2. Digitaalinen kulttuuriperintö

Digitaalinen kulttuuriperintö on kulttuurisisältöä, joka on saatavilla korkealaatuisena digitaalisena mediana tai koneluettavana tekstinä. Kulttuurisisällöt voivat olla digitaalisia toisintoja alkuperäisistä teoksista, esimerkiksi kuvataiteen teoksista, valokuvista tai asiakirjoista. Museot, arkistot ja kirjastot digitoivat kokoelmiaan ja saattavat ne yhä useammin yleisön saataville korkealaatuisina digitaalisina versioina erilaisten verkkopalvelujen ja tietokantojen välityksellä. Autenttiset digitaaliset versiot taideteoksista, valokuvista, piirustuksista, kartoista ovatkin saatavilla laajoista kulttuuriperinnön tietokannoista.

Kulttuuriperinnön avoimuus lisää sen käyttömahdollisuuksia

Osa digitaalisesta kulttuuriperinnöstä on myös saatavilla maksutta sekä vapaasti käytettävissä, jaettavissa sekä muokattavissa. Nämä aineistot julkaistaan useimmiten avoimella lisenssillä, kuten Creative Commons -lisenssillä, tai niiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Kun aineisto on uudelleenkäytettävissä ilman teknisiä tai lainsäädännöllisiä rajoituksia, mahdollistetaan niiden luova yhdisteleminen ja innovatiivinen muokkaaminen. Yleisöjä kutsutaan myös mukaan rikastamaan aineistoja, esimerkiksi lisäämään arkistoaineistojen kontekstitietoja tai jakamaan aineistoista muokattuja uusia sisältöjä tai tulkintoja.

Tämä on Rijksmuseumin tarjoama autenttinen digitaalinen versio Vermeerin maaluksesta, joka on saatavilla Europeanasta (ei google-haulla löydettävissä). Klikkaa kuvaa!

Kuva: The Milkmaid, Johannes Vermeer (Public Domain)


Kun teosta haetaan internetin hakukoneella, hakutulos sisältää tuloksia, joissa kuvaa on rajattu, värejä muutettu tai kuvaa on muutoin muokattu:

Kulttuuriperinnön ja tieteen laadukkaimmat kuva-aineistot kuuluvat useimmiten kuvatietokantojen aineistoihin, joiden sisältöihin hakukoneet, kuten Google ei pääse.