Tietoisuustaidoilla (mindfulness) tarkoittetaan tietoista hyväksyvää läsnäoloa. Tässä ja nyt olemista. Tarkoituksena on havainnoida kehoa, ajatuksia, tunteita ja ympäristöä sellaisina kuin ne ovat - ilman arvostelua tai arviointia. Tietoisuustaitoharjoittelussa pyritään:

  • pitämään huomio tässä hetkessä
  • vain havainnoimaan
  • pitämään "aloittelijan mieli" - pyritään havaitsemaan asiat niin kuin havaittaisiin ne ensimmäistä kertaa
  • palauttamaan huomio tähän hetkeen aina kun mieli karkaa muualle

Säännöllinen mindfulness-harjoittelu vaikuttaa aivoalueisiin, jotka osallistuvat stressin säätelyyn, tarkkaavaisuuden säätelyyn ja tunteiden säätelyyn. Yksittäisen tietoisuustaitoharjoituksen tavoitteena ei ole saavuttaa mitään tiettyä lopputulosta kuten rentoutumista, vaan vaikutukset tulevat ikään kuin sivutuotteena kun harjoitellaan toistuvasti.

Ensimmäisen kurssikerran (7.9.) luentodiat löydät täältä.

Tietoisuustaitojen harjoittamisen vaikutuksesta terveyteen voi lukea lääkäri Anu Raevuoren katsauksesta Mindfulnessin terveysvaikutukset - mitä lääkärin on hyvä tietää?

Lisätietoa aiheesta 8 minuutin pituisessa TED Talk -videossa How Meditation Can Reshape our Brains

Perusteellisemmin tietoisuustaitoharjoittelun vaikutuksista aivoihin löytyy tietoa Psykologia -lehden katsauksesta Meditaation neuropsykologiaa

Kotiharjoitukset

Kotiharjoitukset on tarkoitus tehdä päivittäin. Tällä viikolla harjoituksiin kuluu noin 20-25 min päivässä. Tämä viikon kotiharjoitukset ovat:

  • arjen pysäytys (audio)




  • Kehon tiedostaminen (audio)


  • Lisäksi harjoituksena on jonkin arkisen asian (esim. hampaiden harjaus, välipalan syöminen, suihkussa käyminen) tekeminen tietoisesti. Keskity tätä asiaa tehdessäsi astimaan kaikkea mitä voit nähdä, kuulla, tuntea, haistaa tai maistaa. Ja vain havainnoi - ilman arvostelua tai arviointia.

Palaa harjoituksiin


Last modified: Monday, 12 October 2020, 2:10 PM