Topic outline

  • Tervetuloa Palvelumuotoilun perusteet -kurssille!

    Kurssin lähiopetus järjestetään Zoomin kautta. Zoom-linkki on aina sama: 

    https://aalto.zoom.us/j/62793876473

    Kurssin vastuuopettaja on professori Tuuli Mattelmäki (tuuli.mattelmaki (at) aalto.fi) yhdessä työelämäprofessori Pia Hannukaisen kanssa (pia.hannukainen (at) aalto.fi). HUOM. jos lähetät sähköpostia kurssin opettajille laita aina subject-kenttään aloitus 'MUO-C3006-2023'

    KURSSIN AIKATAULU

    Kurssin lähiopetuspäivät ovat tiistaisin klo 9.15-12 ja opetus tapahtuu online eli Zoomissa. Tiistaisin on vierailevia luentoja ja harjoituksia. Näiden päivien ulkopuolella on kirjallisia tehtäviä ja kevyt ryhmätehtävä, jonka tavoitteena harjoitella palvelumuotoilua käytännössä.

    Viikko 1

    24.10. 9.15-12 Lähiopetusta

    Mitä palvelumuotoilun perusteet ovat? Kurssin esittely, tehtävänannot. Palvelumuotoilun käsitteistä. Tuuli Mattelmäki & Pia Hannukainen. klo 11-12 Vierailuluento Mikko Koivisto Digitalist

    Itsenäinen työ:

    Lue luku Lara Peninin kirjasta An Introduction to service design - designing the invisible. sivut 310-321. Teksti käsittelee palvelumuotoilijan osaamisalueita. (teksti löytyy kurssin materiaalikansiosta)

    Lue Tutustu Jarkko Kurrosen Espoon sivistystoimelle tekemään palvelumuotoilun työkalupakkiin, joka löytyy:

    http://www.variaprojektit.fi/palvelumuotoilu/wp-content/uploads/2014/08/Sivistystoimen_tyokalupakki_palvelumuotoiluun2.pdf

    Aloita oppimisportfolio kirjaamalla muistiinpanoja luennoista ja lukumateriaalista.

    Viikko 2

    31.10. 9.15-12 Lähiopetusta

    Ryhmien jako ja ryhmätyön käynnistäminen & Luento palvelumuotoilun työtavoista. Pia Hannukainen

    Itsenäinen työ

    Lue luku Vaajakallio & Mattelmäki (2011) Yhteissuunnittelu ja palveluiden ideointi. oheisessa kirjassa  Miettinen (toim.) Palvelumuotoilu - uusia menetelmiä käyttäjätiedon hankintaan ja hyödyntämiseen. Teknologiateollisuus. 77 - 95. Teksi käsittelee yhteissuunnittelua palvelumuotoilussa. (teksti löytyy kurssin materiaalikansiosta) 

    Jatka oppimisportfolion tekemistä kirjaamalla muistiinpanoja luennoista ja lukumateriaalista.

    Ryhmätyö

    Päättäkää työn aihepiiri ja suunnitelkaa, miten asiaa lähestytte palvelumuotoilun menetelmiä käyttäen. Käynnistäkää tutkimusvaihe. (Kurrosen työkalupakki on tässä mainio apu)

    Viikko 3

    7.11. 9.15-12 Lähiopetusta

    Näkökulmia palveluiden kehittämiseen. Risto Sarvas, Aalto SCI Informaatioverkostot

    Itsenäinen työ

    Lue luku Hyvärinen (2015) Muotoiluagentti ja lapsiperheiden kotipalvelu (s. 93-113) kirjasta Jyrämä & Mattelmäki (toim.) Palvelumuotoilu saapuu verkostojen kaupunkiin. Aalto-yliopisto. Teksti käsittelee protoilua palveluiden kehittämisessä. (teksti löytyy kurssin materiaalikansiosta)

    Jatka oppimisportfolion tekemistä kirjaamalla muistiinpanoja luennoista ja lukumateriaalista.

    Ryhmätyö

    Kerätkää havaintoja ja huomioita palvelumuotoilun menetelmiä käyttäen.

    Viikko 4

    14.11. 9.15-12 Lähiopetusta

    9.15-10.30 Vierailuluento lead designer Tilda Mikonaho SOK ja 10.30-12 Palvelumuotoilun osaamisalueista Pia Hannukainen (OP ryhmä). Ryhmätöiden tutorointi iltapäivällä tarvittaessa.

