3. Taukojen merkitys

Miten pidät huolta omasta palautumisestasi päivien aikana? Muistatko pitää taukoja? Kotona opiskellessa on suuri riski unohtaa tauot kokonaan ja tällöin palautuminen on hitaampaa myös iltaisin vapaa-ajalla.

Taukojen aikana tarjoamme itsellemme mahdollisuuden hengähtää käsillä olevasta tehtävästä. Keskittymiskykymme on rajallinen, joten se ei kestä loputtomiin. Kun keskittyminen alkaa poukkoilla muissa asioissa, voi olla aika pitää lyhyt tauko. Tauon jälkeen saat todennäköisesti paljon enemmän aikaan kuin pakottamalla itsesi jatkamaan keskittymiskapasiteettisi rajoilla.

Käydessämme luennoille ja laskuharjoituksissa, päiväämme tulee luonnollisesti taukoja esimerkiksi siirtyessämme paikasta toiseen. Opiskelukaverin kanssa jutteleminen yliopistolla tai siirtyminen seuraavalle luennolle voi tuntua oikeutetummalta tauolta kuin pyykkien viikkaaminen tai kämpäkaverin kanssa jutustelu kotona. Taukojen tehtävänä on kuitenkin mahdollistaa irrottautuminen käsillä olevasta tehtävästä, joten myös kotona opiskellessa tauoista huolehtiminen on erityisen tärkeää.

On myös hyvä pohtia, miten taukonsa käyttää. Usein esimerkiksi sosiaalisen median selaaminen ei ole kovin palauttavaa - etenkään jos tauotamme tenttikirjan lukemista. Molemmat kuormittavat nimittäin samoja aivoalueita, eikä aivosi näin ollen saa tarvitsemaasi taukoa. Sen sijaan hetken liikkuminen (esim. pieni kävely ulkona) tai vaikkapa kahvihetki opiskelukaverin kanssa videoyhteyden kautta voi olla huomattavasti palauttavampaa.

Taukojen pitämisessä voi helpottaa mm. työskentelyn jaksottaminen vaikkapa 25 tai 45 minuutin jaksoihin, jonka jälkeen pidät lyhyen tauon.