Woelke

Aihepiirin ja käsittelyn järjestelmällisyyden perusteella tämä voi hyvinkin toimia muita omia suunnittelu- ja tutkimustöitä taustoittavana materiaalina.

Lähteiden osalta pyri hakemaan myös tieteellisen yhteisön vertaisarvioimia lähteitä - näin omakin tekstisi osallistuu ajankohtaiseen keskusteluun - erilaiset selvitykset yms. ovat hyviä kertomaan ajankohtaisten asioiden yleisestä tilanteesta ja eri näkökannoista, vertaisarvioitujen artikkeleiden avulla pääsee usein kuitenkin eksaktimman ja punnitumman tiedon lähteille.

Tutkielmassa voisit pohtia kriittisesti muutamaa kohtaa: jos kestävyyden osalta "ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa." niin mitä se käytännössä merkitsee? Voiko 'todella painava taloudellinen syy' tällöin ohittaa ympäristön kannalta oleellisia asioita? Kestävyyden ulottuvuuksista on esitetty myös mallia, jossa ympäristö on kaikenkattava arvo, sisältäen muut ulottuvuudet. Koska kestävä rakentaminen on paljolti erilaisten tavoitteiden välistä taistelua ja tasapainoilua, ei voida olettaa, että kaikkia tyydyttävä lopputulos saavutetaan - tällöin onkin oleellista, mitkä tavoitteet valitaan muiden kustannuksella. Toisena kohtana, joka mielestäni voisi vaatia kriittistä tarkastelua, on kaupunkiympäristön tiivistämisen näkeminen yksinomaan hyvänä asiana - tämä on usein haasteellista nimenomaan kaupunkivihreän näkökulmasta, ja ympäristö, joka ei itsessään ole monipuolisesti laadukasta (ihmis- eläin- ja kasvilajeille) ei voi olla kestävääkään, vaikka olisi tiivistä.

 

Ala-Ketola

Tutkielma ottaa hyvin käsittelyyn kestävyyteen ja kaupunkisuunnitteluun liittyvien mittakaavojen haasteet, käsitellen niin maankäyttöä, liikennesuunnittelua, kuin rakentamistakin, hyvä.

Päästöistä puhuttaessa on hyvä eritellä tai mainita laskentaperiaatteet - on oleellista, tehdäänkö laskentaa tuotanto vai kulutusperustaisesti (kts. Ottelinin luento).

Osa väitteistä jää vielä hieman vähälle käsittelylle - esimerkiksi millä tavoin väitettä "Taloudellisesti kestävää on myös ulkopuolisten yritysten työllistäminen esimerkiksi konsultti- tai urakointitehtävissä." voisi tukea vielä perusteluilla? Muista lähdekritiikki - esim. Helsingin kaupungin omat tekstit ajavat vahvasti kaupungin omia näkemyksiä, esim. Bulevardien luonteesta.

 

Viimeksi muutettu: torstaina 16. joulukuuta 2021, 15.24