MS-A0104 - Differentiaali- ja integraalilaskenta 1 (ELEC2, ENG2), Luento-opetus, 23.10.2023-7.12.2023
This course space end date is set to 07.12.2023 Search Courses: MS-A0104
VERKKOKIRJA
Differentiaali- ja integraalilaskenta - verkkokirja, tekijä Pekka Alestalo
Englanninkielisen MOOC-kurssin luentomateriaali, joka perustuu tämän kurssin luentoihin. Mukana on interaktiivisia JSXGraph-kuvia, joita ei ole suomenkielisissä luentokalvoissa. Toistaiseksi vain luvut 1-5, 7 ja 9 ovat suomeksi.
7. Pinta-ala
Pinta-ala tasossa
Tarkastellaan umpinaisen ja itseään leikkaamattoman tasokäyrän raamien alueiden pinta-alaa. Pinta-alan yleinen käsite on teoreettisesti paljon hankalampi, mistä antaa viitteen luvun lopussa oleva huomautus.
Tasojoukon pinta-ala määritellään palauttamalla se yksinkertaisempien joukkojen pinta-aloihin. Erityisesti täytyy huomata, ettei pinta-alaa voi "laskea", ellei "pinta-alan" käsitettä ole ensin määritelty (vaikka koulumatematiikassa näin usein tehdäänkin).
Lähtökohta
Suorakulmion pinta-ala
Suorakulmion pinta-ala on
Määritelmä: Suunnikkaan pinta-ala
Suunnikkaan pinta-ala on

Määritelmä: Kolmion pinta-ala
Kolmion pinta-ala on (määritelmän mukaan) A=12ah.

Monikulmio
(Yksinkertainen) monikulmio on tasojoukko, jota rajaa äärellisestä määrästä peräkkäisiä janoja koostuva suljettu käyrä. Vain peräkkäiset janat saavat leikata toisiaan yhteisessä päätepisteessä.

Määritelmä: Monikulmion pinta-ala
Monikulmion pinta-ala määritellään jakamalla se
äärelliseen määrään kolmioita (monikulmion

Lause.
Kolmioiden pinta-alojen summaf ei riipu monikulmion kolmioinnin valinnasta.
Yleinen tapaus
Tasojoukolle D, jota rajaa umpinainen itseään leikkaamaton käyrä, voidaan muodostaa sisämonikulmioita Pi ja ulkomonikulmioita Po: Pi⊂D⊂Po.

Yllätys: Se, että joukkoa D rajoittaa umpinainen (itseään leikkaamaton) käyrä, ei takaa, että joukon pinta-ala on määritelty: Reunakäyrä voi olla niin "mutkitteleva", että sillä on positiivinen "pinta-ala". Ensimmäisen esimerkin konstruoi [W.F. Osgood, 1903]:
Wikipedia: Osgood curveEsimerkki
Johda R-säteisen ympyrän pinta-alan kaava A=πR2 valitsemalla sisä- ja ulkomonikulmioiksi säännöllisiä n-kulmioita, ja ottamalla lopuksi raja-arvo n→∞.
Ratkaisu: vapaaehtoinen lisätehtävä, jossa tarvitaan raja-arvoa
lim
Vihje: Osoita, että säännöllisten sisä- ja ulkomonikulmioiden pinta-alat ovat