Topic outline

  • Kansainvälisen ilmastopaneelin viimeisin tieteellinen raportti (9.8.2021) oli karua luettavaa: ilmakehän CO2-pitoisuuksien kriittiset raja-arvot, joiden piti olla saavutettavissa joskus hamassa tulevaisuudessa, näyttävätkin nyt ylittyvän kymmenen vuoden sisällä. Samalla ilmaston lämpeneminen on jo alkanut näkyä ja tuntua erilaisina ääri-ilmiöinä, lähimpinä esimerkkeinä Etelä- ja Keski-Euroopan ja Etelä-Ruotsin rankkasateet, tulvat ja metsäpalot.

    Ahdistaako? Vaihda ahdistus aktiivisuuteen! Ilmastonmuutos liittyy ihmisten käyttämään energiaan, ja siksi kaikella tekemisellä ja tekemättä jättämisellä voi vaikuttaa. Jotta vaikutus olisi toivottu, tarvitaan jonkinasteinen energialukutaito, käsitys siitä, miten me yksittäisinä ihmisinä ja kansakuntana voimme toimia vastuullisesti energia-asioissa.

    Mitä energia sitten on? Se on kaloreita suklaapötkössä, kilowattitunteja sähkömittarissa, öljyekvivalenttitonneja pörssissä - ja iso reikä lompakossa bensapumpun luona. Koska erityisesti sähkö on talouden perusta ja teollisuusmaissa ihmisten ”perustarve”, energia-alalla liikkuvat suuret kassavirrat. Ihmiskunta on tajunnut tuhoavansa oman elinympäristönsä kasvihuonepäästöillään, joten vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille etsitään kuumeisesti samalla, kun maailman energiantarve koko ajan kasvaa.

    Globaalit päästöt kasvavat kuitenkin kiihtyvällä vauhdilla – myös Saksan, jonka Energiewenden piti pelastaa maailma. Maailman energiajärjestelmien tulisi vuoteen 2050 mennessä olla lähes päästöttömiä, jotta ilmastokatastrofilta voitaisiin välttyä. Miksi kuitenkin maailmassa juuri nyt panostetaan ennennäkemättömästi hiilivoimaan? Vai ovatko märehtivät lehmät pääsyy ilmastonmuutokseen? Tekevätkö sähköautot liikenteestä päästöttömiä, vai onko kyse autoilun viherpesusta?

    Vastalääkkeeksi ristiriitaiselle mielikuvamarkkinoinnille tarjoamme syksyllä 2023 energialukutaidon kurssia. Kurssi on Aalto-yliopiston poikkitieteellinen kurssi, joka ei vaadi matemaattis-luonnontieteellistä taustaa. Asioiden käsittelytapa on avoin ja keskusteleva, ja kosketus reaalimaailmaan saadaan ilmiöpohjalta, seuraamalla viikottain energiavirtoja Suomen sisällä ja rajoilla. Kurssi antaa kattavien energia-alan perustietojen lisäksi käsityksen relevanteista suuruusluokista eli yhteistuloksena energialukutaidon. Mahdollisuuksien mukaan käsiteltävät asiat linkitetään ajankohtaisiin uutisiin, jolloin myös opiskelijoiden medialukutaito kehittyy.

    Kurssi antaa samalla pohjatietoja energia-alan erityiskursseille, esim. PHYS-C6370 (Fundamentals of New Energy Sources), PHYS-C6360 (Johdatus ydinenergiatekniikkaan) ja ENY-C2002 (Energia ja ympäristö).

    Kurssin luennot pidetään torstaisin klo 14-16 Otakaari 1:ssä salissa U261. Tervetuloa mukaan!

    Rankkasade Helsingissä kesällä 2023

    Rankkasade Helsingissä kesällä 2023 (c) Iltalehti, Oula Airiola

    Metsäpalo Malagassa joulukuussa 2022 (c) EFE/Daniel Perez

    Metsäpalo Malagassa joulukuussa 2022 (c) EFE, Daniel Perez