Osion kuvaus

    • Tarkastelemme ja keskustelemme kurssin lopussa, millainen on hyvä apurahahakemus. Jos asia on sinulle kuitenkin ajankohtainen jo aiemmin tai suunnittelet esimerkiksi kirjoittavasi kurssilla apurahahakemuksen (teksti 1 tai teksti 2), voit jo tutustua näihin sisältöihin ennalta.


    • Työskentelitpä millä taiteen alalla tahansa, on varsin todennäköistä, että työhösi tulee kuulumaan erilaisten apurahahakemusten ja niihin liittyvien työsuunnitelmien kirjoittamista. Näiden tekstien laadulla on suora vaikutus uraasi ja työskentelymahdollisuuksiisi, ja siksi niiden kirjoittamista on hyvä harjoitella.

      Hakemuksen tekemiseen on tärkeää varata riittävästi aikaa. Selvitä hyvissä ajoin, mitä dokumentteja hakemukseen tarvitaan, ja lue ohjeet huolellisesti (määräpäivät, tekstien pituudet ym.). Mahdollisten lausuntojen ja suositusten kirjoittajilta on kysyttävä ajoissa. Omaa tekstiä on hyvä luettaa muilla. Älä myöskään epäröi kysyä lisätietoja rahoittajalta ja neuvoja kokeneilta hakijoilta.

      Hakemus on aina räätälöitävä siihen hakuun, johon osallistut. Ota selvää siitä, millaisia projekteja kyseinen taho on rahoittanut aikaisemmin ja mitä he painottavat arviointikriteereissään. Pohdi sitten omaa hankettasi tästä näkökulmasta: miten voisit nostaa rahoittajalle olennaisia seikkoja esiin omasta suunnitelmastasi?

      Tärkeintä hakemustekstissä on selkeys. Arvioijat lukevat mahdollisesti satoja tekstejä, joten ideasi täytyy välittyä tekstistä helposti. Saat tekstiisi selkeyttä esimerkiksi ytimekkäällä otsikoinnilla, johdonmukaisella kappalejaolla ja ideavirkkeillä, jotka tiivistävät kappaleen sisällön. Karsi tekstistä pois kaikki turha, mutta pidä huoli siitä, että sidot kuitenkin asiat toisiinsa.

      Toinen tärkeä ulottuvuus on tekstin vakuuttavuus. Osoita, että olet valmistautunut hankkeeseen huolellisesti ja korosta suunnitelman toteutuskelpoisuutta. Tekstin on myös herätettävä lukijan kiinnostus. Mikä tekee suunnitelmastasi omaperäisen ja merkityksellisen? Anna innostuksesi näkyä, mutta älä kuitenkaan kosiskele lukijaa esimerkiksi poikkeavilla tyyliratkaisuilla vaan pidä teksti asiallisena.