Huomaa! Kurssikuvaus vahvistetaan kahdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja esimerkiksi osaamistavoitteet, arviontimenetelmät ja keskeinen sisältö pysyvät pääsääntöisesti samana. Kullakin toteutuskerralla voidaan kuitenkin kurssiesitteen avulla tarkentaa ja muuttaa kurssin toteutustapaa, kuten kontaktiopetuksen järjestämistapaa, arviointimenetelmien painotusta tai materiaaleja.

OSAAMISTAVOITTEET

Kurssin tarkoituksena on perehtyä syvällisesti eurooppalaisen arvonlisäverojärjestelmän ydinkysymyksiin ja haasteisiin. Jokaisella kurssikerralla (6 kpl) analysoidaan yhtä aihealuetta. Kurssin tarkoituksena on antaa opiskelijalle valmiudet syvälliseen arvonlisäverotusta koskevien kysymysten analysointiin ja ratkaisemiseen. Lähtökohtana kurssilla on EU:n arvonlisäverodirektiivi 2006/112/EU sekä Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntö.Tämä kurssi tukee opiskelijoiden yrittäjämäistä ajattelutapaa.

 

Opiskelija valmistautuu jokaiseen tapaamiskertaan etukäteismateriaalin pohjalta sekä valmistelee esittelemään aiheen. Osa materiaalista on englanniksi mutta kurssi toteutetaan suomen kielellä. Esittelyn jälkeen käymme keskustelua aiheen tiimoilta. Kaikkien kurssilaisten aktiivista osallistumista edellytetään jokaisella tapaamiskerralla. Emme etsi ”oikeita vastauksia”, vaan kehitämme analyyttistä ajattelua arvonlisäverojärjestelmän perusteista käsin. Kurssi vaatii heittäytymistä mukaan luovaan ajatteluun ja vie opiskelijan arvonlisävero-osaamisen aivan uudelle tasolle. Kurssimateriaalina käytetään paljon käytännön esimerkkejä reaalimaailmasta sekä EU-tuomioistuimen oikeuskäytäntöä. Jotta kurssi toisi opiskelijalle mahdollisimman paljon lisäarvoa, arvonlisäveron peruskurssit tulee olla suoritettuna.

 

Laajuus: 6

Aikataulu: 28.02.2024 - 04.04.2024

Vastuuopettaja (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Vastuuopettaja (koskee tätä kurssikertaa): Marja Hokkanen

Kurssin yhteystiedot (koskee tätä kurssikertaa):

Kurssin CEFR-taso (voimassa koko opetussuunnitelmakauden):

Opetuskieli ja suorituskielet (koskee tätä kurssikertaa):

Teaching language: Finnish. Languages of study attainment: Finnish

SISÄLTÖ, ARVIOINTI JA KUORMITTAVUUS

Sisältö
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    1. Yleiset periaatteet: Mitkä ovat arvonlisäverojärjestelmän peruspilarit? Miten EU-oikeus vaikuttaa arvonlisäverotukseen eri tilanteissa? Mikä on neutralitettiperiaate ja sen suhde yhdenvertaisuusperiaatteeseen? Muut arvonlisäverotuksen merkittävät periaatteet. Ensimmäisen tapaamiskerran aihe on teoreettisempi ja sen tarkoituksena on vahvistaa opiskelijan kykyä ajatella käytännön verokysymyksiä analyyttisesti teoriaa unohtamatta.
    2. Kansainvälinen tavara- ja palvelukauppa: Verotuspaikkasäännösten kertauksen jälkeen pohdimme muun muassa seuraavia asioita: Mitä merkitystä on yrityksen sijoittautumisella toiseen valtioon? Onko eroa sillä, onko sijoitusmuoto sivuliike vai tytäryhtiö? Mitä merkitystä konsernilla voi olla verotuksen näkökulmasta? Mikä on sopimusten merkitys? Miten tullit vaikuttavat arvonlisäverotukseen vai vaikuttavatko? Erilaisten transaktioketujen merkitys eri toimijoille. Perehdymme myös teknologian tuomiin mahdollisuuksiin arvonlisäverojärjestelmän kehittämisessä. Olemmeko jo löytäneet arvonlisäveron lopullisen järjestelmän EU:ssa?
    3. Vapautukset arvonlisäverosta: Arvonlisäverodirektiivin 132-135 artikloissa on säädetty tiettyjen tavaroiden ja palveluiden verottomuudesta. Mitä vapautus merkitsee arvonlisäverojärjestelmän toiminnalle? Millaisia ongelmia se tuo tullessaan? Toteuttaako vapautus tehtäväänsä? Käymme esimerkinomaisesti oikeustapausten avulla läpi erilaisia vapautuksia kuten non-profit-toimijat, sosiaali- ja terveyspalvelut, koulutuspalvelut sekä eräiden tavaroiden vapautukset. Millaisia ongelmia vapautukset tuovat rajatylittäviin tilanteisiin?
    4. Rahoitusmarkkinat: Rahoituspalvelut on vapautettu arvonlisäverosta. Verottomat rahoituspalvelut on myös määritelty arvonlisäverodirektiivissä mutta ala haastaa jatkuvasti EU-tuomioistuinta uusilla tapauksilla. Perehdymme tiettyihin rahoitusalan erityiskysymyksiin kuten ulkoistamisiin, osake- ja johdannaiskauppaan, sijoitusrahastoihin ja maksunvälitykseen. Erilaiset rahoituspalveluiden välitysmuodot näyttelevät keskustelussamme merkittävää osaa. Onko merkitystä sillä, onko kysymyksessä omaisuudenhoito, osakkeiden alivälitys tai sijoitusrahaston hallinnoinnin ulkoistaminen?
    1. Kiinteistöjen verotus: Kurssilla perehdytään kiinteistöinvestointien, rakentamisen ja kiinteistötransaktioiden arvonlisäverotukseen oikeuskäytännön sekä reaalimaailman esimerkkien avulla. Mitä on omaan lukuun rakentaminen? Mistä vero suoritetaan ja mikä on vähennyskelpoista? Mitä tulee huomioida kiinteistöjä myytäessä? Mitä ovat kiinteistöinvestoinnit? Tässä eräitä keskustelun aiheita.
    2. Vähennysoikeudet: Ehkä arvonlisäverotuksen vaikein asia vaikkei pitäisi. Keskitymme pohtimaan erityisesti verottoman ja arvonlisäverojärjestelmän ulkopuolisen toiminnan vaikutusta verovelvollisen vähennysoikeuteen. Mitkä kustannukset kuuluvat verolliseen liiketoimintaan ja mitkä eivät? Pohdimme onko nykyinen oikeuskäytäntö perusteltavissa.

