Simulink on MATLABiin pohjautuva graafinen (mm.) dynaamisten systeemien mallintamiseen ja simuloimiseen tarkoitettu ohjelmointiympäsristö. Tarkoittaen, että siinä luodaan ohjelmia yhdistelemällä palikoita toisiinsa; tämän ohjelman voi kuitenkin viedä C-koodina Simulink-ympäristön ulkoista käyttöä varten. Käytössä säätötekniikassa, ja on yksi työkalu sähköisten piirien simuloimiseen. Voidaan käyttää myös suunnittelussa, esimerkiksi  signaalinkäsittelyn mielessä; millaisia suodattimia, millä arvoilla, kuinka paljon heittoa meillä saa olla? Simulink tulee paremmin tutuksi Säätötekniikan kurssilla, jossa se on keskeisessä roolissa.

Yksinkertaisesti, Simulinkissä on kolmenlaisia "palikoita":
1) lähteet; sinisignaali, askelfunktio, , taustakohina, digitaalinen pulssi tai jokin datasetti ulkoisesta lähteestä / MATLAB-koodista.
2) toimenpiteeet; summaa signaalit, signaalien erotus, kerro vakiokertoimella, derivoi, integroi; parametrit voidaan määritellä osana mallia tai määritellä annettavaksi simulaatiokomennossa (esim. jos halutaan pyörittää useaan kertaan MATLABin kautta kokeillen eri parametreilla)
3) lähdöt; tallentaminen tiedostoon, tallentaminen muuttujaan MATLAB-työtilassa, piirtäminen ajan suhteen, jne.

Yhdistelemällä näitä palikoita voidaan mallintaa dynaamisia systeemejä. (Dynaaminen tarkoittaen, että systeemillä on 'muistia' tai että sen tila riippuu sen historiasta) Tällä kurssilla käytetään esimerkkinä harjoitusta nk. Lotka-Volterra (tai saalistaja-saalis) - mallista. Tähän olet saattanut törmätä tai tutustua differentiaalilaskennan peruskursseilla; Kyseessä on kahden differentiaaliyhtälön malli saalis- ja saalistajaeläinten suhteelle ekosysteemissä. Mallin toteuttaminen Simulinkissä on yksinkertaista, ja havainnollistaa hyvin integraattorilohkon toiminnan.

Senast redigerad: tisdag, 3 maj 2022, 16:12