SCI.trai - Training, Lectures, 1.8.2024-31.7.2025
Suomenkieliset ohjeet
Tervetuloa Perustieteiden korkeakoulun maisteriohjelmien työharjoitteluinfosivulle!
Täältä löydät seuraavien maisteriohjelmien työharjoitteluiden ohjeet (kurssikoodit sci.trai ja sci.itra):
- Computer, Communication and Information Sciences (SCI pääaineet ja ELEC HCI)
- Engineering Physics
- Industrial Engineering and Management
- Information Networks
- Life Science Technologies (SCI ja ELEC pääaineet)
- Mathematics and Operations Research
Tämä kurssi ei sovellu vaihto-opiskelijoille.
Erasmus Mundus Security and Cloud Computing (SECCLO) -opiskelijoiden ohjeistukset ovat Aallon nettisivuilla (englanniksi): https://www.aalto.fi/en/programmes/masters-programme-in-security-and-cloud-computing-secclo/planning-your-studies#2-practical-training
1. Yleistä tietoa työharjoittelusta
Mikäli opintojesi aikana olet kesätöissä, työllistynyt opintojen ohessa tai suoritat erillisen harjoittelun, voit mahdollisesti muuttaa työkokemuksesi 1-10 ECTS:ksi osana tutkinnon vapaasti valittavia opintoja. Työharjoittelu ei kuitenkaan ole pakollinen osa opintoja. Perustieteiden korkeakoulu ei järjestä työharjoittelupaikkoja, vaan olet itse vastuussa työharjoittelupaikan löytämisestä. Voit työskennellä Suomessa (sci.trai) tai ulkomailla (sci.itra), ohjeet ovat samat.
Mikä on harjoittelun tarkoitus?
Työkokemuksen hankkimisen tarkoituksena on kehittää ja syventää opintojen aikana hankittuja tietoja ja taitoja. Työkokemus auttaa myös hahmottamaan valmistumisen jälkeisiä työmahdollisuuksia ja luomaan yhteyksiä työelämään.
Työkokemuksen hankkiminen ulkomailta on tapa tutustua tekniikan alaan kansainvälisessä ympäristössä, tutustua paikalliseen kulttuuriin ja verkostoitua työyhteisössä. Suomen ulkopuolella työskentely opettaa sinua työskentelemään vieraassa kulttuurissa ja parantaa kielitaitoasi. Monikulttuurisessa ympäristössä työskentely ja ulkomailla asuminen kehittävät valmiuksiasi työelämään tavalla, jota Suomessa työskentely ei tee.
Millainen harjoittelu voidaan hyväksyä osaksi tutkintoa?
Kaikkea opintojen aikana tekemääsi työtä ei voida hyväksyä tutkintoon. Löydät yleiset säännöt alta.
LAAJUUS: Kaksi viikkoa kokopäiväistä vastaa yhtä opintopistettä. Osa-aikatyössä 80 tuntia työtä vastaa yhtä opintopistettä. Puolikkaita opintopisteitä ei myönnetä. Voit sisällyttää tutkintoosi 1-10 ECTS harjoittelua. Jos sisällytät maisterin tutkintoon opintojakson JOIN-A0003 Contributing in Community (3 ECTS), hyväksytään vain 7 ECTS harjoittelua.
KIELI: Voit työskennellä millä tahansa kielellä. Harjoittelu rekisteröidään sille kielelle, jolla jätät hakemuksesi (englanti/suomi/ruotsi).
HARJOITTELUN AJANKOHTA: Työ tulee tehdä maisteriopintojen aikana: sitä ennen tehtyä työtä ei ole mahdollista huomioida opintopisteitä laskiessa. Voit siis ottaa hakemuksella huomioon vain työtehtävät, jotka ole tehnyt kandiksi valmistumisen ja maisteriopintojen aloittamisen jälkeen.
Mikäli olet uusi maisteriopiskelija Aallossa, tämä tarkoittaa sitä, että voit hakemuksessa huomioida vain ensimmäisen lukukauden alkamisen jälkeen tekemäsi työt (1.8. alkaen).
