JOIN.sv.kand - Svenskspråkigt kandidatseminarium inom teknik, Föreläsning, 14.9.2021-16.12.2021
This course space end date is set to 16.12.2021 Search Courses: JOIN.sv.kand
Exempel på mallar för disposition och layout
Anvisningar för skrivandet
- De flesta högskolor eller till och med utbildningsprogram har egna anvisningar för typografi och layout. Den ganska nya Aalto-mallen nedan torde så småningom ersätta diverse ämnesspecifika mallar, men följ i första hand alltid de befintliga anvisningar som getts av ditt utbildningsprogram eller din högskola.
Exempel på mallar för disposition och layout
Kontrollera om ditt utbildningsprogram har egna mallar.
- Högskolan för ingenjörsvetenskaper, ENG) (Maskin och energi) Mall för disposition och layout.
- Högskolan för ingenjörsvetenskaper (ENG): anvisningar för kandidatarbetet (i Into)
- Mall för inledningen, layout och disposition Obs! 1) Vissa utbildningsprogram vill inte att underrubrikerna sätts ut i inledningen (t.ex. maskin, till viss del automation). 2) Fontstorleken ska avspegla de olika rubriknivåerna.
- Vanlig mall för innehållsförteckning
- Exempel på vanliga standarddispositioner - några allmänna mallar
- Sammandrag - exempel på botten
- ENG botten för sammandrag [docx]
- Högskolan för teknikvetenskaper
SCI botten för sammandrag [docx] - Högskolan för kemiteknik
CHEM botten för sammandrag [docx] - Högskolan för elektroteknik
ELEC botten för sammandrag [docx]
Aalto-universitetets Word-mall för kandidat- och diplomarbeten
Det finns en relativt ny Aalto-mall i MS Word-format för kandidat- och diplomarbeten på engelska, finska och svenska. Använd gärna den ifall du använder Word och ditt program eller din handledare inte ger andra anvisningar. Det finns förmodligen en hel del som du inte behöver i mallen. Kandidatarbeten brukar t.ex. i allmänhet ha en rubrik utan underrubrik och ganska sällan förord.
LaTeX-publiceringssystem
Det finns en LaTeX-mall för kandidatarbeten. Mallen fungerar utmärkt på svenska trots att instruktionerna främst är på finska och engelska och förutom kandidatarbeten stöder den också diplomarbeten och licentiatavhandlingar. Mallen har främst varit i bruk på ELEC och SCI, men den borde också passa för andra högskolor. Ta bort det som inte behövs och följ det egna huvudämnets (och handledarens!) direktiv angående källhänvisningar och andra detaljer.
Läs instruktionerna då du laddar ner mallen. Notera speciellt att du också behöver aaltologo-paketet och en tillräckligt ny version av pdfx (för att producera arkiveringsduglig PDF/A).
Som allmän introduktion till LaTeX rekommenderas A (Not So) Short Introduction to LaTeX 2ε eller den något äldre finskspråkiga versionen Pitkänpuoleinen johdanto LaTeX 2ε:n käyttöön. (Någon svenskspråkig översättning verkar tyvärr inte finnas.)
Det finns också lite material från en tidigare LaTeX-introduktion.