    Itsenäinen työ

    Lue artikkeli persoonien käytöstä Hilden ja Väänänen (2019)  Communicating User Insights with Travel Mindsets and Experience Personas in Intra-city Bus Context. D. Lamas et al. (Eds.): INTERACT 2019, LNCS 11749, pp. 34–52, 2019. https://doi.org/10.1007/978-3-030-29390-1_3 (löytyy kurssin materiaalikansiosta)

    Jatka oppimisportfolion tekemistä kirjaamalla muistiinpanoja luennoista ja lukumateriaalista.

    Ryhmätyö

    Dokumentoikaa ja jäsentäkää löydöksiä palvelumuotoilun työtapojan hyödyntäen.

    Viikko 5

    21.11. 9.15-12 Lähiopetusta 

    9.15-10.30 Vierailuluento service designer Suvi Majander Hellon, 10.30-12.00 Palvelumuotoilun teemoja.

    Itsenäinen työ

    Jatka oppimisportfolion tekemistä kirjaamalla muistiinpanoja luennoista.

    Ryhmätyö

    Kootkaa ryhmätyön prosessi esitykseksi.

    Viikko 6

    28.11. Lähiopetusta 

    9.15-12 Ryhmätyön tuloksien purku ja reflektointi

    Itsenäinen työ

    Viimeistele oppimisportfolio kirjoittamalla yhteenveto palvelumuotoilun perusteista.


    ...

    KURSSIN TEHTÄVÄT

    Kurssin aikana tehdään kaksi tehtävää, jotka esitellään tarkemmin kurssin ensimmäisellä opetuskerralla ja joiden ohjeet löytyvät myös MyCourses assignments kohdista

    1. Palvelumuotoilun ryhmätyö (max 10h/opiskelija)
    2. Itsenäisesti koottava 'Palvelumuotoilun perusteet oppimisportfolio' (max 20 h/opiskelija)

    RYHMÄTYÖ

    Ryhmätyötä tehdään kurssin aikana ja lopputulokset esitellään 28.11.2023.  Ryhmätyön esityksessä on tärkeää oppimisprosessin kannalta prosessin dokumentointi valokuvaamalla, videoimalla, piirtämällä tai kirjoittamalla. Visualisoinnissa saa olla luova, kekseliäs ja humoristinenkin.  Hyväksytyssä työssä on käytetty palvelumuotoilun työtapoja.

    Ryhmätyön palautus

    Ryhmä laatii ryhmätyön loppuesityksen yhdessä, mutta jokainen ryhmän jäsen palauttaa tuotoksen henkilökohtaisesti MyCourseenLopputulos on powerpoint tai vastaava pdf. Tehtävässä arvioidaan palvelumuotoilun prosessia, oivaltaava jäsentämistä ja lopputuloksen esitystä. 

    YKSILÖTEHTÄVÄ

    Opiskelija kokoaa kurssin aikana oppimisportfolion luennon luennoista, harjoituksista ja kirjallisuudesta. Portfolio palautetaan kurssin päättyessä ja viimeistään 1.12.2023.

    KURSSIN SUORITTAMINEN

    Kurssin suorittaminen edellyttää osallistumista luennoille (min 80%) ja suorittamalla sekä ryhmä- että yksilötehtävän hyväksytysti.

    TAI

    HUOM: Vuonna 2023 tämän Palvelumuotoilun perusteet -kurssin voi suorittaa vaihtoehtoisesti suorittamalla Lapin Yliopiston Johdatus palvelumuotoiluun -verkkokurssin https://blogi.eoppimispalvelut.fi/johdatuspalvelumuotoiluun/

    Jos haluat suorittaa vaihtoehtoisen verkkokurssin, ilmoita siitä suoraan Tuuli Mattelmäelle ennen kurssin alkua tai viimeistään 30.10.2023 mennessä. HUOM: laita sähköpostin otsikoksi 'MUO-C3006-2023 verkko' (muuten viesti katoaa)

    HUOMIOI: Saadakseen suorituksen opiskelijan pitää olla sekä rekisteröitynyt Palvelumuotoilun perusteet –kurssin opiskelijaksi että kirjata todistus verkkokurssin hyväksytystä suorituksesta viimeistään 16.12.2023. Kurssin MyCourses kotisivulla on  assignment otsikolla Verkkokurssin suoritus. Lataa kurssin suoritettuasi sertifikaatti tänne Mycoursen sivulla (ei siis sähköpostiin)


    ARVIOINTI
    Kurssi arvioidaan hyväksytty/hylätty. Suorittaakseen kurssin hyväksytysti, on opiskelijan oltava läsnä luennoilla sekä palautettava molemmat kurssin tehtävät. Tarkemmat tiedot kurssista käydään läpi ensimmäisellä luennolla.