Itsekritiikillä on usein hyvä tarkoitus, kuten tarve suorittaa opinnot hyvin. Tavoitteeseen voi kuitenkin päästä myös myötätuntoisen ja kannustavan sisäisen puheen avulla. Näiden harjoitusten tarkoituksena on vahvistaa myötätuntoista sisäistä puhetta.

Itsekriittistä ääntä on hyvä pysähtyä kuuntelemeen, jotta opit tunnistamaan itsekritiikkisi. Ehkä kriittinen ääni moittii sinua, kun et täysin saavuta asettamiasi tavoitteita opiskelussa. Pohdit ehkä mielessäsi "en ole riittäväm fiksu",  "kaikki muut osasivat paremmin..." tai "miksi en tajunnut valmistautua paremmin". Ehkä kritiikkisi herää kun et ehdi tehdä kaikkea haluamaasi, teet epäterveellisiä valintoja tai ihmissuhteissasi tulee haasteita. Itsekriittinen ääni on usein varsin ilkeä, vaikka sillä onkin hyvä tarkoitus kannustaa meitä toimimaan paremmin. Kova itsekritiikki usein kasvattaa epäonnistumisen pelkoa ja saattaa saada meidät välttelemään haasteita.

Itsekriittisen äänen rinnalle voi vahvistaa myötätuntoisempaa ääntä. Ehkä voit miettiä miten puhuisit hyvälle ystävällesi, joka on kohdannut samanlaisia epäonnistumisia tai vaikeuksia kuin sinä. Ehkä sanoisit "tilanne oli hankala ja yritit parhaasi" tai "epäonnistumisia sattuu joskus kaikille". Ystävällinen ääni usein rohkaisee meitä ja lisää uskallusta tarttua tuleviin haasteisiin.

Harjoituksia:

  • Myötätuntoinen ystävä (audio)


Palaa harjoituksiin

Last modified: Thursday, 21 December 2023, 3:56 PM