Pystytkö erottamaan havainnot ja tulkinnat?

Tällä viikolla keskitymme havainnoimaan kokemuksiamme sellaisina kuin ne ovat - ilman arvostelua tai arviointia. Voimme olla tietoisia sekä suorista kokemuksistamme että simuloiduista kokemuksistamme.

  • Suorat kokemukset ovat aistein havaittavia: mitä näemme, kuulemme, koemme tuntoaistin kautta, haistamme tai maistamme.
  • Simuloidut kokemukset koostuvat ajatuksista, tulkinnoista, mielipiteistä, arvioista, analysoinnista ja muista mielen sisällöistä, joiden avulla tulkitsemme maailmaa.
  • Voimme olla yhtä aikaa tietoisia sekä suorista että simuloiduista kokemuksistamme. Arjessa nämä kokemukset usein sekoittuvat keskenään ja voivat toisinaan johtaa esimerkiksi väärinkäsityksiin tai tulkintoihin, jotka ovat irrallaan suorista kokemuksistamme.

Tutustu tarkemmin suoriin ja simuloituihin kokemuksiin seuraavien videoiden avulla:


Tämän viikon harjoitusten tavoitteena on harjoitella havainnoimaan kokemuksia juuri sellaisina kuin ne ovat ja uutena harjoituksena tulee Meren aallot hengitys (audio). Kokeile voitko havainnoida hengitystäsi ystävällisesti ja lempeästi. Laita merkille mielesi harhailu ja omat reaktiosi mielen harhailuun. Ehkä ärsyynnyt, turhaudut tai haluaisit lopettaa harjoituksen. Koita vain havainnoida näitä mielesi tapahtumia ja lempeästi ohjaa keskittymisesi hengityksen seuraamiseen.

Meren aallot hengitys (audio)





...Tehtyäsi harjoituksen, voit pohtia seuraavia kysymyksiä:

1. Kun ajattelet itseäsi ja omaa toimintaasi, onko havainnointisi suoraa vai simuloitua?

2. Miltä tuntuisi tarkkailla itseäsi ilman arviointia ja tulkintaa?

Suora havaitseminen on haastavaa! Voit harjoitella sitä päivittäin huomioimalla, kuinka paljon arvioit ja tulkitset muiden tekoja ja näkemiäsi asioita.

Jatka myös viime viikolla opittuja harjoituksia siten, että harjoittelua kertyy yhteensä noin 20-30 min päivässä. Kokeile voitko tehdä harjoitukset suhtautuen ystävällisesti itseesi. Harjoitukset saattavat jonakin päivänä tuntua helpoilta ja toisina päivinä vaikeilta. Voit havainnoida kokemustasi sellaisena kuin se on.

Ensi viikolla pohdimme tarkemmin mitä stressi on. Voit jo etukäteen miettiä mistä tunnistat stressin /mistä tiedät, että olet stressaantunut. Moni pääsee paremmin kiinni siihen, mitä stressi itselle tarkoittaa, kun kirjoittaa vastauksensa ylös. Voitkin vastata kysymyksiin kirjallisesti MyCoursessa - vastauksesi näkyy vain sinulle ja kurssin vetäjille, ei muille kurssilaisille.

Toisen kurssikerran (14.9.) luentodiat löydät täältä.


Palaa harjoituksiin

Last modified: Monday, 12 October 2020, 2:14 PM