Kevään 2022 suunnittelustudion aihepiirinä on VESI -  elämälle välttämätön, kiehtovan moni-ilmeinen, runollinen ja symbolisesti latautunut elementti.  Eri muodoissaan vesi on ollut historiassa yksi voimakkaimmin kulttuureita ohjanneista ja muokanneista luontotekijöistä. 

Ilmastokriisin ja luontokadon ajan maisema-arkkitehtuuria tuntuu leimaavan mitäänsanomattomuus. Vaikka luontopohjaiset rakenteet yleistyvät vähitellen, viime vuosien vesirakentaminen on ollut hyvin teknisesti korostunutta. Esitetyt ratkaisut ovat kovin standardinomaisia ja arkkitehtonisesti vaatimattomia. 

Kurssilla etsitään vastauksia siihen, minkälaista veden arkkitehtuuri voisi parhaimmillaan olla 2020-luvulla. 


Opettajat

Jyrki Sinkkilä, Meri Mannerla-Magnusson, Janne Saario, Jukka Jormola, Pirjo Laulumaa, vierailijat


Kurssin suorittaminen

Kurssi koostuu osasuorituksista (ks. alla). Studiokurssin (MAR-E1030) minimiopintopistemäärä on 10 op, joka koostetaan henkilökohtaisen työohjelman mukaisesti alla olevasta. Kurssin voi suorittaa myös MAR-E1017 Maisema-arkkitehtuurin erikoistyönä vaihtelevan laajuisena (3-5 op) kokonaisuutena erikseen sovittavan, henkilökohtaisen työohjelman mukaisesti.


Luennot, työpajat ja seminaarit (2 op)

Luennot painottuvat kurssin alkuosaan ja niillä luodaan yleiskatsaus aihepiirin. Luento- ja harjoitustyöaikoina pidettävät tuntitehtävät, seminaarit & työpajat täydentävät luentoja ja edistävät suunnitteluharjoitustyön etenemistä. Tuntitehtävät ovat pääasiassa pienehköjä suunnittelu- ja selvitystehtäviä, ”sormiharjoituksia”, joilla kartoitetaan vaihtoehtoisia, teknisesti toimivia ja ekologisesti kestäviä ympäristö- ja rakenneratkaisuja.


Kirjatentti (1 op)

Kurssin studiolaajuisena (MAR-E1030) suorittavat osallistuvat kirjatenttiin kurssin puolivälissä. Myös kurssia erikoistyönä (MAR-E1017) suorittavat voivat halutessaan osallistua tenttiin ja saada siitä osasuorituksen.  (korjaus 11.2.2020)

Tentittävä kirjallisuus ilmoitetaan myöhemmin.


Harjoitustyöt (5-10 op)

Suunnitteluharjoitustyö on pakollinen osa studiokurssia. Tehtävänä on ideoida kurssin teemaan soveltuva suunnittelukohde (esim. puisto, alue, ympäristöteos tai –rakenne, tms.) sekä laatia sen kehittämiseksi hankesuunnitelma ja siihen liittyviä (toteutus)teknisiä tutkielmia (piirustuksia, selostuksia, yms. Suunnitelman tulee perustua veden ominaisuuksien sekä luonnonprosessien ja –ilmiöiden määrätietoiseen hyödyntämiseen osana kohteen toimintaa, elinkaarta ja arkkitehtuuria.

Suunnittelutyö voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä. Harjoitustyö on pitkälti itseohjautuva: suunnittelukohteen valinta, tehtävän tarkempi määrittely, sen sisällön ja tavoitteiden asettaminen, lähtötietoaineiston kokoaminen sekä työprosessin hahmottaminen ovat olennainen osa kurssin oppisisältöä. Järjestelyn tarkoituksena on harjaannuttaa suunnittelijatyön edellyttämään itsenäiseen kysymyksen asetteluun, johtopäätösten tekemiseen sekä projektin hallintaan.

Harjoitustyön eteneminen on vaiheistettu seuraavasti. Yksityiskohtaisemmasta aikataulutuksesta vastaavat kurssille osallistuvat itse. Alla olevista linkeistä avautuu tarkemmat tehtävänannot, jotka täydentyvät kurssin aikana.

