Pronominin asema osana tekstiä

Pronomini on sana, joka ei voi esiintyä tekstissä irrallisena ja yksinään, vaan jolla on aina korrelaatti (vaste, usein käytetään myös termiä pääsana), johon se viittaa. Korrelaatti voi olla paitsi sana, myös esimerkiksi lause, mutta se näkyy aina tekstissä. Virhe syntyy, jos oikeassa muodossa olevaa korrelaattia ei ole, jolloin pronomini ei viittaa minnekään. Varmista siis aina, että pronominin korrelaatti on kirjoitettuna ja se on yksiselitteisen selvä.

Pronominin luku

Tarkista, että pronominilla ja sen korrelaatilla on sama luku: yksikkö tai monikko.

Muista erikseen varoa ns. kollektiivisanoja, jotka viittaavat moneen mutta ovat yksikköjä (perhe, kansa, heimo, ryhmä, luokka, yhtye, ministeriö, eliöyhteisö jne.). Seuraavaksi esimerkkejä virhekäytöstä.

ESIMERKKI: Pidän välttämättömänä työnantajan kanssa käytyä keskustelua siksi, että on tarpeellista kuulla heidän näkemyksiään mallin kustannuksista ja vaikutuksista.

VIRHE: Virhe syntyy, koska työnantajan on yksikkö ja heidän monikko.

KORJAUS: Pidän välttämättömänä työnantajan kanssa käytyä keskustelua siksi, että on tarpeellista kuulla työnantajan edustajien näkemyksiä mallin kustannuksista ja vaikutuksista.

ESIMERKKI: Runsas routiminen aiheuttaa haittaa kasvistolle lyhentämällä niiden kasvukautta.

VIRHE: Virhe syntyy, koska kasvisto on yksikkömuoto ja niiden monikko.

KORJAUS: Runsas routiminen aiheuttaa haittaa kasvistolle lyhentämällä sen kasvukautta.TAI Runsas routiminen aiheuttaa haittaa kasveille lyhentämällä niiden kasvukautta.

Joka

Pronomini joka viittaa juuri edeltävään, substantiiviseen sanaan.

Wiki on verkkosivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat itse muokata.

Joka-pronominilla ei voi viitata muiden sanaluokkien sanoihin, esim. adjektiiveihin, eikä kaukana oleviin sanoihin. Ratkaisevia seikkoja ovat siis korrelaatin sanaluokka ja paikka. Esimerkkejä virhekäytöstä:

ESIMERKKI: Monimuotoinen ravintoverkko on toiminnallisesti parempi kuin yksinkertainen, jossa on vain alkueläimiä ja sukkulamatoja..

VIRHE: Syntyy virhe, koska ennen joka-pronominia oleva sana on adjektiivi yksinkertainen.

KORJAUS: Monimuotoinen ravintoverkko on toiminnallisesti parempi kuin yksinkertainen toimintaverkko, jossa on vain alkueläimiä ja sukkulamatoja.

ESIMERKKI: Poltettavia hakkuukäsittelyitä oli 4, joilla jokaisella oli vastaava polttamaton kontrollialue.

VIRHE: Syntyy virhe, koska ennen joka-pronominia oleva sana on numeraali 4.

KORJAUS: Poltettavia hakkuukäsittelyitä oli 4, ja niistä jokaisella oli vastaava polttamaton kontrollialue.

Joka voi joskus viitata myös kauemmas kuin juuri edellä olevaan sanaan. Se voi esimerkiksi viitata sen edellä olevan postposition
(esim. kanssa, mukaan, myötä) pääsanaan.

Solmimme yhteistyösopimuksen alan johtavan ruotsalaisen yrityksen kanssa, jolla on pitkä kokemus idän markkinoista.

Jos joka-pronominin pääsanaa on tähdennetty sanoilla se, ne, sellainen, tällainen, voi pääsana olla kauempana pronominista.

Löysimme yhteistyökumppaniksi sellaisen yrityksen naapurimaan kärkiryhmästä, jonka tiedot ja kontaktit ovat erittäin arvokkaita vientimme menestykselle.

Mikä

Pronomini mikä viittaa koko edelliseen lauseeseen, yksikölliseen pronominiin tai superlatiiviin.

Dokumenttia voi muokata kuka tahansa, mikä nopeuttaa työskentelyä.

Lähteessä kerrottiin kaikki, mitä asiasta tiedettiin.

Hän oli ansioituneimpia työntekijöitä, mitä meillä on ollut.


*****************************

Lähteet:

Kauppinen, A., Nummi, J. & Savola, T. 2010. Tekniikan viestintä. Kirjoittamisen ja puhumisen käsikirja. 10., uudistettu painos.Helsinki, Edita. 373 s.

Suoniemi-Taipale, I. 2004. Pronominit. [WWW]. [viitattu 29.5.2013]. Saatavissa: http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/lauseopillisia_ilmioita/pronominit/pronominin_asema_osana_tekstia/.

 

Last modified: Thursday, 6 June 2013, 11:34 AM