Opiskelijoille,
jotka jatkavat maisteriohjelmaan suoraan Aallossa opiskellusta
kandidaattiohjelmasta, tämä tarkoittaa sitä, että voit huomioida hakemuksessa
vasta kandidaatiksi valmistumisen jälkeen tekemäsi työt. Huom! Mikäli olet hakenut TECH harjoitteluun, tämä sääntö ei koske sinua.
Työ on voinut alkaa aikaisemmin, mutta hakemuksesta on käytävä selkeästi ilmi, mitä tehtäviä olet tehnyt maisteriopintojen alkamisen jälkeen. Jotta voit hakemuksessa reflektoida maisteriopintojasi, sinun tulee olla suorittanut vähintään yksi opintosuunnitelmaasi (HOPS) kuuluva kurssi ennen hakemuksen jättämistä. Muilta osin voit työskennellä vapaasti koska tahansa maisteriopintojesi aikana.
ILMOITTAUTUMINEN LUKUKAUDELLE: Jotta voit hakea opintopisteitä harjoittelusta, sinun on oltava ilmoittautunut läsnä olevaksi opiskelijaksi, kun lähetät hakemuksesi. Työharjoittelun suorittamisen aikana voit olla ilmoittautunut myös poissaolevaksi – ymmärrämme, että mikäli pidät taukoa opinnoista ja työskentelet tällä aikaa, et välttämättä ilmoittaudu läsnä olevaksi.
TYÖTEHTÄVÄT: Työtehtävien tulee liittyä pääaineopintoihisi. Harjoitteluksi ei pääsääntöisesti hyväksytä opiskelijan kotiyliopistossa tai luottamustoimessa suoritettuja tehtäviä tai opiskelijan omia projekteja (ml. opinnäytetyö). Ennen työn aloittamista sinun on varmistettava, että työpaikalla on ohjaaja, joka tuntee työtehtäväsi ja tietää, mitä tehtävältäsi odotetaan. Työtä voi tehdä työntekijänä tai yrittäjänä (ks. ohjeet alla).
Ei hyväksytä: Työskentely kurssiassistenttina Aallossa // Opinnäytetyön tekeminen // jne.
Hyväksytty: Työskentely vastaavassa tehtävässä kuin tulevaisuudessa hyväksytään, vaikka työskentelisit Aalto-yliopistossa. Voit työskennellä esimerkiksi IT-asiantuntijana, jos opiskelet tietotekniikkaan liittyviä opintoja.
TYÖSKENTELY YRITTÄJÄNÄ: Jos toimit yrittäjänä, sinulla pitää olla y-tunnus ja yritykselläsi tulee olla kassavirtaa (esim. maksava asiakas). Jos työtodistuksen antaminen ei ole mahdollista, voit sen sijaan liittää hakemukselle asiakkaasi/liikekumppanisi kirjoittaman lausunnon. Selvityksessä on annettava kaikki samat tiedot: työtehtävät, tieto siitä työskentelitkö koko- vai osa-aikaisesti, kesto (viikot, jos työsuhde oli kokoaikainen / tunnit, jos osa-aikainen), mutta myös Y-tunnuksesi. Huomaathan, että omia projektejasi ei voi hyväksyä harjoitteluksi, vaikka sinulla olisi Y-tunnus. Jos et ole varma, täyttääkö yrityksesi kriteerit, ota yhteyttä opiskelijapalveluihin (yhteystiedot alla).
Hyväksytty: Työskentely maksavalle asiakkaalle / jne.
Ei hyväksytä: Liikeidean kehittäminen / myöhemmin myytävän asian koodaaminen / palvelujen tarjoaminen ilmaiseksi / opinnäytetyön tekeminen / jne.
TYÖ-/HARJOITTELUPAIKAN LÖYTÄMINEN: Olet vastuussa harjoittelupaikan tai työpaikan hankkimisesta. Lisätietoja muista koulutusohjelmista ja harjoitteluapurahoista löytyy Aallon verkkosivuilta: Internships in Finland &; International internships.