1.       Työohjelma  -  kukin osallistuja määrittelee oman opintosuorituksensa laajuuden sekä henkilökohtaisen aikataulunsa välietappeineen. Jos työ tehdään ryhmätyötä, ryhmän jäsenet laativat kukin oman työohjelmansa. 

2.       Lähtötietojen kokoaminen  -  osallistujat hankkivat perustiedot omasta suunnittelualueestaan sekä omaan teemaansa liittyvistä ajankohtaisista hankkeista. 

3.       Konseptiluonnos  -  hahmottaa suunnitelman pääajatukset ja kantavan idean.

4.       Tekninen suunnittelu  -  laaditaan teknisiä osasuunnitelmia ja tutkielmia rakenteen toiminnasta.


Henkilökohtainen työohjelma

Kurssin aluksi kukin osallistuja laatii henkilökohtaisen työohjelman opintosuorituksen laajuudesta sekä omista oppimistavoitteistaan. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä. Työohjelman toteutumista seurataan kurssin aikana. 


Oppimispäiväkirja (1-2 op)

Sekä studiokurssia että erikoistyötä suorittavat pitävät blogimuotoista oppimispäiväkirjaa koko kurssin ajan (laajuus / studiokurssi 2 op, erikoistyö 1 op) Siihen merkitään muistiinpanoja opetustilanteista (luennot, harjoitustyönohjaus, tuntitehtävät, kritiikkitilaisuudet) sekä merkittäviä oppimiskokemuksia, avoimia kysymyksiä, omakohtaisia pohdintoja. Oppimispäiväkirjan laatimista ohjeistetaan kurssin aikana ja se viimeistellään kurssin lopussa. Oppimispäiväkirja huomioidaan kurssin arvostelussa (studiokurssilla se muodostaa 30 % loppuarvosanasta, erikoistyökurssilla 70-100 %). 


Kurssin arvosteluperusteet

Kurssi arvostellaan numeroin 1-5. Studiokurssilla 70 % arvosanasta muodostuu tehdyn harjoitustyön perusteella, 30 % loppuarvosanasta tulee oppimispäiväkirjan perusteella. 

·       Harjoitustyön arvosteluperiaatteet 

·       Oppimispäiväkirjan arviointikriteerit.

Harjoitustyön tai oppimispäiväkirjan palauttaminen myöhässä vaikuttaa arvosanaan. Kurssilla on kaksi jälkipalautuspäivää:

·       myöhässä mutta 13.6.2022 mennessä palautettujen töiden loppuarvosanaa laskee yhdellä numerolla 

·       1.8.2022 mennessä palautettavan työ arvosanaa laskee kahdella numerolla. 

Opettaja voi myös harkintansa mukaan hyväksyä keskenjääneen opintosuorituksen, mutta työn keskeneräisyys alentaa arvosanaa ja vähentää opintosuorituksen opintopisteitä. 


Kurssin kuormittavuustietoja 

 Esimerkkejä: 

 Studiolaajuus (10-15 op) / MAR-E1030

  • 1 op = 26,7 h
  • Laajuus:  10-15 op =  270-400 h
  • Kesto:  21 viikkoa 
  • Työmäärä        n. 13-19 h / viikko > 2-3 työpäivää viikossa, joista 
    • ohjattua opetusta 50 h / luennot + tentti + tuntitehtävät, seminaarit & workshopit + harjoitustyöt (jos läsnäolo 100 %)
    • itsenäistä työskentelyä 220-350 h / suunnittelutyö + oppimispäiväkirja

Erikoistyö (3 op) / MAR-E1017

  • 1 op = 26,7 h
  • Laajuus:  3 op =  n. 80 h
  • Kesto:  21 viikkoa 
  • Työmäärä        vajaat 4 h / viikko 
    • luennot + seminaarit, workshopit & tuntitehtävät + kritiikkitilaisuudet n. 40 h (jos läsnäolo 100 %)
    • itsenäistä työskentelyä / oppimispäiväkirja yht. 40 h 


Last modified: Friday, 11 February 2022, 2:27 PM