Toteutus, työmuodot ja arvosteluperusteet
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Aktiivinen osallistuminen kurssilla keskusteluun sekä aiheiden esittely tapaamisissa

Työmäärä toteutustavoittain
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    - Kurssitapaamiset 6 X 4 h

    - Kurssitapaamisiin valmistautuminen, aiheen esittelyt ja taustamateriaalin sekä oikeustapausten opiskelu 120 h

     

     

PERUSTIETOJA

Oppimateriaali
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Arvonlisäverotus, EU-tuomioistuimen ratkaisut ja niiden tulkinta (Hokkanen ed.) (KHTpro 2013).

    Asiantuntija-artikkeleita (jaetaan kursilla)

    Tapaamiskohtaiset oikeustapaukset, joihin kurssilaisten on tutustuttava ja joiden perusteella heidän on valmistauduttava esittelemään aihetta kurssilla ilmoitetaan myöhemmin. Tapauksia on 10-20 per tapaamiskerta ja ne vaihtuvat jokaiselle tapaamiskerralle.

Korvaavuudet
Esitiedot
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Esitiedot

SDG: Kestävän kehityksen tavoitteet

    1 Ei köyhyyttä

    7 Edullista ja puhdasta energiaa

    8 Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua

    9 Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja

    10 Eriarvoisuuden vähentäminen

    11 Kestävät kaupungit ja yhteisöt

    12 Vastuullista kuluttamista

    13 Ilmastotekoja

    15 Maanpäällinen elämä

    16 Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto

LISÄTIETOJA

Lisätietoja
  • voimassa koko opetussuunnitelmakauden:

    Opetuskieli : suomi

    Opetusperiodi : 2022-2023 Kevät III
    2023-2024 Kevät IV

    Ilmoittautuminen :

    Ilmoittautuminen: Sisussa.

  • koskee tätä kurssikertaa

    Jokaisesta opetuskerrasta laadittava oppimispäiväkirja jätetään mycourses -järjestelmään ennen tapaamiskertaa. Opiskelijalla on kuitenkin mahdollisuus täydentää oppimispäiväkirjaa vielä tapaamiskerran jälkeen aina seuraavaan sunnuntaihin saakka. Oppimispäiväkirjan jättäminen järjestelmään ennen opetuskertaa on ehdoton edellytys,  ja sillä varmistetaan opiskelijoiden valmistautumineen etukäteen lähitapaamiseen. Lähitapaaminen rakentuu täysin opiskelijoiden ja opettajan väliseen keskusteluun. Opetus ei ole  perinteistä luennointia vaan interaktiivista oppimista. Opiskelija voi valmistautua parhaiten tutustumalla opetusmateriaalin, laatimalla oppimispäiväkirjan ja esittämällä kysymyksiä ja kommentteja lähiopetuksessa. 

Kurssin aikataulu
  • koskee tätä kurssikertaa

    KE 28.2.2024 klo 12:15-16 RO28/F102 Arvonlisäverotuksen yleiset opit (verovelvollisuus, liiketoiminta, kiinteä toimipaikka, ryhmärekisteröinti, oma käyttö, liittymisperiaate, jne.)

    KE 6.3.2024 klo 12:15-16 Ulkomaankauppa, vierailevana opettajana Joonas Paavilainen, KPMG

    KE 13.3.2024 klo 12:15-16 Kiinteistöt ja rakentaminen, vierailevina opettajina Miika Jokinen ja Harri Huikuri, BDO

    KE 20.3.2024 klo 12:15-16 Verottomuudet ja erityisesti rahoituspalvelut, vierailevana opettajana Henna Jovio, Asianajotoimisto Borenius Oy

    KE 27.3.2024 klo 12:15-16 Vähennysoikeudet: Vierailevana opettajana Juha Laitinen, PwC

    TO 4.4.2024 klo 10:15-14 Yritysjärjestelyt, Vierailevana opettajana Kirsti Auranen, EY