Hankalien tunteiden kohtaaminen

Tällä viikolla työskentelemme tunteiden havainnoinin ja kohtaamisen parissa. Tunteet kertovat meille tarpeistamme ja tunteiden myötätuntoinen havainnointi voi auttaa meitä näkemään tilanteet ja omat tarpeemme selkeämmin. Usein pyrimme sivuuttamaan ikävät tunteet, mutta niiden havainnointi ja kohtaaminen voi kuitenkin auttaa asioiden käsittelyssä ja lievittää hankalaa kokemusta.

Mitä tunteet kertovat?

Epämiellyttävät tunteet viestivät meille tarpeesta valpastua, varoa tai korjata jotakin tilannetta. Jos vaikkapa liikenteessä pelästyt kovaa ajavaa autoa, pelko valpastuttaa sinut ja ehdit väistää. Pelko, huolestuneisuus tai ahdistus voi herätä myös tilanteessa, jossa uhka ei ole välitön, esim. pelko tai huoli siitä, ettei saa opintoja valmiiksi tai löydä töitä. Tällöinkin tunne pyrkii ohjaamaan meitä tekemään tilanteelle jotakin.

Suru kertoo siitä, että olemme menettäneet jotakin tärkeää. Olemme ehkä joutuneet luopumaan tärkeästä ihmissuhteesta tai lemmikistä. Suru voi herätä myös tilantessa, jossa menetys ei ole konkreettinen, esim. emme päässet opiskelemaan unelma-alaamme ja joudumme luopumaan suunnitelmastamme. Suru kertoo tarpeesta suuntautua uudelleen kohti tulevaa.

Syyllisyys kertoo siitä, että olemme toimineet jollakin tavalla väärin ja tarpeenamme on korjata tilanne. Olemme ehkä jättäneet hoitamatta jonkin asian, jonka olemme luvanneet hoitaa tai kohdelleet epäystävällisesti toista ihmistä. Syyllisyys saa meidät miettimään keinoja tilanteen korjaamiseksi.

Häpeä kertoo siitä, että arvelemme, että muut ihmiset eivät hyväksy meitä. Häpeä herättää tilanteet, joisa koemme epäonnistuneemme, esimerkiksi heikko menestys opiskelussa, vaikeus saada töitä, vaikeudet ihmissuhteissa tai oman ulkönäön tai muiden ominaisuuksien kokeminen jollakin tavalla puutteelliseksi. Häpeä viestii meille tarpeesta muuttaa toimintaamme hyväksyttävämpään suuntaan. Häpeäää tosin voivat herättää myös asiat, joihin emme oikeasti voi vaikuttaa.

Tunteet eivät välttämättä liity käsillä olevaan tilanteeseen vaan esimerkiksi riittämättömyyden tunne tai häpeä voi kummuta aiempien kokemusten pohjalta. Katso alla olevalta videolta esimerkki huijarisyndroomasta:


Tunteiden kohtaaminen

Jos tunteiden kohtaaminen tuntuu hankalalta, voi niitä lähestyä vähän kerrallaan. Kokeile, voitko ensin vain havaita epämiellyttävän tunteen olemassa olon. Voiko asiaan suhtautua kiinnostuneesti ja ehkä ajatella "mikähän tämä epämiellyttävä tunne mahtaa olla?" Seuraavaksi voit ehkä nimetä tunteen. Onko kyseessä ehkä viha, suru, pelko, turhautuminen tai häpeä? Tämän jälkeen voit halutessasi tunnustella tunnetta tarkemmin ja havainnoida miltä tunne tuntuu kehossa.

Kun tunne alkaa tulla tutuksi ja sen havainnointi tuntuu siedettävältä, voit ehkä antaa tunteen olla sellainen kuin se on. Ehkä tunne välillä voimistuu ja välillä vaimenee. Vähitellen voit ehkä huomata tunteen viestin ja havaita mitä tunne kertoo tarpeistasi. Tai voit huomata, että tämäkin epämukava tunne on osa mielekästä elämää. Ehkä huomaat, että jossakin vaiheessa tunne on painunut taka-alalle tai vaimentunut.


Tämän viikon uudet harjoitukset ovat:

  • Myötätuntoinen hetki itselle (audio). Tätä harjoitusta voit tehdä kohdatessasi hankalan tuntuisia tilanteita ja vaikeita tunteita.

  • Kiukun käsittely (audio). Tätä harjoitusta voit käyttää kiukun ja ärtymyksen tunteiden käsittelyyn jonkin näitä tunteita herättäneen tilanteen jälkeen.

Lisäksi tarkoituksena on jatkaa jo tutuksi tulleita harjoituksia siten, että harjoittelua kertyy noin puoli tuntia päivässä.


Tehtyäsi harjoitukset, voit pohtia seuraavia kysymyksiä:

1. Miten olet tottunut käsittelemään hankalia tunteita aiemmin?

2. Hankalien tunteiden kohtaamienn on hankalaa. Kuitenkaan sinun ei tarvitse paeta niitä. Kohtaamalla ja tuntemalla ne, saat niistä käyttövoimaa, joka ohjaa sinua kohti arvojesi mukaisia tekoja tulevaisuudessa. Miten voisit muistuttaa itseäsi tunteiden kohtaamisesta ja edellä tekemistäsi harjoituksista vaikean paikan tullen?

Neljännen kurssikerran (28.9.) luentodiat löydät täältä.

Palaa harjoituksiin

Last modified: Tuesday, 13 October 2020, 10:42 PM