Digitaaliset tekstiilipigmenttimusteet vs. perinteiset pigmenttidispersiot

Väripigmentit ovat kokonaan tai lähes kokonaan liukenemattomia veteen. Pigmentit ovat yleensä epäorgaanisia yhdisteitä, eikä niillä ole affiniteettia kuituun. Sen vuoksi ne kiinnitetään kankaalle sideaineella, joka kiinnittää tulostusmusteet tai dispersiot kankaan pinnalle. Tämä tekee perinteisistä pigmenttidispersioista sopivia lähes kaikille kuitutyypeille.

Perinteiset pigmenttidispersiot sekoitetaan yleensä painopastaan, joka koostuu sideaineesta, synteettisestä paksunnoksesta ja vedestä sekä apuaineista tarpeen mukaisesti. Digitaaliset tekstiilipigmenttimusteet ovat sitävastoin koostumukseltaan nestemäisiä liuoksia, jotka sisältävät pigmentin, kuljettaja-aineen ja sideaineen. Parhaimmillaan tekstiilipigmenttimusteet ovat tunnultaan hyvin lähellä kuidun kanssa reagoivien väriaineiden, kuten reaktiivivärin, tuntuominaisuutta.

Pigmenttimusteilla tulostaminen on yksinkertaista (tulostus, kuivaus, kiinnitys). Muste jää enemmän tai vähemmän kankaan tai kuidun pinnalle.

Tulostaminen värilliselle tai tummalle pohjalle vaatii valkoisen musteen käyttöä ja tuntu muistuttaa enemmän perinteisiä paksunnoksia sisältäviä pigmenttidispersioita. Tulostettaessa valkoisella musteella, kangas on käsiteltävä esikäsittelynesteellä, joka mahdollistaa valkoisen musteen kiinnittymisen ja mahdollistaa kirkaat värit tummalla pohjakankaalla.

Puhtaiden värien tulostaminen värilliselle pohjalle edellyttää valkoisen musteen käyttöä ja esikäsittelyä. Tulostettavan kuvion taakse tulostetaan ensin valkoinen väri - ikään kuin "valkoiseksi paperiksi", jonka päälle värit tulostuvat.

Tässä näytteessä vihreä painopohja (WH-viskoosielastaani) kostui niin paljon, että se nousi koholle, minkä vuoksi tulostustason korkeutta oli laskettava kesken tulostamisen. Sen seurauksena värit eivät enää kohdistuneet oikein valkoisen tulostusvärin kanssa.


Pigmenttitulosteen mahdollisuudet ja rajoitukset

Pigmenttiväreillä on hyvät valonkestot, mutta yleensä huonommat pesun- ja hankauksenkestot kuin esimerkiksi reaktiivi- tai sublimaatioväreillä, jotka muuttuvat viimeistysprosesissa osaksi kuitua. Pigmenttiväri kiinnittyy kankaaseen tai kuituun liiman avulla, jolloin tuloste jää enemmän tai vähemmän kuidun tai kankaan pinnalle.

Pigmenttitulosteet soveltuvatkin parhaiten tarkoituksiin, joissa hankauksenkesto ei ole niin oleellinen kuin esim. valonkesto.

+ käy monille eri kuitumateriaaleille (voi vaatia pohjustusaineen)
+ yleensä kankaassa olevat viimeistysaineet eivät haittaa (hydrofobinen pinta estää digitaalisen tekstiilipigmenttimusteen imeytymisen)
+ yksinkertaisempi prosessi (tulostus + kuivakuumakiinnitys)
+ mittapysyvyys (ei märkäviimeistyksiä)
+ valonkesto
- hankauksenkesto
- pesunkesto (voidaan parantaa pohjustusaineella)
- värit liimakerroksessa kankaanpinnalla (vaikutus tuntu- ja muihin ominaisuuksiin, etenkin tummilla pohjilla tulostettavan valkoisen taustavärin vuoksi)

Viimeksi muutettu: keskiviikkona 9. marraskuuta 2022, 10.16