Vaatimusten tunnistaminen- mihin voit vaikuttaa, mihin et

Tämän harjoituksen tavoitteena on tunnistaa mihin kokemiisi vaatimuksiin voit vaikuttaa ja mitkä ovat asioita, jotka täytyy hyväksyä sellaisina kuin ne ovat.

  • Tee ensin lista niistä vaatimuksista, jotka tällä hetkellä tuottavat sinulle stressiä. Vaatimukset voivat liittyä opiskeluun, töihin, ihmissuhteisiin tai mihin tahansa muuhun asiaan, joka tuntuu kuormittavalta.
  • Merkitse seuraavaksi listaasi rasti niiden asioiden kohdalle, joihin voit vaikuttaa

Voimme vaikuttaa omiin valintoihimme, suunnitelmiimme, omaan toimintaamme ja siihen kuinka suhtaudumme omiin ajatuksiimme ja tunteisiimme. Emme voi vaikuttaa siihen millaisia tunteita koemme jollakin tietyllä hetkellä tai siihen mitä muut ihmiset tekevät tai ajattelevat. Jos vaikkapa epäonnistut tärkeässä tentissä, et voi estää pettymyksen tai häpeän tunteita. Voit kuitenkin vaikuttaa siihen, miten suhtaudut tilanteeseen. Syytätkö itseäsi, välttelet asian ajattelemista, lannistut vastoinkäymisestä ja ehkä huolestut opintojen sujumisesta tulevaisuudessa vai pyritkö lohduttamaan itseäsi ja etsimään keinoja pärjätä paremmin seuraavalla kerralla?


Tunteiden hyväksyvä havainnointi

Stressiä usein lisää se, että pyrimme välttelemään epämiellyttäviä tunteita, joita stressaavat tilanteet väistämättä herättävät. Seuraavan harjoituksen avulla voit harjoitella tunteiden hyväksyvää havainnointia. Käytä harjoitukseen 1-5 minuuttia.

  • Tuo tietoisuus tunteeseen, jota koet kehossasi juuri nyt. Hengitä muutaman kerran syvään ja tunne hengitys kehossasi tunteen ympärillä. Salli tunteen olla sellainen kuin se on. Voit ehkä tehdä tilaa tunteelle, antaa sen vain olla.
  • Voit sanoa mielessäsi itsellesi: "en pidä tästä tunteesta, mutta minulla on tilaa sille"
  • Jatka tunteen havainnointia ja anna sen olla sellainen kuin se on. Huomaa, jos mielesi pyrkii vastustamaan tunnetta tai muuttamaan sitä.
  • Älä yritä muuttaa tunnetta. Se saattaa muuttua itsestään, mutta sekin on ok, että tunne ei muutu.

Harjoitus mukaeltu teoksesta Arto Pietikäinen: Joustava mieli - vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen yliotteesta (2013)


Omien arvojen tunnistaminen - mihin suuntaan haluan mennä elämässäni

Stressiä usein lisää se, jos ponnistelemme arjessamme sellaisten asioiden eteen, jotka eivät ole meille kovin tärkeitä eivätkä tuota iloa. Toisaalta stressiä ja kuormitusta on helpompi kestää, jos se liittyy jonkin meille todella merkityksellisen asian tekemiseen.

Voit ladata harjoitukseen sopivan monisteen omalle koneellesi tästä linkistä: TEHTÄVÄ ARVOISTA

Last modified: Thursday, 16 January 2020, 9:30 AM