Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Kurssi tukee opiskelijan tehokasta työskentelyä asiantuntijana ja johtajana teknologia-alalla ja antaa pohjan myöhemmille tuotantotalouden opinnoille.  Kurssilla esitellään ryhmätoiminnan ja nykyaikaisten työpaikkojen organisoinnin tärkeimmät kysymykset ja opetellaan hyödyntämään niitä kurssilaisten oman toiminnan kehittämisessä.
 
Kurssin suoritettuaan opiskelija:
  • osaa huomioida toiminnassaan keskeisimmät työryhmien ja niiden jäsenten toimintaan vaikuttavat ryhmädynaamiset prosessit
  • pystyy tulkitsemaan, millaisia myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia ryhmällä voi olla jäseniinsä sekä ympäröivän organisaation tavoitteelliseen toimintaan
  • tunnistaa ryhmä- ja organisaatiotason yhteistoiminnan yleisiä ongelmia ja hyvää toimintaa tukevia tekijöitä sekä osaa soveltaa näitä tietojaan oman toimintansa kehittämiseksi
  • ymmärtää toimintaympäristön ja vakiintuneiden käytäntöjen vaikutuksen organisaation ja ryhmien toimintaan
  • pystyy hyödyntämään alan kirjallisuutta oman osaamisensa kehittämisessä

Laajuus: 5

Aikataulu: 11.09.2020 - 17.12.2020

Vastuuopettaja (voimassa 01.08.2020-31.07.2022): Kari Jalonen

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Kari Jalonen

Kurssin yhteystiedot (voimassa 18.08.2020-21.12.2112):

Vastuuopettaja: tutkijatohtori Kari Jalonen, kari.jalonen@aalto.fi


Kurssin CEFR-taso (koskee tätä kurssikertaa):

Opetuskieli ja suorituskielet (voimassa 01.08.2020-31.07.2022):

Opetuskieli: suomi

Suorituskielet: suomi, ruotsi

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    Kurssin perustana on ryhmätoiminnan prosessien ja kehittämisen käsittely useista toisiaan tukevista näkökulmista. Tätä täydennetään tutustumalla yksilöiden, keskeisten työprosessien ja työorganisaatioiden toimintaan. Opetus perustuu ryhmätyölle ja keskusteluille, joissa kurssin teemat tulevat esiin myös käytännössä.

Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    Luennot, harjoitustyöt, ryhmätyö ja tentti.

  • Koskee tätä kurssikertaa:

    Kurssiarvostelu koostuu lukupiiritapaamisista ja niiden raportoinnista ryhmittäin (20% arvosanasta), ryhmätyöskentelyn itse- ja vertaisarvioinnista (yhteensä 20%), kurssiesseistä (40%)  ja vapaaehtoisesta tentistä (20%). Hyväksytty kurssisuoritus edellyttää läsnäoloa vähintään kahdeksassa lukupiiritapaamisessa (yhteensä kymmenestä tapaamiskerrasta), vähintään 50% saamista kurssin kokonaispisteistä sekä vähintään 50% pisteistä saamista kurssiesseistä. 

    Kaikkien osasuoritusten täytyy olla hyväksytty lukuvuoden 2020-2021 aikana; tämän jälkeen kurssi suoritetaan uudelleen kokonaisuudessaan. Kurssia ei voi suorittaa pelkästään tenttimällä, toisin sanoen ilman hyväksytysti suoritettuja kurssiesseitä ja lukupiirisuorituksia.

    Yksilösuorituksina ja ryhmittäin palautettavien kirjoitustehtävien rooli arvostelussa on merkittävä. Nämä tehtävät palautetaan kurssin MyCourses-sivun kautta, niille tehdään alkuperätarkastus ja niiden arvostelu kirjataan MyCoursesiin. Arvostelusta annetaan tarvittaessa kirjallinen palaute, ja arvostelijat keskustelevat palautteesta opiskelijoiden kanssa myös henkilökohtaisesti.


Työmäärä toteutustavoittain
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    Luennot ja lukupiiritapaamiset n. 35 h, itsenäinen opiskelu n. 30 h, harjoitustyöt n. 45 h, tentti n. 20 h. Huomaa että luennoilla on pakollinen läsnäolo kurssin suoritustavan vuoksi.

  • Koskee tätä kurssikertaa:

    (Arvioitu pyrittäessä arvosanaan 3.)

    Osallistuminen luennoille 11*2 = 22 h

    Osallistuminen lukupiiritapaamisiin 10*1 h = 10 h

    Valmistautuminen lukupiiritapaamisiin ja muu itsenäinen opiskelu n. 30 h

    Kurssiesseiden kirjoittaminen ja palautus n. 4 * 8 h = 32 h

    Lukupiiriraporttien kirjoittaminen ja editointi (osana ryhmää) n. 3 * 3 h + 10 * 0,5 h = 13 h

    Tenttiin valmistautuminen n. 16 h

    Tentti n. 3 h


PERUSTIETOJA

Oppimateriaali
  • Koskee tätä kurssikertaa:

    Käytämme kurssilla Stewart Cleggin, Martin Kornbergerin, Tyrone Pitsisin ja Matthew Mountin Managing and Organizations -kirjan viidettä painosta (Sage, 2019). Myös kirjan neljäs painos (Sage, 2016) on mahdollista käyttää (se tosin ei kata aivan kurssin koko sisältöä). Tämän lisäksi kurssiaineistoon valitaan artikkeleita, podcasteja ja videoita jotka tukevat ja soveltavat kurssikirjan sisältöä. Nämä lisälukemistot listataan lukukauden aikana kurssin MyCourses-sivuilla.

Korvaavuudet
  • Voimassa 01.08.2020-31.07.2022:

    Korvaa kurssin TU-C1010 Ihminen ryhmässä. 

SDG: Kestävän kehityksen tavoitteet

    8 Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua

LISÄTIETOJA

Kurssin aikataulu
  • Koskee tätä kurssikertaa:

    Kts. MyCourses.