4. Koncentrera dig på nivå A!

Koncentrera dig därefter på nivå A. Plocka ut alla studierelaterade sysslor (kurser etc.).

Skriv ner på post-it-lapparna vad du behöver göra i praktiken före kursen (förberedelser o.s.v.), under kursens gång och efter kursen. Gör detta separat för varje pågående eller kommande kurs!

Spjälka upp dessa mål i veckovisa sysslor genom att ställa följande fråga: vad måste jag göra för att nå detta mål?

  • Om du t.ex. vill komma igenom en matematikkurs är de veckovisa sysslorna att gå på föreläsning, skaffa material, räkna, gå på räkneövningar, delta i räknestugan, räkna tillsammans med kompisarna, be om råd, leta fram den information du saknar på andra webbplatser, repetera de delar du behärskar dåligt.
  • Om du t.ex. vill komma i form är de veckovisa sysslorna att idrotta 4 gånger i veckan.
  • Om det är fråga om en kurs på 5 studiepoäng är den veckovisa arbetsmängden, jämnt fördelad över sex veckor, ganska stor. Kursen kräver totalt 135 arbetstimmar. Jämnt fördelat över sex veckor betyder det mer än 20 arbetstimmar per vecka.

Spjälka upp sysslorna i så små delar att de säkert blir gjorda. En lämplig helhet är t.ex. en timmes arbete åt gången. På så sätt försäkrar du dig om att du får uppleva känslan av att lyckas.

Koncentrera dig på nästa vecka. Vad behöver du få gjort under nästa vecka? Arrangera post-it-lapparna på så sätt att du samlar de sysslor som hör till nästa vecka.

Se exempel på hur det lönar sig, och inte lönar sig, att göra denna uppgift.