3. Värjääminen suoraväreillä

Yleistä värjäysprosessista

Värjättävät materiaalit punnitaan aina kuivana reseptiikkaa varten, jonka jälkeen kangas pestään tai vähintään kastellaan tasaisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Älä käytä huuhteluainetta esipesussa. Monet kankaista sisältävät viimeistysaineita, jotka voivat vaikuttaa värjäystulokseen. Käytettyjä vaatteita värjätessä on huomiotavaa, etteivät tikkaukset yleensä värjäydy, hikiläikät saattavat tulla paremmin näkyviin ja tahroja voi olla vaikea peittää.

Materiaalin alkuperäinen väri vaikuttaa lopputulokseen ja valittaviin värisävyihin normaalin väriteorian mukaisesti. Sinistä kangasta värjätessä punaisella, lopputulos on violetin sävyinen. Materiaalin tummuusastetta ei saada vaalennettua värjäämällä, mutta sitä voidaan käyttää hyväksi tummia värisävyjä haettaessa.

Tarvittava väri- ja apuainemäärä riippuu värjättävän materiaalin kuivapainosta sekä halutusta värisävystä. Maksimivärimäärä ns. täysväri on Dyloneilla värjätessä n. 2-3% materiaalin kuivapainosta. Mustalla tai tummilla sävyillä värimäärää voidaan nostaa jopa kaksinkertaiseksi. Kuidut eivät kuitenkaan pysty imemään itseensä maksimimäärää enempää väriä. Ekologista on laskea reseptiikka etukäteen ja aloittaa mieluummin hiukan liian vähäisellä värimäärällä ja lisätä väriä värjäysprosessin edetessä. Eri kuidut imevät väriä eri tavoin, jolloin samalla määrällä väriä saadaan esimerkiksi puuvillaan tuotettua vaalea sävy ja polyamidiin todella syvä sävy. Huomioi nämä laskiessasi tarvittavaa värimäärää.

Huomioitavaa eri kuitujen värjäysprosessissa

Villa ja polyamidi:

  • Hyvä värinottokyky ja tummat värisävyt.
  • Väriä ei juurikaan enää irtoa viimeistyspesuissa.
  • Villa kestää huonosti lämpötilan vaihteluita ja mekaanista rasitusta. Nosta lämpötila hitaasti ja anna jäähtyä liemessään ennen huuhtelua. Villa huopuu herkästi.
  • Poyamidia käytetään värjäyskoneen puhdistuksessa, se imee itseensä kaikki värijäämät.

Selluloosakuidut:

  • Hyvin tummia värisävyjä on vaikea saada.
  • Erityisesti puuvilla näyttää märkänä huomattavasti tummemmalta kuin kuivana.
  • Viimeistyspesuissa väriä irtoaa vielä paljon.
  • Etikkakylpy värjäyksen päätteeksi saattaa kiinnittää väriä vielä hiukan.
  • Kestää hyvin lämpötilan vaihteluita ja märkälujuus on hyvä (paitsi viskoosilla).