, kirjatentti, oppimispäiväkirja sekä harjoitustyö. Alla on listattu mistä osasuorituksista kurssi koostuu. Kurssin voi suorittaa myös erikoistyönä vaihtelevan laajuisena (3-6 op) kokonaisuutena erikseen sovittavan, henkilökohtaisen työohjelman mukaisesti. Kurssin laajentaminen syventymiskohteeksi ks. osio MAR-E1054 Studiota syventävä kurssi.


Luennot, työpajat ja seminaarit (2 op)

Luennot painottuvat kurssin alkuosaan ja niillä luodaan yleiskatsaus aihepiirin. Luento- ja harjoitustyöaikoina pidettävät tuntitehtävät, seminaarit & työpajat täydentävät luentoja ja edistävät suunnitteluharjoitustyön etenemistä. Tuntitehtävät ovat pääasiassa pienehköjä suunnittelu- ja selvitystehtäviä, ”sormiharjoituksia”, joilla ideoidaan ja työstetään erilaisia suunnitteluratkaisuja.


Kirjatentti (1 op)

Kurssin studiolaajuisena (MAR-E1030) suorittavat osallistuvat kirjatenttiin kurssin puolivälissä. Erikoistyönä kurssin suorittavat eivät voi tehdä tenttiä.

Tentittävä kirjallisuus ilmoitetaan kaksi viikkoa ennen tenttitilaisuutta.


Harjoitustyö (7 op)

Suunnitteluharjoitustyö on pakollinen osa studiokurssia. Tehtävänä on ideoida kurssin teemaan soveltuva suunnittelukohde (esim. puisto, alue, ympäristöteos tai –rakenne, tms.) sekä laatia sen kehittämiseksi hankesuunnitelma ja siihen liittyviä (toteutus)teknisiä tutkielmia (piirustuksia, selostuksia, yms.) Suunnitelman tulee perustua ajallisten luonnonprosessien ja –ilmiöiden määrätietoiseen hyödyntämiseen osana kohteen toimintaa, elinkaarta ja arkkitehtuuria.

Suunnittelutyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä. Harjoitustyö on pitkälti itseohjautuva: suunnittelukohteen valinta, tehtävän tarkempi määrittely, sen sisällön ja tavoitteiden asettaminen, lähtötietoaineiston kokoaminen sekä työprosessin hahmottaminen ovat olennainen osa kurssin oppisisältöä. Järjestelyn tarkoituksena on harjaannuttaa suunnittelijatyön edellyttämään itsenäiseen kysymyksen asetteluun, johtopäätösten tekemiseen sekä projektin hallintaan.

Harjoitustyön eteneminen on vaiheistettu seuraavasti. Yksityiskohtaisemmasta aikataulutuksesta vastaavat kurssille osallistuvat itse. Alla olevista linkeistä avautuu tarkemmat tehtävänannot, jotka täydentyvät kurssin aikana.

1.       Työohjelma  -  kukin osallistuja määrittelee oman opintosuorituksensa laajuuden sekä henkilökohtaisen aikataulunsa välietappeineen. Jos työ tehdään ryhmätyötä, ryhmän jäsenet laativat kukin oman työohjelmansa. 

2.       Lähtötietojen kokoaminen  -  osallistujat hankkivat perustiedot omasta suunnittelualueestaan sekä omaan teemaansa liittyvistä ajankohtaisista hankkeista. 

3.       Konseptiluonnos  -  hahmottaa suunnitelman pääajatukset ja kantavan idean.

4.       Tekninen suunnittelu  -  laaditaan teknisiä osasuunnitelmia ja -tutkielmia rakenteen toiminnasta.


Henkilökohtainen työohjelma

Kurssin aluksi kukin osallistuja laatii henkilökohtaisen työohjelman opintosuorituksen laajuudesta sekä omista oppimistavoitteistaan. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä. Työohjelman toteutumista seurataan kurssin aikana. 


Oppimispäiväkirja (1-2 op)

Sekä studiokurssia että erikoistyötä suorittavat pitävät blogimuotoista oppimispäiväkirjaa koko kurssin ajan (laajuus / studiokurssi 2 op, erikoistyö 1-2 op) Siihen merkitään muistiinpanoja opetustilanteista (luennot, harjoitustyönohjaus, tuntitehtävät, kritiikkitilaisuudet) sekä merkittäviä oppimiskokemuksia, avoimia kysymyksiä, omakohtaisia pohdintoja ja "tutkimusmatkoja" aiheen parissa. Oppimispäiväkirjan laatimista ohjeistetaan kurssin aikana ja se viimeistellään kurssin lopussa. Oppimispäiväkirja huomioidaan kurssin arvostelussa (studiokurssilla se muodostaa 30 % loppuarvosanasta, erikoistyökurssilla 70-100 %). Oppimispäiväkirjan tarkempi ohjeistus löytyy täältä.


Kurssin arvosteluperusteet

Kurssi arvostellaan numeroin 1-5. Studiokurssilla 70 % arvosanasta muodostuu tehdyn harjoitustyön perusteella, 30 % loppuarvosanasta tulee oppimispäiväkirjan perusteella. Ks. tarkemmin

Harjoitustyön tai oppimispäiväkirjan palauttaminen myöhässä vaikuttaa arvosanaan. Kurssilla on kaksi jälkipalautuspäivää:

  • myöhässä mutta 17.6.2024 mennessä palautettujen töiden loppuarvosanaa laskee yhdellä numerolla 
  • 1.8.2024 mennessä palautettavan työ arvosanaa laskee kahdella numerolla. 

Opettaja voi myös harkintansa mukaan hyväksyä keskenjääneen opintosuorituksen, mutta työn keskeneräisyys alentaa arvosanaa ja vähentää opintosuorituksen opintopisteitä. 


Kurssin kuormittavuustietoja 

 

 Studiolaajuus (12 op)

  • 1 op = 26,7 h
  • Laajuus:  12 op =  320 h
  • Kesto:  21 viikkoa 
  • Työmäärä        n. 15 h / viikko > 2 työpäivää viikossa, joista 
    • ohjattua opetusta 50 h / luennot + tentti + tuntitehtävät, seminaarit & workshopit + harjoitustyöt (jos läsnäolo 100 %)
    • itsenäistä työskentelyä 270 h / suunnittelutyö + oppimispäiväkirja

Erikoistyö (3 op)

  • 1 op = 26,7 h
  • Laajuus:  3 op =  n. 80 h
  • Kesto:  21 viikkoa 
  • Työmäärä        vajaat 4 h / viikko 
    • luennot + seminaarit, workshopit & tuntitehtävät + kritiikkitilaisuudet n. 40 h (jos läsnäolo 100 %)
    • itsenäistä työskentelyä / oppimispäiväkirja yht. 40 h 


Last modified: Monday, 18 November 2024, 2:20 PM