Topic outline

  • Suomen rakentamismääräykset

    http://www.ym.fi/rakentamismaaraykset

    Paloturvallisuus
    http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170745
    Käyttöturvallisuus
    http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20171007
    Esteettömyys
    http://www.ym.fi/download/noname/%7BBCF040FC-C9A8-4859-B7B6-A2E8A40317AD%7D/127521
    Asuntosuunnittelu
    http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20171008

    Oppikirja ja kirjallisuutta (saatavilla kirjastosta, lukuunottamatta*)

    Keskeisimmät teokset alleviivattu.

    Kurssin oppikirja

    Jalkanen et al: Kaupunkisuunnittelu ja asuminen, 2017 (Rakennustieto Oy)

    Kirjassa käydään yksityiskohtaisesti läpi asuinalueen suunnittelun sisältö ja perusteet. Siinä kuvataan prosesseja, joiden tuloksena asuinympäristöt syntyvät ja kaupungit kehittyvät sekä tarkastellaan suunnittelun yhteiskunnallista taustaa, lainsäädäntöä ja toimijoita. Kirjassa kuvataan myös asuinympäristön tärkeimmät toiminnalliset ja fyysiset osatekijät.

    Jalkanen et al: Asuinaluesuunnittelu, 2004 (Rakennustieto Oy)
    Kaupunkisuunnittelu ja asuminen -kirjaa edeltävä suppeampi teos.
    Kaupunki suunnittelukohteena, ohjekirjoja
    Jan Gehl: Ihmisten kaupunki, 2018 (Rakennustieto). Alkup. Cities for People, 2010 (Island Press)

    Keholliseen kokemuksen perustuva ihmislähtöisen ympäristösuunnittelun 'opas' - käsittelee esimerkiksi mittakaavaa, julkisivujen suunnittelua, liikenteen mahdollisuuksia ja kaupunkitilojen arvioinnin välineitä. Runsaasti esimerkkejä ja malleja Gehlin ajatusten mukaisista onnistuneista ja epäonnistuneista ympäristöistä.

    Allan Jacobs: Great Streets, 1993 (The MIT Press)

    Kirja on keskittynyt tutkielma katutiloista, osa kaikille tuttuja, osa tuntemattomampia ja Jacobsin nimenomaan esiin nostamia. Kuvailevaa ja eläytyvää tekstiä tukee katutilojen yksityiskohtien analyyttinen erittely – kuvituksina näkymäluonnokset, maantasopiirrokset ja leikkaukset kertovat onnistuneiden ja pidettyjen katutilojen ominaisuuksista – ja kaupunkirakennetta ja tieverkostoja havainnollistavat rakeisuuskuvat laajentavat tarkastelua kaupunginosien mittakaavaan.

    Christopher Alexander, et al.: A Pattern Language, 1977 (Oxford University Press)

    Mittakaavaltaan arkkitehtonisista detaljeista maanosia kattaviin järjestelmiin ulottuva lähestymistapa perustuu olemassaolevista esimerkeistä kiteytettyihin ’patterneihin’ tai ’kuvioihin’ – aiheet kuten ’Small Public Squares’ tai ’A Room of One’s Own’ yksinkertaistetaan selkeiksi kuvallisiksi ohjeiksi tässä järjestelmiin perustuvan suunnittelun klassikossa. 

    Edmund Bacon: Design of Cities, 1974 (Penguin)

    Laaja esitys kaupunkitilojen, arkkitehtuurin ja kaupungin kokonaisuuden visuaalisesta toiminnasta, sekä suunnittelun mahdollisuuksista ja välineistä. Bacon keskittyy arkkitehtonisiin vaikutelmiin – rakennusten suhteeseen ympäristöihinsä, erilaisten pinnanmuotojen vaikutuksiin ja perspektiivin, sekä näkymien rooliin.

    Gordon Cullen: Concise Townscape, 1961 (Architectural Press)

    Kaupunkikuvaan ja kokemukseen keskittyvä ’Townscape’ on kuvaesseetä muistuttava kokoelma luonnoksia ja havaintoja kaupunkiympäristöstä – aikanaan julkaistu antamaan vaihtoehto rationalistiselle modernismille, ’Townscape’ on noussut merkitsemään pittoreskin ja monipuolisen kaupunkikuvan arvostusta ja sen tavoittelua suunnittelun keinoin. Lukijalle se tarjoaa yhä sekalaisen työkalupakin erilaisten kaupunkikuvallisten vaikutelmien aikaansaamiseksi.

    Otto-I. Meurman: Asemakaavaoppi, 1947 (Otava)

    Sotienjälkeisen Suomen jälleenrakennuksen ja kasvavien kaupunkien haasteisiin TKK:n oppikirjaksi kirjoitettu ’Asemakaavaoppi’ on synteesi historiallisia esimerkkejä, rationalistisia suunnittelun ohjenuoria ja puutarhakaupunki-ihanteen ilmentymiä. Kattavana katsauksena aikansa poliittisista tavoitteista aina pihapiirien suunnitteluun, ’Asemakaavaoppi’ kertoo myös niistä arvoista jotka muovasivat aikansa uusien kaupunginosien ja lähiöiden puitteet.

    Raymond Unwin: Town Planning in Practice: An Introduction to the Art of Designing Cities and Suburbs, 1909 (Longmans, Green & Co)*

    Ebenezer Howard on puutarhakaupunki-ajatuksen isä, mutta Raymond Unwin ja Barry Parker loivat ensimmäisten varsinaisten puutarhakaupunkien suunnitteluperiaatteet ja toteuttivat varhaiset esimerkkikohteet, kuten Letchworthissa ja Hampsteadissa Iso-Britanniassa. ’Town Planning in Practice’ kokoaa käsikirjamaisesti eri otsikoiden alle reittien, naapurustojen, kortteleiden ja tonttien suunnittelun puutarhakaupungin periaatteiden mukaan. 

