Tietoisuustaitojen avulla voimme havainnoida tarkemmin omia ja toisten tunteita vuorovaikutustilanteissa. Voimme myös tietoisesti pysähtyä kuuntelemaan toista ja siten syventää vuorovaikutusta.

Katso dosentti Minna Huotilaisen lyhyt videoluento aiheesta Stressi ja aivot. Videolla kerrotaan mm. tunteiden "tarttumisesta" peilisolujärjestelmän kautta.

Sosiaalinen tuki on tärkeä keino stressin lievittämiseen. Sillä on kuitenkin merkitystä miten tarjoamme tukea. Tutkimusten mukaan on erityisen hyödyllistä validoida toisen tunteita eli osoittaa, että ottaa todesta toisen kokemuksen. On siis todennäköistä, että toteamus "ymmärrän hyvin, että tilanne stressaaa sinua" tarjoaa enemmän tukea kuin se, että yrittää vähätellä tilanteen merkitystä esim. sanomalla "sitä sattuu, koita unohtaa se". Lue lisää tunteiden validoinnista Psychology Today lehden artikkelista.

Tietoisuustaitojen harjoittelemisen avulla on mahdollista vahvistaa myötätuntoa niin itseä kuin toisiakin kohtaan. Eräs harjoitus, jossa keskitytään erityisesti myötunnon vahvistamiseen tunnetaan nimellä metta-meditaatio tai englanniksi loving-kindness meditation.


Viidennen kurssikerran (5.10.) luentodiat löydät täältä.

Palaa harjoituksiin

Last modified: Tuesday, 13 October 2020, 10:46 PM