ARTS-A0108 Kuva-aineistojen haku
Kuva-aineistojen haku kurssimateriaalit
1. Kuva-aineistojen haku prosessina
Miten valmistella kuvahakua?
- Hakuprosessiin kannattaa ottaa mukaan erilaisia kuvatiedonlähteitä, kuten laajoja kulttuuriperinnön tietokantoja, erityisaineistoja, edistyneempiä kuvahakukoneita sekä painettuja aineistoja. Myös käynti kuva-arkistossa voi olla tarpeen.
- Haut tietokannoista ovat tekstipohjaisia, vaikka tiedontarve on visuaalinen. Hakusanoista ja niiden synonyymeistä, laajemmista ja suppeammista termeistä voi tehdä listauksia ennen hakua (tekijä, kuvan aihe, paikka, ajoitus, jne).
- Kuvailukäytännöt vaihtelevat eri tyyppisissä kuvatietokannoissa ja kuvapalveluissa. Kuvailun tarkkuus ja laajuus vaihtelee ja voi joutua kääntämään eri kielisiä termejä laajoissa kulttuuriperinnön tietokannoissa.
Tutustu kuva-aineistojen oppaaseen: http://libguides.aalto.fi/vrc
Aineistot, joissa on sydämen kuva ♥ sisältävät joko kokonaan avoimeen käyttöön tai osittain avoimeen käyttöön lisensoitua aineistoa.
Mistä etsiä kuva-aineistoja?
- Digitaaliset kuva-aineistot kirjastojen, museoiden ja arkistojen tietokannoissa, joita on koottu kuva-aineistojen oppaaseen
- Painettujen julkaisujen kuvat
- Analogiset kuvakokoelmat kirjastoissa, arkistoissa ja museoissa (diat, vedokset, negatiivit, filminauhat)
- Kaupalliset kuvapankit ja kuvatoimistojen palvelut
- Avoimen internetin kuvasisältö ja kuvahakukoneet
- Kuvanjakopalvelut ja sosiaalinen media
- Taiteilijoiden ja muotoilijoiden omat verkkosivut ja blogit
Miksi kannattaa käyttää kuvatietokantoja?
Kuvatietokannat sisältävät usein erittäin korkealaatuisia kuvatiedostoja sekä työskentelyvälineitä, jotka helpottavat aineistojen käyttöä.
Internetin hakukoneet eivät löydä museoiden, arkistojen ja kirjastojen laadukkaimpia digitoituja teoksia, koska tietokantojen sisällöt kuuluvat Internetin ns. syvään verkkoon, jonka sisältö ei tule mukaan hakutuloksiin.
Internetissä on samasta tunnetusta taideteoksesta todennäköisesti tuhansia eri versioita, jotka ovat kaikki vähän eri tavoin käsiteltyjä. Virallisesta lähteestä löytyy laadukkain ja luotettavin digitaalinen toisinto teoksesta.
Kuvatietokannasta löytyy todennäköisesti luotettavimmat ja täydellisimmät tiedot teoksesta käyttöoikeustietoineen sekä muuta hyödyllistä kontekstitietoa.
Tustustu aina kunkin palvelun ja yksittäisen kuvan käyttöoikeuksiin tarkasti, jotta määritellyt oikeudet riittävät omaan käyttötarkoitukseesi.