    Kaupunkisuunnittelun historiaa, analyysia ja teoriaa

    Spiro Kostof: The City Shaped: Urban Patterns and Meanings Through History, 1991, 1999 (Thames & Hudson)

    Spiro Kostof: The City Assembled: Elements of Urban Form through History, 1992, 2005 (Thames & Hudson)

    Kostofin laajat katsaukset keräävät yhteen kaupunkirakenteellisten ideoiden historiaa (’The City Shaped’ käsittelee asioita kuten ruutukaavaa, orgaanisia rakenteita ja aksiaalisuutta) ja kaupunkien osatekijöiden esimerkkejä (’The City Assembled’ käsittelee kaupungin elementtejä kuten aukioita, katuja ja puistoja). Kummatkin teokset ovat itsenäisiä, mutta yhdessä antavat kattavimman mahdollisen panoraaman kaupunkiin suunniteltuna ympäristönä – periaatteellisista ominaisuuksista yksityiskohtaisiin seikkoihin.

    Rowe & Koetter: Collage City, 1983 (The MIT Press)

    Collage City pyrkii hakemaan synteesin tai jonkinlaisen keskitien kaupungin ymmärtämiselle modernistisen ihanteen mukaisesta, eriytetyistä toiminnoista ja rakennuksista avoimessa ympäristössä koostuvan kaupungin, sekä keskiaikaisen, tiheän ja aukioiden pilkuttaman kaupunkirakenteen välillä. Esseemäinen, lennokas ja havainnollisesti kuvitettu teksti on oleellinen modernistisen rationalistisen kaupungin ja pittoreskin ’townscapen’ välisessä taistelussa – kirjoittajat hylkäävät kummatkin vaihtoehdot ja luonnostelevat ajatusta moniarvoisesta ’kollaasikaupungista’. 

    Kevin Lynch: Good City Form, 1981 (The MIT Press)

    Kaupunkirakenteiden historiaa, eri mallien periaatteita teoretisoiva laaja teos päätyy määritelmiin hyvän kaupunkirakenteen yleisistä ominaisuuksista – elinvoimaisuudesta oikeudenmukaisuuteen. Kattava näkökulma ottaa käsittelyynsä kaupungin ennen kaikkea arvoina, asiantiloina ja suhteina – sekä näiden mahdollistamisena – yksityiskohtaisemman ympäristön suunnittelun sijaan.

    Jane Jacobs: The Death and Life of Great American Cities, 1961 (Random House)

    Jacobsin merkittävän kirjan välitön arvo oli vaihtoehdon antamisessa modernistiselle kaupunkikehitykselle (’Urban Renewal’), jonka varjossa tuhottiin vanhaa korvaten se kestämättömällä uudella. Pidemmällä aikavälillä Jacobs ansaitsee kiitoksen näkökulman vaihdoksesta kaupungeista ennen kaikkea ihmisten toiminnan näyttämöinä, sosiaalisten ja taloudellisten verkostojen rikkaina kokonaisuuksina - rationalistisesti suunniteltavien ’koneiden’ sijaan.

    Lewis Mumford: The City in History, 1961 (Harcourt, Brace and World)

    Kaupunki kulttuurihistoriallisena artefaktina on Mumfordin laajan tuotannon pääteoksen aihe – miten kaupungin rakennetut puitteet ja sosiaalinen aines löytävät harmonisen tai ristiriitaisen yhteisen olomuodon. Laaja kaari historiallisista syväsukelluksista yhä ajankohtaisiin kysymyksiin asumisen ja työskentelyn ympäristöjen laadusta ja luonteesta varmistaa sisällön kiinnostavuuden – niin yhteiskunnan kuin kaupunkiarkkitehtuurin historian ja ymmärtämisen kannalta.

    Kevin Lynch: Image of the City, 1960 (The MIT Press)

    Kaupunkiympäristön hahmottamiseen ja kuvaamiseen keskittyvä klassikko pohjaa laajaan tutkimusaineistoon kaupunkilaisten haastatteluja Yhdysvaltalaisissa suurkaupungeissa – miten moderni kasvava kaupunki ymmärretään ja hahmotetaan on ollut Lynchiä ohjaava kysymys, ja vastauksena hän esittää joukon yhä ajankohtaisia konsepteja, joiden kautta kaupunkikuvaa voi analysoida ja ymmärtää – Reitit, Reunat, Alueet, Solmukohdat ja Maamerkit.

    Camillo Sitte: Kaupunkirakentamisen taide, 2001 (Kustantajat Sarmala Oy) Alkup. Der Städte-Bau nach seinen künstlerischen Grundsätzen, 1889 (Verlag von Carl Graeser)

    Runsain esimerkein ja havainnollistavin kaavioin kuvitettu ’Kaupunkirakentamisen taide’ toimi aikanaan hengettömäksi ja liian ’tekniseksi’ koetun kaupunkisuunnittelun kritiikkinä. Sitte hakee kirjassaan esteettisesti palkitsevien ympäristöjen oppeja rikkaan monimuotoisista keskiaikaisista ympäristöistä ja kokoaa ne taiteellisiksi periaatteiksi kaupunkirakentamiselle.

    Teknistä tukea
    Digiklinikka - Digi Clinic
    IT-palvelut opiskelijoille 
    IT Käyttäjätuki 
    Ilmaiset sovellukset kotitietokoneille