PHYS-C0360 - Säteilyfysiikka ja -turvallisuus, Luento-opetus, 5.9.2022-9.12.2022
This course space end date is set to 09.12.2022 Search Courses: PHYS-C0360
Topic outline
-
Tällä kurssilla on vain lähiopetusta. Tosin osallistuminen on pakollista ainoastaan kahteen demomittaukseen, jotka pidetään II periodin jälkipuoliskolla, sekä salitenttiin.
Kurssin tavoitteena on opettaa perustiedot ionisoivan säteilyn ominaisuuksista ja säteilyturvallisuudesta sekä maallikon että säteilyn käyttäjän kannalta. Ionisoivan säteilyn ja aineen vuorovaikutukset, säteilysuojelussa käytettävät suureet ja yksiköt, biologiset vaikutukset ja annoslaskennan perusteet esitellään. Ydinturvallisuuden periaatteet, ydinvoimaloiden ja ydinjätteen sekä toisaalta säteilyn lääketieteellinen käyttö ja ympäristön kannalta tärkeimmät säteilyuhat selostetaan. Säteilysuojelun keskeinen lainsäädäntö ja muut säännökset sekä annosrajoitukset käydään läpi. Säteilysuojelulaskuja harjoitellaan ja kurssiin kuuluu pakolliset demonstraatiomittaukset umpilähteillä ja röntgenlaitteilla.
Kurssin luennot ja laskuharjoitukset pidetään I ja II periodin aikana maanantaisin klo 12-15 ja keskiviikkoisin klo 9-12.
- Luennot ja harjoitukset rytmitetään joustavasti eli keskiviikkoisinkin on luentoja ja maanantaisinkin on harjoituksia. Tarkemmat tiedot Aikataulu-alasivulta.
- I periodin alussa käydään läpi oleelliset asiat lukion syventävän fysiikan kurssista "Aine ja säteily" (LOPS-2003: FY8, LOPS-2015: FY7), koska ne ovat pakollista esitietoa tälle kurssille. Mikäli lukiokurssin tiedot ovat täysin hallussa jo entuudestaan, nämä luennot ja harjoitukset voi jättää väliin. Niiden sijaan kannattaa alkaa lukea STUKin kirjasarjaa.
- II periodissa luentoja ja harjoituksia ei ole periodin loppuun saakka. Kolmen viimeisen viikon aikana järjestetään kurssisuorituksen kannalta pakolliset demonstraatiot, jotka tehdään pienryhmissä. Työvuorojen varaussysteemi avataan MyCoursesissa II periodin alkupuolella.
Kurssin riittävän hyvin suorittaneet saavat säteilyturvallisuusvastaavan (STV) todistuksen osaamisalanaan umpilähde- ja röntgentoiminta sekä avolähteiden käyttö laboratoriossa säteilylähteiden luokassa 3 (teollisuuden ja tutkimuksen säteilytoiminta, osaamisala 1 [STM-asetus 1044/2018]). Riittävän hyvä suoritus tarkoittaa tentin läpäisyä siten, että saa vähintään arvosanan 3. Tenttitehtäviä on viisi, joista kolme on sanallisia ja kaksi laskutehtäviä, ja arvosana 3 taataan 67%:lla maksimipisteistä.
Kurssille ja sen tentteihin ilmoittaudutaan Sisussa. Kurssi on Energiatieteiden sivuaineen valinnainen kurssi sekä Aalto Nuclear Safety -sivuaineen valinnainen kurssi.
(NOTE: This course is given in Finnish, since it handles Finnish regulations and the course literature is in Finnish.)
-
Kyselytunnin ajankohta Choice
Järjestämme Zoom-kyselytunnin SFT-kurssin tenttiin 9.12. klo 9-12 valmistautuville. Tilaisuudessa luennoitsija pyrkii vastaamaan mahdollisiin epäselviksi jääneisiin kysymyksiin. Osallistuminen on kurssin yleisen linjan mukaisesti vapaaehtoista.
Kokemuksen mukaan yksi sessio riittää, joten valitaan se, joka saa äänestäjiltä suurimman kannatuksen. Voit äänestää useampaa kuin yhtä vaihtoehtoa. Äänestysaika päättyy pe 25.11. klo 15.
Luennoitsija on paikalla vähintään tunnin, mutta varaudun jatkamaan toisenkin tunnin, jos kysymyksiä riittää.
- Luennot ja harjoitukset rytmitetään joustavasti eli keskiviikkoisinkin on luentoja ja maanantaisinkin on harjoituksia. Tarkemmat tiedot Aikataulu-alasivulta.