Rektio tarkoittaa, että osa suomen sanoista (tietyt verbit, substantiivit ja adjektiivit) edellyttää toiselta sanalta tiettyä sijamuotoa. Tällaisia yhdistelmiä ovat esimerkiksi alkaa tehdä, ryhtyä tekemään, vaikutus johonkin, seuraus jostakin, tyytyväinen johonkin, katkera jostakin.

Sijamuodon totunnainen valinta tarjoaa lukijalle keinon hahmottaa tekstistä ajatuskokonaisuuden. Kun lukija on lukenut sanan, hän odottaa löytävänsä jäljempää tekstistä tietynmuotoisen sanan, joka yhdessä parinsa kanssa muodostaa ajatuskokonaisuuden. Kokonaisuudet rakentavat tekstiin juonen ja pitävät sitä koossa. Jos lukija ei löydäkään odottamansa muotoista sanaa, hän joutuu etsimään asioiden välisiä yhteyksiä, ja kokonaisuuksien hahmottaminen vaikeutuu.

Verbien rektioita

Verbin alkaa kanssa käytetään infinitiivimuotoa, siis alkaa tehdä. Sen sijasta voidaan käyttää ilmaisuja ryhtyä tekemään, ruveta tekemään. Verbiä aloittaa ei sen sijaan tavallisesti käytetä toisen verbin, vaan yleensä substantiivin kanssa.

Aloin tutkia internetartikkeleita ajalta 2008 - 2013.
Aloitin tutkimuksen internetartikkeleista, joissa käsiteltiin funktionalismia.

Substantiivien rektioita

Monet substantiivien rektioista voidaan ilmaista genetiivillä tai käyttämällä verbiä (katsaus illan uutisiin -> uutiskatsaus, mahdollisuus tutkimiseen -> mahdollisuus tutkia).

edellytys jollekin

merkitys  jollekin

katsaus johonkin

vaikutus johonkin

kysymys jostakin

seuraus jostakin

 

Adjektiivien rektioita

Adjektiiviin voi liittyä määritteen lisäksi jokin prepositio, kuten kanssa, kohtaan, suhteen.

kiinnostunut jostakin

yhteistä jonkin kanssa

epävarma jonkin suhteen

Vieraiden kielten vaikutus voi hämärtää kirjoittajan kykyä valita sijamuotoja tiettyjen sanojen yhteydessä. Esimerkiksi englannin kielellä on tällainen vaikutus. Sanojen rektiot voi tarpeen mukaan tarkistaa sanakirjasta.

***********************************

Lähteet

Helenius, J. 2006. Rektio. [WWW]. [viitattu 29.5.2013]. Saatavissa: http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/kielenhuolto/lauseopillisia_ilmioita/epasymmetria/rektiovirheet/

Helenius, J., Kaakkolammi, K. & Nylander, L. 2007. Tieteellisen kirjoittamisen opetusmoniste. Tampere, Tampereen yliopisto. Luentomoniste. 64 s.

 

Last modified: Thursday, 6 June 2013, 12:50 PM