5. Keskittymisvaikeuksia ja impulsiivisuutta?: Tarkkaavaisuushäiriön epäily


Opiskelija tulee vastaanotolle, sillä hän on epäillyt, että hänellä on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, ADHD. Opintopsykologi kyselee opiskelijan havaitsemista oireista, aiemmasta kouluhistoriasta ja pärjäämisestä sekä muusta elämästä. Opiskelija kertoo, että keskittyminen on ollut aina hankalaa, asiat poukkoilevat mielessä ja uusia ideoita on vaikea vastustaa. Hän toteaa aloittaneensa monia projekteja, mutta asioita on ollut vaikea saada loppuun. Opinnot ovat laahanneet useita vuosia jäljessä.

Psykologi kertoo, että ADHD-tutkimuksiin päästäkseen opiskelijan on oltava yhteydessä lääkäriin (YTHS, terveyskeskukset tai yksityinen) ja lääkäri voi tehdä lähetteen tutkimuksiin. Aallon psykologit eivät tee psykologisia tutkimuksia. Tutkimuksia tehdään sekä yksityisellä että julkisella puolella. Keskustelusta rohkaistuneena opiskelija päättää lähteä selvittämään asiaa.

Tutkimusten edetessä käynnit opintopsykologilla jatkuvat. Opintopsykologi ehdottaa, että vaikka tutkimuksissa päädyttäisiin mihin tahansa, voi olla hyvä löytää käytännön keinoja selviytymiseen. Käynneillä kerrataan, mikä on auttanut opiskelijaa tähän asti ja mitä hän on itsestään oivaltanut jo aiemmin. Toimivien tapojen päälle on helpompi rakentaa lisää.

Opiskelija kertoo, että kaikki toimet, jotka lisäävät struktuuria, ovat auttaneet. Esimerkiksi työssäkäyminen on onnistunut, kun on ollut tarkat aikataulut, joita on pakko noudattaa. Opintopsykologi ehdottaa keinoja, joilla struktuuria voisi luoda myös opintoihin: esimerkiksi enemmän selkeitäö välietappeja ja tiheämpää ohjausta opinnäytetyön ohjaajan kanssa. Lisäksi sovitut opiskelu- ja lounasajat opiskelukavereiden kanssa voisivat auttaa. Opintopsykologi myös ehdottaa, että opiskelija voisi kertoa avoimesti läheisilleen näistä haasteistaan, jotta hekin voisivat saada ymmärrystä siihen, että opiskelija tarvitsee oikeasti tukea opinnoissa kiinni pysymiseen.

Tärkeänä seikkana keskustellaan myös siitä, mitä ADHD-diagnoosin saaminen opiskelijalle merkitsisi. Mitä tunteita liittyy niihin haasteisiin, joita opiskelija on kohdannut? Miltä tuntuu tarkastella omaa elämänhistoriaa uuden perspektiivin kautta? Lisäksi opiskelijasta tuntuu vaikealta ylläpitää itseään ja omia haasteita kohtaan hyväksyvää ja lempeää suhtautumistapa, joten käynneillä tehdään myös muutamia itsemyötätuntoharjoituksia.

Opintopsykologi suosittelee että opiskelija perehtyy aiheeseen myös kirjallisuuden avulla: ADHD-aikuisen selviytymisopas (Maarit Virta, Anita Salakari, Tammi, 2012).