Hei Nykärit!

Laitoimme tänään eteenpäin suoritusmerkinnät Nykärikurssista. Ne ilmaantuvat rekisteriin parin päivän sisällä. 

Tutkiskelimme antautuen luonnoskirjojanne ja itsearviointilomakkeitanne ja palasimme niiden kautta kurssin tapahtumiin. Annoimme kaikille arvosanan 5 (erinomainen), toisen kerran kurssin olemassaolon aikana. Tarkastelimme kurssin kokonaisuutta, läsnäoloanne ja osallistumistanne kurssin aikana, jätemäki-toteutuksia, ryhmätehtävien prosesseja, löydöksiä ja esityksiä sekä monimuotoisia luonnoskirjojanne. Pohdimme pitkään, mikä tällä kertaa onkaan arvioinnin kohteena tällä "monimenetelmäisellä" kurssillamme, jonka toteutukseen vielä tuli yllättävä korona-käänne. Päädyimme siihen, ettemme halua arvottaa jonkun osuutta toista vahvemmaksi suhteessa kurssin kokonaisuuteen. 

Arvostimme suuresti esimerkiksi avointa ja ennakkoluulotonta tapaanne ottaa vastaan etämoodiin siirtyminen. Zoom-ryhmä-keskusteluista tuli lähes pelkästään positiivisia kommentteja, vaikka uskomme, että juuri sillä hetkellä se oli hämmentävää (ja pientä kaaoksen makuakin saattoi olla ilmassa). Tämä oli aivan suurenmoista. Oli tärkeää löytää kurssipalautteista ja luonnoskirjoista hyvin monitasoisia reflektioita omasta oppimisestanne ja epävarmuuden kokemuksistanne haastavien kurssimateriaalien ja teemojen äärellä. Tämä oli tärkeä viesti meille opettajina. Olimme opettajina tykittäneet teitä sivistyssanoilla, vaikeaselkoisilla teksteillä ja maailman suurimmilla ja kompleksisimmilla teemoilla. Mietimme nyt että varmaan vähempikin olisi riittänyt. Toisaalta monissa kommenteissa todettiin, että tämä kaikki sai tärkeitä ajatusprosesseja liikkeelle ja tämä konkretisoitui hienosti luonnoskirjoijen teoksissa ja esseissä. Ehkä on vaan todettava että epävarmuuden ja hämmennyksen tunteet kuuluvat asiaan silloin kun jotain oleellista tapahtuu ajattelussa eikä ole valmiita vastauksia tarjolla. 

Kokemuksemme oli, että kurssista muotoutui meidän opettajien ja teidän opiskelijoiden yhteinen prosessi ja tapahtuma, jossa jokaisen osallistuminen oli yhtä arvokas. Sama arvosana kaikille on siis meidän puolelta eräänlainen statement, jolla haluamme korostaa näkemystämme opetustilanteesta osallistujien välisenä tapahtumana, ennemmin kuin sarjana yksilösuorituksia (niitäkään väheksymättä!). Tämä konkretisoitui kurssilla mielestämme erinomaisen hienosti. Reflektioistanne välittyi vaikutelma että ryhmätyöskentelyssä opiskelijat olivat kokeneet olleensa turvallisissa ja tasa-arvoisissa tilanteissa ja oppineensa toisiltaan. Oli suuri ilo todeta tämä.

Luonnoskirjoistanne löytyi omaperäisiä teossuunnitelmia, valmiita teoksia ja tekoja, työpaja- ja tuntisuunnitelmia, analyyttisiä, kurssilukemistoihin perustuvia esseitä sekä rohkeaa reflektiivistä omakohtaisten kokemusten käsittelyä. Kurssin teemoista nousivat erityisesti esiin ympäristökysymykset, mutta myös kurssin muut teemat kuten empatian merkitys ja moninaisuuden kysymykset - sekä pohdinnat siitä mitä nämä merkitsevät taidekasvatuksen käytännöissä. Tiedostamme, että kurssin aikana ehdimme vain raapaista laajoja taiteeseen, kasvatukseen ja yhteiskuntaan liittyviä teemoja ja niiden käsittely yhteisesti jää väistämättä pinnalliseksi. Tästäkin syystä eri suuntiin jatkuneet ajatusprosessinne luonnoskirjojen muodoissa ansaitsivat tulla nähdyiksi, koetuiksi ja luetuiksi. Vaikka niiden yhteinen purku ei ole mahdollista, ne ovat meille olennainen ja tärkeä osa kurssia. Kannustamme myös teitä tutustumaan toistenne prosesseihin!

Toivotamme teille kaikille tässä vaiheessa vuotta lempeyttä ja jaksamista marraskuun harmauteen! Nähdään taas!

Minna & Marja


Viimeksi muutettu: torstaina 26. marraskuuta 2020, 16.27