Numeerinen kysymys (Numerical) on kysymystyyppi tilanteeseen, jossa vastaukseksi haetaan lukuarvoa, joka on numeerisesti kovakoodattu systeemiin. Tällöin tehtävän sisältö ja vastaus on täsmälleen sama kaikille opiskelijoille. 

Tehtävän sisältö ja vaikeus voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä ja tekninen toteutus on opettajan kannalta helppoa: Tehtävän oikea(t) lukuarvo(t) lasketaan itse kynällä ja paperilla, tietokoneella tai muuten ja sitten syötetään järjestelmään. Tehtävänanto voi sisältää tekstin lisäksi myös kuvia, liitetiedostoja, linkkejä ja myös ääni ja video-tiedostoja. Latex koodaus onnistuu käyttämällä aloitustagia '\( ja lopetustagia '\).

Oikean vastauksen kohdalla tulee lisäksi määritellä virhemarginaali, jonka sisällä vastauksen tulee olla, jotta vastaus tulkitaan oikeaksi. Virhemarginaali määritellään absoluuttisina yksikköinä ja tämän määritellyn marginaalin sisällä olevat vastaukset tulkitaan yhtä oikeiksi. Tämä virhemarginaali tulee ehdottomasti informoida opiskelijalle tehtävänannossa, ellei se muuten ole aukottomasti selvä. Lisäksi oikean vastauksen kohdalla tulee määritellä tehtävästä osuus määritellystä tehtäväkohtaisesta maksimipistemäärästä (Default Mark). Yhden oikean ratkaisun tapauksessa tämä osuus on luonnollisesti 100%. 


Monta oikeaa ratkaisua

Tehtävään on mahdollista antaa myös useampi oikea ratkaisu, joka voi olla joskus relevanttia. Yksinkertainen esimerkki tästä on vaikkapa toisen asteen yhtälön yhden nollakohdan ratkaisu. Ratkaisuille on mahdollista määritellä myös toisistaan poikkeavia pistemääriä, mutta vain painavista syistä ja nämä eriarvoiset vastaukset tulisi informoida opiskelijolle selkeästi.

Useammalla oikealla vastauksella on myös mahdollista toteuttaa pisteytystä erilaisista tarkkuuksista esimerkiksi vaikkapa tilanteessa, jossa opiskelija ei huolellisesta ohjeistuksesta huolimatta pysy annetussa tarkkuudessa ja osapisteiden antaminen huonommasta tarkkuudesta on relevanttia. Jos vaikkapa tehtävän vastaus on 2, niin on mahdollista määritellä esimerkiksi seuraavat kolme ratkaisua ja niistä saatavat pisteet

  • 100% jos vastaus on ± 0.1 yksikön päässä oikeasta (Error =0.1)
  • 66.67% jos vastaus on ± 0.2yksikön päässä oikeasta (Error =0.2)
  • 33.33% jos vastaus on ± 0.1 yksikön päässä oikeasta (Error =0.3)

 Systeemi antaa tässä parhaan pistemäärän, joka opiskelijalle on mahdollista antaa.

Feedback / palaute

Tehtävän oikean ratkaisun kohdalle on mahdollista määritellä opiskelijalle juuri ko. vastauksen mukainen palaute eli jos opiskelijan vastaus ei osu oikean vastauksen määrittelyalueelle, niin tätä palautetta ei näytetä. Lisäehtona tämän palautteen näkymiselle on lisäksi se, että ne on asetettu näkyviin Quizzin Review asetuksista  (Specific Feedback on). Tehtävän malliratkaisua ei siis ehkä kannata laittaa oikean ratkaisun alle vaan mieluummin General Feedback osioon, joka näytetään kaikille tehtävän palautteneille riippumatta vastauksen oikeellisuudesta - mikäli tämä on Review asetuksista sallittu (General Feedback on). Tehtävään väärin vastannut kaipaa todennäköisesti tehtävään yksityiskohtaista malliratkaisua enemmän kuin tehtävän oikein ratkaissut.  

Last modified: Wednesday, 1 April 2020, 11:41 AM