Audio-övningen är på finska. Översättningen:

Denna korta övning hjälper dig att registrera hur du har mått idag. Stanna upp en stund och ta några djupa andetag. Fäst uppmärksamhet vid din kropp: vad känner du i din kropp just nu? Vilka tankar rör sig i ditt huvud just nu? Hur har din dag varit och vad har du ännu framför dig idag?

Tänk nu på trafikljusen: grönt, gult och rött ljus. Vilket trafikljus beskriver ditt tillstånd just nu?

Grönt ljus innebär balans: du mår bra och har tillräckligt med utmaningar och aktiviteter men också tid och möjlighet att återhämta dig. Du är inte för stressad eller spänd och du upplever att du får tillräckligt med vila. Om du upplever att ditt nuvarande tillstånd motsvarar grönt ljus kan du fråga dig själv vad det är som är bra och fungerande i din nuvarande situation och hur du kan bibehålla detta. Fortsätt i samma stil. 

Gult ljus innebär att du går på högvarv, d.v.s. du har fler krav, mer att göra och mer stress än vad du har möjligheter att återhämta dig, vilket betyder att du förbrukar energi. Din stressnivå kan vara förhöjd även om du skulle njuta av situationen och uppleva stressen som positiv. Detta är ett bra tillfälle att stanna upp och reflektera över din situation. Det är inte skadligt att befinna sig på gult ljus en kort tid, så länge du med jämna mellanrum hittar tillbaka till grönt ljus. Om du befinner dig på gult ljus för länge överbelastas både kropp och psyke. Du börjar drabbas av stressymtom, koncentrations- och sömnsvårigheter, rastlöshet och trötthet. Om du känner att du befinner dig på gult ljus just nu kan du fråga dig själv om situationen har pågått en längre tid och om du snart kommer att få tid för avkoppling och återhämtning. Vad skulle du behöva för att ta dig tillbaka till grönt ljus?

Om du fortsätter på gult ljus en längre tid kan du slutligen hamna på rött ljus, där det blir tvärstopp. Rött ljus innebär att du går ner på lågvarv. Detta kännetecknas av man är utmattad, inte har lust eller ork med någonting och allt känns onödigt och hopplöst. Om du känner att du befinner dig på rött ljus kan du fråga dig själv om situationen har pågått en längre tid. Observera att du behöver vila och återhämtning. Vad skulle du behöva just nu för att det skulle vara möjligt? Om du upplever att du har befunnit dig på rött ljus en längre tid och att det inte räcker med att vila, eller att det kanske inte ens går att vila, ska du söka stöd.

Vilket trafikljus beskriver ditt tillstånd idag? Skanna igenom ditt psyke och din kropp från topp till tå och var ärlig mot dig själv gällande ditt mående just nu.

Du kan upprepa denna övning varje dag, till exempel när du ser de första riktiga trafikljusen för dagen.

 


Last modified: Wednesday, 25 March 2020, 3:29 PM