Suullinen koe LCA-5702 / LCB-5802 / LC-5002


OSA 1 (Videoesitelmä)

Videoesitys on itsenäinen tehtävä. Kun olet tehnyt videoesityksen (4-5 min.), jaa se oman ryhmäsi muille opiskelijoille. Ryhmät on samat kuin kurssilla aiemmin tekemissänne ryhmäkeskusteluissa. Muistathan, että videoesitys ja sen palautus tulee tehdä hyvissä ajoin ennen ryhmäkeskustelua, jotta kaikki ehtivät katsoa toistensa esitykset ennen ryhmäkeskustelua.

Jos teet videon, jossa haluat myös näyttää kalvoja, voit käyttä esim. Panoptoa, Screen-Cast-O-Maticia tai muuta vastaava ohjelmaa. Kalvojen tekeminen ei kuitenkaan ole pakollista, vaan videon voi hyvin kuvata myös esim. luonnossa tai jossakin muussa tilassa kuitenkin korona-ohjeistukset huomioiden. Jos et käytä kalvoja, varmista kuitenkin, että kuuntelijat pystyvät silti seuraamaan esitystä.

OSA 2 (Ryhmäkeskustelu)

Kun olette katsoneet kaikki oman ryhmän esitykset, tavatkaa esim. Teamsissa tai Zoomissa ja tehkää kokeen toinen osio eli ryhmäkeskustelu. Keskustelussa on hyvä olla sellainen näkymä, jossa kaikkien kasvot näkyvät samaan aikaan ruudulla. Muistakaa tallentaa keskustelu ja yksi ryhmän jäsen palauttaa sen suullisen kokeen palautuslaatikkoon. Jos kuvaatte yhden keskustelun kerrallaan, voi jokainen palauttaa oman videonsa.

Suullisen kokeen palautusaika on 16.11.-13.12., jolla aikavälillä voitte valita itsellenne sopivan ajan.

Ryhmäkeskustelun voitte tehdä joko niin, että kuvaatte putkeen kaikki keskustelut tai niin, että kuvaatte yksi keskustelu kerrallaan.

Ryhmäkeskustelun kesto on noin 7 minuuttia/opiskelija.


Huomioitavaa:

Videolla tulee kasvojen näkyä suurimman osan ajasta eli noin 70 % videon kokonaiskestosta. Varmista, että et lue suoraan paperista silloinkaan, jos/kun kasvosi eivät näy videolla.

Tarkoitus on kertoa asiasta omin sanoin mahdollisimman luonnollisesti. Kyseessä ei siis ole koe, jossa testataan, miten hyvin osaat lukea tekstiä suoraan paperista. On suositeltavaa, että havaintomateriaali koostuu kuvista, kaavioista tai videosta, ei tekstistä. Näin havaintomateriaali tukee omin sanoin kertomista.

Ryhmäkeskustelu tapahtuu pidetyn esityksen pohjalta. Ennen ryhmäkeskustelua, tutustu oman pienryhmäsi esityksiin ja mieti kysymyksiä ja kommentteja, joita esittää ryhmälle tai esityksen pitäjälle. Esityksen pitäjän kannattaa valmistella johdattelevia kysymyksiä (noin viisi kysymystä) auttamaan keskustelun kulkua. Muiden ryhmäläisten tehtävä on osallistua aktiivisesti keskusteluun.

Ohjeita ja vinkkejä:

  • Kohdista katseesi kameraan, kun puhut. Älä lue paperista tai ruudulta suoraan!
  • Puhu vapautuneesti ja tarpeeksi hitaasti. Videolta on vaikea seurata liian nopeaa puhetta. 
  • Muista, että pienet tauot tuovat ilmavuutta puheeseen. Sinusta pitkältä tuntuva tauko ei ole pitkä katsojan mielestä.
  • Äänitä kokeeksi omaa puhetta ja kuuntele, miltä se kuulostaa ja yritä löytää sopiva tempo.

  • Voit käyttää kuvaamiseen puhelinta, videokameraa, tietokoneen kameraa jne.
  • Tarkista, että ääni tallentuu tarpeeksi voimakkaana ja ettei ympäristön äänet häiritse liikaa kuuluvuutta. Esim. tuuli saattaa häiritä petollisesti nauhalla, vaikkei sitä paljaalla korvalla kuulisikaan.
  • Varaa videon tekemiseen tarpeeksi aikaa.

  • Harjoittele esitystä etukäteen ennen nauhoitusta.

  • Videota saa leikata, mutta maltillisesti.

  • Tallenna video siten, että sen pystyy avaamaan yleisimmillä ohjelmilla.

Last modified: Friday, 30 October 2020, 8:59 AM