2. Miten opintopisteitä haetaan
Lähetä hakemuksesi liitteineen kohtaan "Submit documents" yhtenä pdf-tiedostona alla olevien ohjeiden mukaisesti. Opintopisteet rekisteröidään kuukauden kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta. Opintopisteet kirjataan sille päivälle, jona lähetit hakemuksen liitteineen.
Liitteet:
- Työharjoittelun opintopistehakemus suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi(hakemuksen kieli määrittää, millä kielellä opintopisteet rekisteröidään)
- Työharjoitteluraportti (ks. ohjeet alla)
- Työtodistus, josta on käytävä ilmi:
- Oliko kyseessä osa- vai kokoaikainen työ
- Jos työskentelit kokoaikaisesti: Työsuhteen kesto viikkoina
- Jos työskentelit osa-aikaisesti: Työssäoloajan kesto viikkoina ja viikkotunnit ja/tai kokonaistuntimäärät
- Luettelo tehtävistäsi
- Työtodistus tulee olla allekirjoitettu ja päivätty työnantajan toimesta työharjoittelun jälkeen. Tulevaisuuteen kirjattuja työtodistuksia ei hyväksytä.
Työharjoitteluraportti
Raportin tarkoituksena on sitoa työkokemuksesi opintoihisi. Raportti on kirjoitettava kokonaisilla lauseilla (ranskalaisia viivoja tai kysymys-vastausluetteloita ei hyväksytä), mutta se voi olla muutoin vapaamuotoinen. Raportissa on pohdittava seuraavia teemoja:
- Mitä taitoja työtehtäväsi edellyttivät?
- Miten hyödyit opintojen aikana kertyneistä tiedoista ja taidoista?
- Mitä uusia taitoja hankit?
- Mitä kehittämiskohteita löydät nyt osaamisestasi työkokemuksesi perusteella (esim. alasi substanssiin liittyvät taidot, viestintätaidot, kielitaito)?
- Miten aiot kehittää näitä osa-alueita opintojesi aikana?
- Miten työkokemus liittyi tulevaisuuden suunnitelmiisi (mihin suuntaan haluat ammatillisesti kehittyä, mitä haluat saavuttaa urallasi, millaisia asioita ja tehtäviä pidät kiinnostavana)?
- Miten kehittäisit työtehtäviäsi opinnoissa hankitun tiedon pohjalta?
Raportin pituus on 1-2 sivua (A4). Raportista saatua palautetta hyödynnetään myös tutkinto-ohjelman palauteprosessissa.
Mitä tapahtuu hakemuksen lähettämisen jälkeen?
Kun olet lähettänyt hakemuksen liitteineen, SCI:n oppimispalvelut tarkistavat ne ja välittävät ne akateemiseen arviointiin. Hakemuksesi arvioidaan ja hyväksytään tämän jälkeen akateemisesti. Kun hyväksyntä on tehty, SCI:n oppimispalvelut rekisteröi opintopisteet ja merkitsee palautuksen suoritetuksi MyCoursesissa. opintopisteiden rekisteröinti kestää yhteensä noin 2-4 viikkoa hakemuksen jättämisestä. Löydät lisätietoja ohjelmasi palautuslaatikosta.
3. Usein kysyttyä harjoitteluohjeista
Pitääkö minun hakea kaikki opintopisteet yhdellä kerralla? Ei tarvitse. Jos haluat tai tarvitset, voit hakea opintopisteitä max. 3 osassa. Huomaathan, että hakemusten määrästä riippumatta sinun on mahdollista saada yhteensä vain 1-10 opintopistettä työharjoittelusta. Kaikkien hakemusten opintopistemäärät tulee sisältyä tähän opintopistemäärään. Jos haet opintopisteitä kahdessa osassa, liitä opintosuunnitelmaasi kurssikoodit sci.trai ja sci.trai01 ja jos kolmessa osassa, liitä mukaan myös koodi sci.trai02.
