Mitä itsemyötätunto on?

Myötätunto itseä kohtaan koostuu kolmesta osa-alueesta:

  • ystävällisyys ja lämmin suhtautuminen itseä kohtaan silloin kun koemme vaikeita tunteita ja kärsimme
  • kokemus siitä, että vaikeudet ja kärsimys on osa ihmisyyttä ja muutkin kokevat samoja tunteita
  • hyväksyvä tietoinen läsnäolo ja omien kokemusten havainnointi sellaisina kuin ne ovat

Lue lisää itsemyötätunnosta.

Mihin mindfulnessia tarvitaan?

Mindfulness on hyväksyvää tietoista läsnäoloa. Tavoitteena on pitää huomio tässä hetkessä ja vain havainnoida - havainnoida ilman arviointia tai arvostelua.

Itsemyötätuntoa varten meidän tarvitsee huomata ja havainnoida sen hetkinen olomme ja tilanteemme. Ilman pysähtymistä emme saa otetta itseemme tai tunteisiimme. Aloitamme siis itsemyötätuntoharjoitukset mindfulnessilla.

Mindfulness-harjoituksia tehdessä on tarkoitus pitää huomio valitussa kohteessa (esim. oma hengitys). Todennäköisesti huomaat harjoituksia tehdessäsi, että mieli pyrkii karkaamaan muihin asioihin. Aina kun huomaat keskittymisesi siirtyneen muualle, palauta lempeästi huomiosi harjoitukseen. Tietoinen läsnäolo on juuri sitä, että huomaa huomion karkailun!

Tämän viikon harjoitukset ovat:

  •  Arjen pysäytys (audio)



  • Kehon tiedostaminen (audio)



  • Kokeile tehdä jokin arkinen asia, esim. hampaiden harjaus, hiustenpesu tai välipalan syöminen, erityisen tietoisesti. Keskity aistimuksiin (mitä voit nähdä, kuulla, tuntea, haistaa, maistaa) ja aina kun mielesi lähtee vaeltamaan mihin tahansa ajatuksiin, tuo huomio takaisin aistimuksiisi.

Mitä näiden harjoitusten avulla voi oppia?

Arjen pysäytys -harjoituksen keinoin on tarkoitus oppia pysähtymään ja huomaamaan, mitä itselle kuuluu. Sisäisen tietoisuuden havainnointi auttaa tunnistamaan omia tarpeita. Omien tarpeiden todesta ottaminen on ystävällisyyttä itseä kohtaan.

Kehon tiedostaminen auttaa pysähtymään kehon tuntemusten äärelle. Keho havainnointi ankkuroi meidät nykyhetkeen. Keho on aina tässä ja nyt, vaikka ajatukset vaeltaisivat menneesä tai tulevassa. Ehkä huomaat miltä tunnetilat tuntuvat kehossa tai mitä tarpeita kehosi viestittää. Oletko väsynyt tai stressaantunut? Tuntuuko kehossa jännitystä? Onko olo mukava ja keho rento?

Tällä kurssilla teemme mindfulness-harjoituksia myös siksi, että tietoinen läsnäolo on tärkeä taito silloin kun haluamme kehittää myötätuntoisempaa suhtautumista itseemme. Jotta voimme olla myötätuntoisia itseämme kohtaan, tarvitsemme taitoa havainnoida omia kokemuksiamme ja tunteitamme ilman arvostelua ja arviointia.

Pysähtyminen voi olla alkuun hankalaa. Jos sinusta tuntuu vaikealta ottaa päivästäsi aikaa harjoituksille, voit ottaa tavoitteeksi, että viikon aikana teet yhden varsinaisen harjoituksen, jolloin ainoastaan teet ohjattua harjoitusta, ja yhden arkiharjoituksen, jossa yhdistät mindfulnessia johonkin arkiseen toimeen (kuten edelle ohjeistettu).

Onnea matkaan!


Palaa harjoituksiin


Last modified: Thursday, 21 December 2023, 3:48 PM