Olen jo saanut opintopisteitä työharjoittelusta. Miten voin hakea opintopisteitä toisen tai kolmannen kerran? Jos olet hakenut opintopisteitä edellisen lukuvuoden aikana, voit yksinkertaisesti ilmoittautua uuden/kuluvan vuoden MyCourses-sivulle. Jos haluat saada opintopisteitä 2-3 osassa saman lukuvuoden aikana, lähetä hakemuksesi liitteineen suoraan ohjelmasi yhteyshenkilölle. Yhteystiedot löytyvät tämän sivun lopusta. Liitä opintosuunnitelmaasi kurssikoodit sci.trai ja sci.trai01, jos haet opintopisteitä kaksi kertaa, ja sci.trai02, jos haet kolme kertaa. Opintopisteiden hakeminen useammassa kuin 3 osassa ei ole mahdollista. Huomaathan, että ohjeistukset ovat samat riippumatta työharjoitteluiden lukumäärästä, ja että yhteensä voit hakea opintopisteitä vain 1-10 ECTS verran.
Työskentelin koko lukukauden enkä siksi ilmoittautunut läsnäolevaksi tuon lukukauden aikana. Voinko silti saada opintopisteitä kyseisestä työstä? Kyllä, sinun tarvitsee ilmoittautua läsnäolevaksi vasta, kun haet opintopisteitä. Muista kuitenkin, että vain opiskeluoikeuden voimassaoloaikana tekemäsi työ voidaan hyväksyä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos et ilmoittaudu lukukaudelle lainkaan ja menetät täten opiskeluoikeutesi ja haet opiskeluoikeuden palautusta jälkikäteen, opiskeluoikeuteen ilmoittautumisen laiminlyömisen aikana tehtyä työtä ei voida hyväksyä. Muistathan ilmoittautua lukukausille ajoissa.
Olen ollut töissä kesän ja kesätyöni päättyy elokuussa. Voiko opintopisteet rekisteröidä kevätlukukaudelle? Voit tällöin hakea opintopisteitä työharjoittelusta kahdessa osassa. Pyydä työnantajaltasi todistus, josta käy ilmi 31.7. mennessä kertyneet työtunnit/viikot. Päivää hakemus ja raportti työkokemuksestasi 317 ja toimita hakemus liitteineen viimeistään 15. elokuuta. Hakemus käsitellään elokuussa ja opintopisteet rekisteröidään kevätlukukaudelle. Tämä on mahdollista vain tänä tiettynä ajanjaksona, kun lukuvuosi vaihtuu, jotta voit varmasti laskea opintopisteet sille lukuvuodelle, jona työ on tehty. Varmistaaksesi, että tiedämme hakemuksesi kevätlukukaudelle, klikkaa hakemuksella ruutua "Haen opintopisteitä 1.-14.8. välisenä aikana ja haluan, että opintopisteet kirjataan kevätlukukaudelle (31.7.) (ei mahdollista muina aikoina)".
Luulen, että
tarvitsen apua työpaikan tai harjoittelupaikan löytämisessä. Mistä löydän tukea
ja työmahdollisuuksia? Tukea tulevan uran suunnitteluun löydät Career Design Labista. Suosittelemme lämpimästi
tutustumaan myös Aallon
verkkosivuihin
uramahdollisuuksista ja erilaisista tukilähteistä - Aalto-yliopisto tarjoaa
esimerkiksi monipuolisesti erilaisia kursseja uramuotoilusta. Työmahdollisuuksista
suosittelemme tutustumaan JobTeaseriin
ja osallistumaan
rekrytointitapahtumiin, kuten Summer Job Day ja Talent Expo. Lisätietoa Aallon tuetusta harjoittelusta löytyy Aallon nettisivuilta: Harjoittelu Suomessa ja Harjoittelu ulkomailla.
Mikäli sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä:
Computer, Communication and Information Sciences: Meeri Heimo (meeri.heimo@aalto.fi)
Engineering Physics: Susanna Ylhävuori (susanna.ylhavuori@aalto.fi)
Industrial Engineering and Management: Jasmin Seppälä (jasmin.seppala@aalto.fi)
Information Networks: Hanna Alve (hanna.alve@aalto.fi)
Life Science Technologies: Päivi Koivunen (paivi.koivunen@aalto.fi)
Mathematics and Operations Research: Susanna Ylhävuori (susanna.ylhavuori@aalto.fi)
SECCLO Erasmus Mundus: Emma Tuomola (emma.tuomola@aalto.fi)